Τελευταία νέα:

Δόθηκε στη δημοσιότητα η συνοπτική μορφή του Οδηγού για το «Νέο Εξοικονομώ» με το οποίο αναμένεται να αναβαθμιστούν ενεργειακά περισσότερες από 50.000 κατοικίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φέρει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Κάποιες από τις διαφορές είναι η κατάργηση της σειράς προτεραιότητας ως κριτήριο επιτυχούς υποβολής της αίτησης, αλλά και η καθιέρωση λίστας επιλαχόντων.

Ο προϋπολογισμός του κύκλου, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, θα ανέρχεται στα 632 εκατ. ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης θα φτάνει στο 75%. Για τις εργασίες σε κάθε σπίτι, το ποσό θα φτάνει τις 28.000 ευρώ.

Η υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το «Νέο Εξοικονομώ» αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2021.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες σχετικά με το «Νέο Εξοικονομώ».

Διαβάστε ΕΔΩ ειδήσεις σχετικά με το νέο πρόγραμμα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε βασικές ερωτήσεις για το «Νέο Εξοικονομώ» 2021:

Μάθε περισσότερα

Συχνές ερωτήσεις για το «Νέο Εξοικονομώ»:

Τι είναι το «Νέο Εξοικονομώ»;

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Νέο Εξοικονομώ» δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες κατοικιών να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση (Πράσινη Ανακαίνιση) του κτιρίου τους, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επίτευξη των ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων της χώρας. Οι παρεμβάσεις αυτές προτείνονται κατόπιν Ενεργειακής Επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή.

Μάθε περισσότερα

Γιατί να κάνω αίτηση;

Μπορείτε να εξοικονομήστε χρήματα αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σπίτι σας και οι βελτιωτικές παρεμβάσεις επιδοτούνται μέσω του «Νέου Εξοικονομώ».

Συγκεκριμένα τα οφέλη του προγράμματος είναι:

 • Εξοικονόμηση χρημάτων. Μπορείτε να επιδοτηθείτε ως και 75% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας. Αυτό σημαίνει πως όσες εργασίες εντάξετε στο «Νέο Εξοικονομώ», θα τις κάνετε τελικά με ένα πολύ μικρότερο ποσοστό κόστους.
 • Εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς μετά την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας θα καταναλώνετε πολύ λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη για την παροχή ζεστού νερού και για άλλες ενεργοβόρες διαδικασίες.
 • Αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής και συνεπώς στο βιοτικό σας επίπεδο.
 • Αύξηση αξίας του ακινήτου σας.

Μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

Ναι, εάν η κατοικία σας μπορεί να θεωρηθεί επιλέξιμη.

Πώς θα ενταχθώ στο πρόγραμμα;

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε με την Εnergycert.gr και η ομάδα μας θα αναλάβει:

 • Την ενημέρωση σας (σύμβουλος έργου). 
 • Όλα τα διαδικαστικά θέματα (σύνταξη και κατάθεση του φακέλου σας). 
 • Θα διενεργήσει την πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράψει τις παρεμβάσεις εκείνες που αποδίδουν το μέγιστο δυνατό για το σπίτι σας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιθυμίες σας. 
 • Θα αναλάβει, αν το επιθυμείτε, τη κατασκευή των αναβαθμίσεων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. 
 • Θα διενεργήσει τη δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και θα αναλάβει όλη τη διαδικασία έως την ολοκλήρωση του φακέλου.

Είναι υποχρεωτική η λήψη δανείου; Ποια είναι η διάρκεια αποπληρωμής και πόσο το επιτόκιο;

Η λήψη του δανείου δεν είναι υποχρεωτική. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση και τη διαφορά να την καλύψουν με δικά τους χρήματα. Ωστόσο, το επιτόκιο χρηματοδοτείται 100% από το ΕΤΕΑΝ και η διάρκεια αποπληρωμής του είναι από 4 έως 6 έτη.

