Εγκρίθηκε από την Κομισιόν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους 1,9 δις ευρώ για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», οι αιτήσεις του οποίου αναμένεται να γίνουν μέσα στο Σεπτέμβριο.
Με αυτόν τον τρόπο, το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει το δρόμο για την ενεργειακή αναβάθμιση 205.000 κατοικιών, 9.700 επιχειρήσεων και 210 δημόσιων κτιρίων.
Στο 1,250 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα διατεθεί για τους τρεις κύκλους του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών. Στα 450 εκατ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί σε επιχειρήσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού. Τέλος, σε 200 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 210 κτιρίων του δημόσιου τομέα με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης προβλέπει τρεις κύκλους.
Ο πρώτος
που έχει ήδη κλείσει και μέσα από αυτόν θα πρέπει να έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 τουλάχιστον 8.000 κατοικίες. Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου έχουν ήδη αξιοποιηθεί 900 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης, που μαζί με τη μόχλευση θα φτάσουν συνολικά σε 1,1 δισ. ευρώ.
Ο δεύτερος
για την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 θα πρέπει, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, να προκηρυχθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Ο τρίτος
για την ενεργειακή ανακαίνιση ενός συνολικού αριθμού 155.000 κατοικιών, εκ των οποίων οι 50.000 φτωχών νοικοκυριών μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025, θα πρέπει να προκηρυχθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει σχεδιάσει εκ νέου τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος στη βάση κριτηρίων προτεραιοποίησης, έχοντας πλέον σημαντικές αλλαγές. Απομακρύνεται η λογική του «first come, first served» στην οποία στηρίχτηκε ο πρώτος κύκλος και η οποία αποτέλεσε πολιτική επιλογή. Όπως τονίζουν στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, στόχος είναι «να πέσουν γρήγορα χρήματα στην αγορά και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα, υποκαθιστώντας κατά ένα μέρος τη ζημία από κλάδους που έπληξε η πανδημία, όπως ο τουρισμός».
Τα καινούρια και πιο στοχευμένα κριτήρια, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, «θα αφορούν στην παλαιότητα του κτιρίου και τους βαθμούς ενεργειακής αναβάθμισης, το εισόδημα του νοικοκυριού, τον αριθμό των μελών που κατοικούν στο σπίτι, καθώς και την ενέργεια που καταναλώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Επίσης θα λαμβάνονται υπόψη οι κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή οι λεγόμενες βαθμοημέρες. Θα υπάρξουν επίσης και πιο ειδικά κοινωνικά κριτήρια, όπως, για παράδειγμα, όταν υπάρχει στην οικογένεια μέλος με αναπηρία».
Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα θα έχει και λίστα επιλαχόντων.
Στόχος: όταν βρίσκονται νέες πηγές χρηματοδότησης να εντάσσονται αυτόματα στους δικαιούχους και να μην πρέπει να αναμένουν τον επόμενο κύκλο για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους.
Στο σκέλος των δαπανών δεν αναμένονται σοβαρές διαφοροποιήσεις από το προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς οι παρεμβάσεις που θα επιτρέπονται είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση, η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.ά.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, εντός του Ιουνίου αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού για το νέο Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Το Σεπτέμβριο θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, η οποία θα μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.