Νέα | Δημόσιο

«Εξοικονομώ» για κατοικίες, επιχειρήσεις, τουρισμό & Δημόσιο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα νέα προγράμματα του «Εξοικονομώ» που αφορούν όχι μόνο κατοικίες, αλλά και επιχειρήσεις, τουρισμό και κτίρια του Δημοσίου.

Η ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για την μετατροπή του κτιριακού αποθέματος της χώρας σε σχεδόν μηδενικής ή έστω χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

Ο στόχος του Υπουργείου είναι διπλός: Από τη μία να ελαφρυνθεί το πορτοφόλι των οικονομικά ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των ταμείων των πληττόμενων. Από την άλλη, να επιταχυνθεί η μετάβαση της χώρας σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Άλλωστε, η πιο καθαρή ενέργεια είναι αυτή που δεν παράγεται, όπως αναφέρει το b2green.gr.

Σύμφωνα με τον τέως Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, το ποσό που έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμισητου κτιριακού αποθέματος, είναι χαμηλότερο του αρχικού προϋπολογισμού των 3 δισ. ευρώ: ένα αίτημα του ίδιου του ΥΠΕΝ.

Το κονδύλι τελικά ανέρχεται στα 1,73 δισ. ευρώ: 1,081 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά, 450 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 200 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου.

Μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις, με τα 450 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα καλύπτονται έργα που θα αφορούν ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ.

Η προδημοσίευση του προγράμματος εκτιμάται ότι θα γίνει εντός των θερινών μηνών και θα έχει δύο σκέλη: ένα για πολύ μικρές επιχειρήσεις με απλοποιημένες διαδικασίες για γρήγορη απορρόφηση και ένα για τις μικρομεσαίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εντός του μήνα προωθείται στη Βουλή ρύθμιση (στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή αποδοτικότητα) για τη διενέργεια διαδικασιών βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης για τομείς όπως ο βιομηχανικός ή ο τριτογενής.

Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών θα προκηρύσσεται κάθε φορά με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία θα καθορίζονται ο προϋπολογισμός ενίσχυσης της προκήρυξης, οι όροι, η ημερομηνία διεξαγωγής της, τα κριτήρια συμμετοχής και αξιολόγησης, οι επιλέξιμες παρεμβάσεις κ.λπ. Για την εκκίνηση θα χρησιμοποιηθεί ένας «κουμπαράς» του Πράσινου Ταμείου, ύψους 40 εκατ. ευρώ (από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων).

Αρμόδιος για τη διενέργεια των διαγωνισμών θα είναι ο ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης) και θα προκρίνονται οι προσφορές με τη χαμηλότερη οικονομική ενίσχυση ανά εξοικονομούμενη μονάδα ενέργειας. Στα έργα θα μπορούν να εμπλακούν και οι Επιχειρήσεις Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ), από τις οποίες θα υπάρξει μόχλευση κεφαλαίων, αλλά και κατασκευαστικές εταιρείες, πάροχοι ενέργειας, εταιρείες ακινήτων κ.λπ.

Βάση για την ανάπτυξη χρηματοδοτικών εργαλείων θα αποτελέσει η σύσταση ενός Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Απόδοσης, το οποίο θα λειτουργεί ως ταμείο δανεισμού, αλλά και εγγυοδοσίας. Επίσης, σε συνεργασία με τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα σχεδιαστούν προγράμματα μεικτής – υβριδικής χρηματοδότησης, που με ευνοϊκούς όρους.

Κατοικίες

Κεντρικό πρόγραμμα παραμένει το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει παράγοντας του ΥΠΕΝ, η προδημοσίευση του επόμενου προγράμματος (προϋπολογισμού 600 εκατ. ευρώ, με τη μόχλευση) αναμένεται τον Ιούνιο, με το άνοιγμα της πλατφόρμας να προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, το ενεργειακό επιτελείο του κ. Σκρέκα μελετά προτάσεις ως προς τα νέα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή των δικαιούχων, όπως:

  • Ο αριθμός όσων διαμένουν στην κατοικία.
  • Η παλαιότητα του ωφελούμενου κτιρίου.
  • Η κατανάλωση ενέργειας (βάσει τιμολογίων ρεύματος, φυσικού αερίου, προμήθειας πετρελαίου) του προηγούμενου έτους.
  • Η οικονομική αποδοτικότητα των παρεμβάσεων.

Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα είναι υποχρεωτική για την υπαγωγή στο νέο «Εξοικονομώ», ενώ τα έξοδα για την έκδοσή της θα επιδοτούνται από το πρόγραμμα. Επίσης, μέρος του προϋπολογισμού του θα αφορά αποκλειστικά τα ευάλωτα νοικοκυριά (εισόδημα έως 5.000 ευρώ και δικαιούχοι ΚΟΤ) για τα οποία η ενίσχυση θα είναι μεγαλύτερη.

Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόταση για εμπλοκή και των προμηθευτών ενέργειας.

Δημόσια κτίρια

Διακόσια εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν για την ανακαίνιση υποδομών και κτιρίων του Δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με τη σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα.

Όσο για την υλοποίηση του προγράμματος «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού περίπου 500 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων της γενικής κυβέρνησης και ΝΠΔΔ, υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης 375 εκατ. ευρώ, μεταξύ Ταμείου Παρακαταθηκών και ΕΤΕπ.

Τα έργα θα προχωρήσουν με μόχλευση κεφαλαίων από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, με τη συμμετοχή στην υλοποίηση των παρεμβάσεων Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών μέσω συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης, ή επενδυτικών δανείων, τα οποία θα αποπληρώνονται από το πρόγραμμα.

Και στον Τουρισμό

Παράλληλα, σχεδιάζεται πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό που θα υλοποιηθεί σε πρώτη φάση για μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με μαγιά 100 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑΝΕΚ 2014-2020 και σε δεύτερη φάση (εάν εξασφαλιστούν πόροι) για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.