Μάθε περισσότερα

Ποια είναι τα στάδια του προγράμματος;

 • Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας της κατοικίας 
 • Έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και επιλογή των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης 
 • Υποβολή των δικαιολογητικών 
 • Έγκριση αίτησης του ενδιαφερόμενου 
 • Εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας του ιδιοκτήτη από την τράπεζα εφόσον επιθυμεί τη διαμεσολάβησή της
 • Υπογραφή της δανειακής σύμβασης (προαιρετικό) 
 • Υλοποίηση παρεμβάσεων 
 • Υποβολή παραστατικών και πιστοποιήσεων στο σύστημα
 • Έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης 
 • Τελική εκταμίευση

Πότε μια κατοικία θεωρείται επιλέξιμη;

Τα είδη των κατοικιών που μπορούν να επιδοτηθούν από το πρόγραμμα είναι: η μονοκατοικία, η πολυκατοικία (τύπος Α) και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Θα πρέπει επίσης η κατοικία:

 • Να υφίσταται νόμιμα και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα
 • Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία και να ιδιοκατοικείται
 • Να έχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’
 • Να έχει εκδοθεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
 • Η πολυκατοικία να έχει ΑΦΜ
 • Για αίτηση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, η κύρια χρήση αφορά αποκλειστικά τον αιτούντα

Πότε ορίζεται η ημερομηνία έναρξης επιλέξιμων δαπανών;

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υποβολής για πολυκατοικίες;

Στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχει δυνατότητα υποβολής δύο τύπων αιτήσεων πολυκατοικίας.

Αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α:

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπο και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Για να υποβληθεί η αίτηση τύπου Α θα πρέπει να πληρούνται τα παρακάτω:

 • Η πολυκατοικία να έχει εκδώσει ΑΦΜ «διαχείρισης πολυκατοικίας»
 • Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών με στοιχεία σχετικά με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, καθώς και επιμέρους αιτήσεις από καθένα από τους ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα
 • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά στο τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο πρότασης παρεμβάσεων
 • Πραγματοποιούνται κοινόχρηστες παρεμβάσεις
 • Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που δεν εντάσσονται ή δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, συμμετέχουν στην υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχει δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια

Υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις για να αιτηθεί μια πολυκατοικία στο σύνολό της ένταξη στο πρόγραμμα;

Δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων με υψηλότερα εισοδήματα σε πιο ευμενή κατηγορία (με μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης) εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην ευμενή κατηγορία.

Παράλληλα, δίνεται και έναν 10% σε κάθε διαμέρισμα, εφόσον συμμετέχει όλη η πολυκατοικία στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Μάθε περισσότερα

Ποιοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και με τι ποσοστά επιδότησης;

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα κυριότητας (πλήρους ή ψιλής) ή επικαρπίας σε επιλέξιμη κατοικία

Ποσοστά Επιδότησης Ανά Κατηγορία Εισοδήματος

 

ποσοστά νέο εξοικονομώ

Μπορώ να ενταχθώ στο πρόγραμμα ακόμα και αν έχω υψηλό εισόδημα;

Ναι, όλοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ανάλογα με το εισόδημα του κάθε ωφελούμενου καθορίζεται το ύψος της επιδότησης.

Το ακίνητό μου είναι αυθαίρετο μπορώ να ενταχθώ;

Μόνο στην περίπτωση που νομιμοποιηθεί. Το πρόγραμμα έχει απαραίτητη προϋπόθεση τη νομιμότητα του ακινήτου. Θα πρέπει να προηγηθεί νομιμοποίηση πριν την υποβολή φακέλου, να έχει καταβληθεί το 30% του προστίμου έως την ένταξη του προγράμματος και το 100% μέχρι το πέρας των εργασιών. Οι μηχανικοί μας θα αναλάβουν να νομιμοποιήσουν το κτίριο σας και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στη σύνταξη και κατάθεση του φακέλου της αίτησης σας.

Μπορώ να αναθέσω σε μια τεχνική εταιρία ή σε ένα μηχανικό την υποβολή της αίτησης;

Η υποβολή της αίτησης, η παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση μπορεί να ανατίθεται από τους δυνητικά ωφελούμενους σε σύμβουλο έργου. Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας μηχανικός της Εnergycert θα είναι ο σύμβουλος έργου σας και θα αναλάβει όλη τη διαδικασία μέχρι το τελικό στάδιο.

