Νέα | Οικοδομή

Ξεκινά το διπλό μπόνους στην οικοδομή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ξεκίνησε και τυπικά το φορολογικό μπόνους στην οικοδομή που ψήφισε η κυβέρνηση με τον τελευταίο φορολογικό νόμο. Χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων ξεμπλοκάρουν καθώς επιλύθηκαν μια σειρά από ζητήματα προκειμένου η φετινή χρονιά να κάνει την οικοδομή έναν από τους πιο ισχυρούς παράγοντες ανάκαμψης της οικονομίας.

Χθες εκδόθηκαν οι δυο υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν τις λεπτομέρειες για την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων ακινήτων. Η αναστολή είναι τριετής, δηλαδή έως το τέλος του 2022 και ισχύει αναδρομικά, δηλαδή από τις αρχές του 2006 και συγκεκριμένα από τα αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά.

Η πρώτη υπουργική απόφαση που εκδόθηκε καθορίζει τη διαδικασία για τη χορήγηση αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ, ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στη διαδικασία διακανονισμού του ΦΠΑ που έχουν ήδη εκπέσει οικοδομικές επιχειρήσεις για ακίνητα που υπάγονται σε καθεστώς αναστολής εφαρμογής ΦΠΑ. Αντί για ΦΠΑ 24%, οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα βαρύνονται για μια τριετία με φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης τιμής στο συμβόλαιο εφόσον αυτή είναι υψηλότερη από την αντικειμενική.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στοχεύει στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων μαζί με μια σειρά συνοδευτικών παρεμβάσεων.

Τα μέτρα

Τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης της οικοδομής που δρομολογεί η κυβέρνηση είναι τα εξής:

  •  η έκπτωση φόρου για την ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ακινήτων. Πρόκειται για παρέμβαση που έχει ψηφισθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες. Η έκπτωση θα είναι από τον φόρο εισοδήματος και θα ανέρχεται σε 40% επί της δαπάνης για τις εργασίες και όχι για τα υλικά. Προϋπόθεση για να λάβει ένας ιδιοκτήτης την έκπτωση είναι να έχει εξοφλήσει τις σχετικές αμοιβές μέσω του τραπεζικού συστήματος και να έχει λάβει φορολογικό στοιχείο. Η μέγιστη δαπάνη που αναγνωρίζεται είναι 16.000 ευρώ και η έκπτωση φόρου γίνεται σε τέσσερις ισόποσες ετήσιες δόσεις. Έτσι για δαπάνη 16.000 ευρώ η μέγιστη έκπτωση είναι 6.400 ευρώ που θα κατανεμηθεί σε 1.600 ευρώ ετησίως. Ακίνητο στο οποίο έγινε χρήση της συγκεκριμένης φοροαπαλλαγής δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής ή αισθητικής αναβάθμισης.
  •  νέο και πιο γενναιόδωρο από τα προηγούμενα πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον”. Το πρόγραμμα πιθανότατα να ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Προς την κατεύθυνση της στήριξης της οικοδομής και της οικονομίας γενικότερα λειτουργεί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ήδη ο φόρος μειώθηκε μεσοσταθμικά κατά 22% το 2019 και έρχεται φέτος νέα μείωση κατά 8%.

Του Σπύρου Δημητρέλη

Πηγή:www.capital.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.