Νέα | εξοικονομώ αυτονομώ

ΥΠΕΝ για Εξοικονομώ Αυτονομώ: καταλαβαίνουμε όσους δεν μπήκαν…

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Απαντήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, την ταχεία εξάντληση των διατιθέμενων πόρων και τον αποκλεισμό ιδιοκτητών από τη πλατφόρμα των αιτήσεων του «Εξοικονομώ Αυτονομώ» έδωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας άμεση προκήρυξη νέου προγράμματος.

«Δεν ζούμε αλλού. Καταλαβαίνουμε την γκρίνια, την στενοχώρια που έχουν αυτοί οι οποίοι  δεν μπήκαν» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στον «Alpha 9,89» σε συνέντευξη του στην εκπομπή «τρίποντο στην οικονομία» και στο  δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, τονίζοντας παράλληλα ότι έρχεται η προκήρυξη  νέου πρόγραμμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και ότι θα ακολουθήσουν ετήσια προγράμματα συνολικού ύψους 3 δις ευρώ μέχρι το 2030, που θα καλύψουν την ενεργειακή αναβάθμιση και ενεργειακή αυτονομία, συνολικά 600.000 κατοικιών. 

Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιωτικών κατοικιών στη χώρα ανέρχεται περί τα 6 εκατομμύρια ακίνητα, επομένως το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» στην πλήρη ανάπτυξη του και σε βάθος δεκαετίας μπορεί να καλύψει μόλις το 10% των ιδιωτικών κατοικιών.

Παράλληλα  από πολλές πλευρές αναπτύσσονται αιτιάσεις και κατατίθενται προτάσεις για αναμόρφωση και ενίσχυση των περιβαλλοντικών, ενεργειακών και κοινωνικών κριτηρίων  του προγράμματος, του τρόπου λειτουργίας της πλατφόρμας του συστήματος, ώστε να μην στηρίζεται αποκλειστικά και μόνον στην ταχύτητα των αιτήσεων  και προτείνεται περαιτέρω αύξηση των διατιθέμενων πόρων, για να καλυφθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός ενδιαφερομένων ιδιοκτητών.

Οι πόροι

Σε σχετικό ερώτημα για το εάν θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η χρηματοδότηση του προγράμματος στη ραδιοφωνική συνέντευξη του ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε χαρακτηριστικά ότι:

«Θα μπορούσε, αλλά στο τέλος θα δώσουμε όλα τα λεφτά του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στο εξοικονομώ … απλώς δεν θα καλύψουμε τους ανέργους, δεν θα κάνουμε δημόσια έργα…»

Τονίζοντας παράλληλα ότι «εμείς πενταπλασιάσαμε τους πόρους του προγράμματος» . Επίσης ο ΥΠΕΝ πρόσθεσε ότι  «θα δοθούν μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης 3 δις ευρώ, ενώ αθροιστικά, είχαν δοθεί ούτε το ένα τρίτο, επί δέκα χρόνια, όλου αυτού του ποσού που λέω» υπογραμμίζοντας ό ΥΠΕΝ ότι «αυτό να είναι καθαρό. Και εκείνο το οποίο ισχύει όμως παράλληλα, είναι, ότι δίνουμε πολύ περισσότερα λεφτά, θα υπάρξει και άλλη φάση τώρα  σύντομα, και μετά και άλλη και άλλη…».

Τα νέα προγράμματα

Για την προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ Αυτονομώ» ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι «θα είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021» σημειώνοντας ότι για «πρώτη φορά θα τρέξουν τόσο κοντά δύο εξοικονομώ». Συγκεκριμένα στη δημοσιογραφική ερώτηση για την προκήρυξη του επόμενου «Eξοικονομώ Αυτονομώ», ο ΥΠΕΝ είπε ότι:

«Θα είναι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου, το 21. Δεν ξέρουμε ποιο μήνα. Θα  μπορούσα να σας πω, αλλά θα είχε ρίσκο σ΄αυτή τη φάση να  σας πω  ο τάδε μήνας. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το εν εξελίξει  πρόγραμμα που κλείνει τέλη Ιανουαρίου. Και μετά , για πρώτη φορά στα χρονικά θα τρέξουν τόσο κοντά, δύο εξοικονομώ. Και μάλιστα τα μεγαλύτερα εξοικονομώ, που έτρεξαν ποτέ».

Γκρίνια και στεναχώρια

«Τώρα θέλω να σας πω επίσης, ότι δεν ζούμε αλλού. Καταλαβαίνουμε την γκρίνια, την στενοχώρια που έχουν αυτοί οι οποίοι  δεν μπήκαν» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις αντιδράσεις που σημειώνονται για τις αιτήσεις που μένουν εκτός του προγράμματος. Ο ίδιος είπε ακόμη ότι:

«… να καταλάβουμε, το ξαναλέω, ότι όποια μέθοδο και να έχεις για την υποβολή των αιτήσεων εάν ενδιαφέρονται 20 χιλιάδες, και εσύ μπορείς να καλύψεις 10 χιλιάδες, -λέω εγώ ένα νούμερο- ε! οι 10 χιλιάδες προφανώς θα μείνουν απέξω. Δεν υπάρχει κάποια μέθοδος , που με κάποιο μαγικό τρόπο να σου επιτρέπει να κάνεις ένα θαύμα και να καλύψεις όλους. Αυτό να είναι καθαρό. Και εκείνο το οποίο ισχύει όμως παράλληλα, είναι, ότι δίνουμε πολύ περισσότερα λεφτά, θα υπάρξει και άλλη φάση τώρα  σύντομα, και μετά και άλλη και άλλη…»

Πηγή: ecopress.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.