Μάθε περισσότερα

Το κόστος των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και η αμοιβή του συμβούλου έργου καλύπτονται από το πρόγραμμα;

Το σύνολο της δαπάνης για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, καθώς και τμήμα της δαπάνης του συμβούλου έργου, καλύπτεται από το πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ενεργειακού στόχου που τίθεται σε αυτή.

Η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα;

Το πιστοποιητικό της επιθεώρησης αποτελεί απαιτούμενο δικαιολογητικό για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Με τη λήξη των εργασιών, θα πρέπει να γίνει νέα επιθεώρηση με βάση την οποία θα πιστοποιείται η εκτέλεση των εργασιών και η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας.

Ποιες είναι οι επιλέξιμες παρεμβάσεις;

Οι παρεμβάσεις για να είναι επιλέξιμες από το «Νέο Εξοικονομώ», θα πρέπει να προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου κατά τη διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και θα αφορούν:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Αερισμός
 • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
 • Τοποθέτηση τεντών & σκιάστρων
 • Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home)
 • Αναβάθμιση φωτισμού (μόνο για πολυκατοικίες)

Στην Energycert οι μηχανικοί μας θα σας ενημερώσουν για τον καλύτερο συνδυασμό εργασιών που θα πρέπει να υλοποιήσετε για να πετύχετε τον ενεργειακό στόχο και να εκμεταλλευτείτε πλήρως την επιδότηση που σας παρέχει το πρόγραμμα. Θα σας προτείνουμε προσφορές για τις εργασίες αν επιθυμείτε, καθώς και την πλήρη παρακολούθηση του έργου.

 

Δείτε γιατί είναι απαραίτητες οι παραπάνω παρεμβάσεις.
Αν λοιπόν θέλετε και εσείς να κάνετε κάποιες από τις παραπάνω εργασίες που εντάσσονται στο «Νέο Εξοικονομώ» ή και άλλες εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης, στην Energycert θα σας καθοδηγήσουμε ώστε να κάνετε τις σωστές αναβαθμίσεις, να βρείτε το κατάλληλο συνεργείο για να επιτύχετε τελικά το καλύτερο αποτέλεσμα.

Μάθε περισσότερα

Ποιο είναι το ανώτατο όριο προϋπολογισμού;

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός εργασιών είναι 28.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία.

Το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων και η αμοιβή του συμβούλου έργου καλύπτονται από το πρόγραμμα;

Για την ένταξη στο πρόγραμμα απαιτείται η διενέργεια 2 ενεργειακών επιθεωρήσεων (πριν και μετά τις παρεμβάσεις), το κόστος των οποίων καλύπτεται μέχρι το ποσό των 400 € από το Πρόγραμμα, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου. Επιπλέον, καλύπτεται δαπάνη για αμοιβή συμβούλου έργου μέχρι το ποσό των 350 €. Σας παρέχουμε αναλυτική οικονομική προσφορά για τις υπηρεσίες μας πριν ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας.

 

Μάθε περισσότερα

Δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο εξοικονομώ;

Στην Εnergycert αναλαμβάνουμε να ετοιμάσουμε όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την κατάθεση της αίτησης σας (π.χ. έντυπο πρότασης παρεμβάσεων, οικονομικές προσφορές). Εσείς απλά πρέπει να μας δώσετε τα ακόλουθα:

 • Δελτίο Ταυτότητας ή Διαβατήριο 
 • Οικοδομική Άδεια του κτηρίου ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο 
 • Το τελευταίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογίας Εισοδήματος 
 • Το τελευταίο αντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) 
 • Αντίγραφο της Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 
 • Για ενοικιαζόμενη κατοικία ή κατοικία που παραχωρείται δωρεάν: Πλέον πρόσφατο αντίγραφο Αναλυτικής Κατάστασης για τα Μισθώματα Ακινήτων (Ε2)

Δείτε περισσότερα εδώ.

Οι απαντήσεις στις συχνές ερωτήσεις βασίζονται στα δεδομένα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, ενδέχεται να υπάρχουν διαφοροποιήσεις όταν ανακοινωθεί το πρόγραμμα.

ΦΟΡΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