Νέα | ενέργεια

Χρώματα ενάντια στη ζέστη και στο κρύο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Το γνωρίζετε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει ένα κτίριο αφορά τη θέρμανση και την ψύξη του; Η αύξηση του κόστους της ενέργειας επιβάλει την εύρεση έξυπνων και οικονομικών λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να εφαρμοστούν ανεξάρτητα ή επικουρικά με συνολικές και ακριβότερες παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας (π.χ. θερμομόνωση, αλλαγή κουφωμάτων).

Για παράδειγμα, η ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού σας μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και μέσα από τη χρωματική παλέτα που θα επιλέξετε. Οι νέες τεχνολογίες στο τομέα των χρωμάτων προτείνουν μια σειρά από λύσεις, όπως τα θερμομονωτικά χρώματα που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν μονωτικά, τόσο στο εξωτερικό του σπιτιού όσο και στο εσωτερικό, περιορίζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και την ανταλλαγή θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας, καθώς περιορίζονται οι απώλειες.

Τα θερμομονωτικά ή ενεργειακά χρώματα, λοιπόν,  είναι ένα ακόμη όπλο στο οπλοστάσιο για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια. Έχουν αναπτυχθεί με τη χρήση της νανοτεχνολογίας και σκοπός τους είναι η ανάκλαση του μεγαλύτερου μέρους της προσπίπτουσας στα δομικά στοιχεία του κτιρίου ακτινοβολίας και η εκπομπή με τη μορφή θερμικής ακτινοβολίας ενός ποσοστού της ηλιακής ακτινοβολίας που έχει απορροφηθεί από τις εξωτερικές επιφάνειες.

1

Η νανοτεχνολογία ως επιστήμη έχει ως σκοπό τη δημιουργία σωματιδίων ύλης με πολύ μικρό μέγεθος. Στην περίπτωση των ενεργειακών χρωμάτων τοποθετούνται στο χρώμα, κεραμικά/υαλικά σωματίδια το εσωτερικό των οποίων περιέχει αέρα και είναι πολύ μικρής διαμέτρου. Η ύπαρξη των σωματιδίων αυξάνει κατά πολύ την αντανακλαστικότητα της βαμμένης επιφάνειας. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι  το κενό αέρος στο εσωτερικό των σωματιδίων δημιουργεί θερμομόνωση υψηλής αποδοτικότητας αντίστοιχη με αυτή που παρέχουν για παράδειγμα τα διπλά τζάμια και μειώνουν και το φαινόμενο συγκέντρωσης υγρασίας στους τοίχους. Στην αγορά υπάρχουν σήμερα τόσο πλαστικά όσο και ακρυλικά χρώματα με νανοτεχνολογία και χρησιμοποιούνται σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Ωστόσο οφείλουμε να  διευκρινίσουμε ότι σε καμία περίπτωση τα ενεργειακά χρώματα δεν μπορούν να επιφέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά της εσωτερικής ή εξωτερικής θερμομόνωσης, ωστόσο η εφαρμογή τους αποτελεί μια απλή και οικονομική τεχνική που  βελτιώνει σε ένα βαθμό τις συνθήκες θερμικής άνεσης ενός κτιρίου κρατώντας τη ζέστη έξω από το σπίτι το καλοκαίρι και αποτρέποντας της να διαφύγει στο εξωτερικό περιβάλλον το χειμώνα. Εξοικονομούμε, δηλαδή,  χρήματα από τα έξοδα ψύξης-θέρμανσης ενώ παράλληλα δημιουργούμε ένα πιο φιλικό κλίμα για τον χρήστη αφήνοντας μικρότερο «αποτύπωμα» στο φυσικό περιβάλλον.

 

Κόστος ενεργειακών χρωμάτων

Το επιπλέον κόστος των ενεργειακών βαφών δεν είναι αποτρεπτικό για την εφαρμογή τους σε σχέση με τις συμβατικές, αν αναλογιστεί κιόλας κάποιος τα επιπρόσθετα πλεονεκτήματα που τις συνοδεύουν. Το κόστος τους είναι  20-40% πιο υψηλό από τις συμβατικές και κυμαίνεται από 2-5 ευρώ/τ.μ., ενώ οι αντίστοιχες συμβατικές κοστολογούνται στα 1-3 ευρώ/τ.μ.

 

Πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα των ενεργειακών χρωμάτων

Πλεονεκτήματα

 • Μείωση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κτιρίου κατά το καλοκαίρι. Μειώνεται η χρήση κλιματιστικών και τα έξοδα για ψύξη – Εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Προσφέρουν αδιαβροχοποίηση, θερμομόνωση, αλλά και προστασία από μύκητες και υγρασία.
 • Υπάρχει μεγάλη ποικιλία, ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει το κατάλληλο είδος ανάλογα με τις ανάγκες της κατοικίας του.
 • Μπορούν να εφαρμοστούν σε περιπτώσεις παλαιότερων κτισμάτων που δεν έχουν την κατάλληλη μόνωση, προσφέροντας μια οικονομική και αποτελεσματική λύση, αλλά και να λειτουργήσουν επικουρικά προς την κανονική μόνωση του κτιρίου.
 • Διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις ανακλαστικότητας του ηλίου, υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτή που προσφέρει, για παράδειγμα, η επίστρωση μιας ταράτσας με κόκκινο κεραμίδι ή η επικάλυψή της με πλάκες πεζοδρομίου.
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής  για το δώμα, λόγω περιορισμένης θερμικής καταπόνησης και οικονομικό όφελος από τις μειωμένες ανάγκες για επισκευή.

Μειονεκτήματα

 • Όσο μεγάλη και να είναι η απόδοση της ενεργειακής βαφής δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τη συμβατική μόνωση.
 • Διατίθενται κατά κύριο λόγο σε ανοιχτόχρωμες/ψυχρές αποχρώσεις.

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι τα ενεργειακά χρώματα είναι μια τεχνική ενεργειακής αναβάθμισης που αξίζει να υιοθετείται, ωστόσο δεν πρέπει να γίνονται πιστευτές εξωπραγματικές επιδόσεις που είναι ανταγωνιστικές των θερμομονωτικών υλικών (π.χ. 40% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας). Να επιλέγετε σοβαρούς παραγωγούς ενεργειακών χρωμάτων που παρέχουν μετρήσεις για τους συντελεστές του προϊόντος τους από εξειδικευμένα εργαστήρια χωρίς να παραπλανούν τους καταναλωτές με υπερβολικά αποτελέσματα.

 

energycert.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.