Νέα | Κτηματολόγιο

ΥΠΕΝ: ανακοινώσεις για Κτηματολόγιο, αυθαίρετα και οικιστικές πυκνώσεις

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σε συνέντευξη στου στον «Ελεύθερο Τύπο» και τη δημοσιογράφο Μαρίνα Ξυπνητού ο ΥΠΕΝ, ερωτηθείς για το Κτηματολόγιο απάντησε ότι το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, όσο και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Ο Κ. Χατζηδάκης και μέσω της συνέντευξής του, καλεί όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν, σημειώνοντας «έχουν το χρονικό περιθώριο».

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα ο υπουργός υπενθυμίζει καταρχήν ότι «η 30η Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις – κατηγορίας 5 – και τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν». «Τα αυθαίρετα των υπολοίπων 4 κατηγοριών που δεν θα τακτοποιηθούν μέχρι τότε, θα τακτοποιούνται στη συνέχεια με προσαύξηση ωστόσο στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης» είπε ο Κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι «τέλος, η τακτοποίηση από τον Ιούλιο θα συνδέεται και με ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει και θα απλουστεύσει τις διαδικασίες ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί με Χωρικά Σχέδια, «ώστε κάθε ιδιώτης επενδυτής ή πολίτης, να γνωρίζει που μπορεί να κάνει τι», το 45% της επικράτειας. Ειδικότερα στη συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο» στις σχετικές ερωτήσεις ο κ Χατζηδάκης απάντησε ως εξής:

Κτηματολόγιο

-Από τον Απρίλιο πρόκειται να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή τα κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες δεν συμμετείχαν στη συλλογή δηλώσεων Κτηματολογίου. Πόσο «βαθιά» θα βάλουν οι πολίτες το χέρι στην τσέπη;

-Στο Κτηματολόγιο έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο! Η συλλογή δηλώσεων στις περιοχές όπου έληξε η προθεσμία έγκαιρης υποβολής έχει ξεπεράσει το 72%. Σχετικά με τα πρόστιμα, το ύψος τους θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Εντός του Απριλίου, κατά πάσα πιθανότητα, θα θεσμοθετηθεί το πλαίσιο που θα διέπει τα πρόστιμα και στη συνέχεια θα δοθεί ένα μικρό περιθώριο για την ενεργοποίησή του. Γι’ αυτό θέλω και από την εφημερίδα σας να καλέσω όσους πολίτες δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους να το κάνουν! Έχουν το χρονικό περιθώριο. Διότι πρέπει τους επόμενους μήνες να έχει συλλεγεί το σύνολο των δικαιωμάτων για όλη τη χώρα, με την εξαίρεση των 6 περιοχών οι οποίες απομένει να ξεκινήσουν.

Αυθαίρετα

-Τα στοιχεία από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχουν δείξει πως οι ιδιοκτήτες προχωρούν ενεργά στην υπαγωγή του αυθαιρέτου τους, δεδομένου ότι οι προθεσμίες τρέχουν. Πόσο γρήγορα θα βάλουν μπρος οι μπουλντόζες για όσους αυθαιρετούχους με μεγάλες παραβάσεις δεν δήλωσαν το ακίνητό τους έως την εκπνοή του χρόνου;

– Φέραμε μία σφαιρική ρύθμιση πενταετούς διάρκειας για τα αυθαίρετα. Εκτός, φυσικά, από αυτά που χτίστηκαν μετά την 27η Ιουλίου του 2011, σεβόμενοι τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικράτειας. Η 30ή Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για τα αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις -κατηγορίας 5- και τα συγκεκριμένα δεν θα μπορούν έκτοτε να τακτοποιηθούν. Υπενθυμίζω ότι τα αυθαίρετα των υπόλοιπων 4 κατηγοριών που δεν θα τακτοποιηθούν μέχρι τότε, θα τακτοποιούνται στη συνέχεια, με προσαύξηση ωστόσο στα πρόστιμα κατά 20% για το πρώτο έτος και κατά 5% για κάθε επιπλέον έτος καθυστέρησης. Τέλος, η τακτοποίηση από τον Ιούλιο θα συνδέεται και με ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων. Είναι μια ρύθμιση που δημιουργεί ένα σαφές και δίκαιο για όλους καθεστώς με την οποία δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να τακτοποιήσουν τις περιουσίες τους. Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι μια ρύθμιση που θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα.

Οικιστικές πυκνώσεις

-Εντός Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις και με τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά εκτιμάται ότι θα ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις άφηναν μετέωρους τους ιδιοκτήτες. Ωστόσο, για περιοχές στις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα -όπως είναι οι πυρόπληκτες- τι ρυθμίσεις αναμένεται να υπάρξουν;

-Δεν θα αυτοσχεδιάσουμε. Δεν θα φέρουμε δήθεν πρωτοπόρες ρυθμίσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα καταρρεύσουν στο Συμβούλιο της Επικράτειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει σχετική ρύθμιση, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική. Θα λάβουμε υπόψη την απόφαση αλλά και γενικότερα τη νομολογία του ΣτΕ και θα φέρουμε μια ρύθμιση που θα μπορεί να προχωρήσει χωρίς να προκληθούν νέα προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Η όποια τελική ρύθμιση παρουσιαστεί θα παραπέμπει σε εκπόνηση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, όπως γνωρίζετε, πρέπει να τύχει επεξεργασίας από το ίδιο το ΣτΕ.

Το Μάτι είναι μια ειδική περίπτωση. Το ΤΕΕ εκπονεί Χωρικό Σχέδιο. Το υπουργείο μας παρακολουθεί στενά την υπόθεση και είναι έτοιμο να κάνει επικουρικά ό,τι του ζητηθεί προκειμένου να αποφευχθούν περιπλοκές μέσα σε μια χαώδη, από πλευράς χωροταξικής και δασικής νομοθεσίας, υπόθεση.

ΤΧΣ

-Βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, τα οποία μακροπρόθεσμα θα επιτύχουν το φρένο στην εκτός σχεδίου δόμηση. Πώς εξελίσσεται η διαδικασία;

-Τα Χωρικά Σχέδια, τα οποία σχεδόν κανείς δεν ξέρει τι σημαίνουν, είναι βασικό επενδυτικό εργαλείο. Διότι πολύ απλά διευκολύνουν τη διευκρίνιση μιας σειράς ζητημάτων σε σχέση με τις χρήσεις γης ούτως ώστε κάθε ιδιώτης επενδυτής ή πολίτης να γνωρίζει πού μπορεί να κάνει τι. Η χώρα μας είναι πολύ πίσω. Μόνο το 20% των δημοτικών ενοτήτων καλύπτεται με θεσμοθετημένες χρήσεις γης. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει αποφασιστεί να επιταχύνουμε και να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες ώστε στο τέλος της τετραετίας να έχει καλυφθεί με τα αντίστοιχα Χωρικά Σχέδια το 45% της επικράτειας.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.