Νέα | αυθαίρετα

Χατζηδάκης: Κακές οι υπηρεσίες πολλών ενεργειακών επιθεωρητών, ολιγόμηνη παράταση στα αυθαίρετα κλπ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο, συνάντηση του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ κ. Μιχάλη Χωραφά με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας που εμπίπτουν στο χαρτοφυλάκιο του εν λόγω Υπουργείου.

Το κυρίαρχο θέμα που έθιξε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ ήταν η φημολογούμενη κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ο κ. Χωραφάς τόνισε την αναγκαιότητα της διατήρησης τους, καθώς με μια πιθανή ξαφνική κατάργηση επέρχεται τεράστιο πλήγμα τόσο στους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες όσο και στον κλάδο των Μηχανικών. Ο Υπουργός φάνηκε να δεσμεύεται ότι η εν λόγω κατάργηση θα επέλθει σταδιακά.

Σχετικά με την επιτάχυνση της ανάρτησης των δασικών χαρτών στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου την οποία ζήτησε ο Πρόεδρος, ο Υπουργός απάντησε και δικαιολόγησε την καθυστέρηση περιγράφοντας τις πολλές βελτιώσεις που έγιναν στο σχετικό νόμο το τελευταίο διάστημα με στόχο τη δικαιότερη αντιμετώπιση και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ενημέρωσε επίσης ότι η παράδοση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών που εκπονούνται με στόχο την προστασία των ζωνών Natura, αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Όσον αφορά στο νέο Περιβαλλοντικό Νόμο, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι έχει στείλει προτάσεις και μάλιστα στο προσεχές διάστημα θα στείλει στοχευμένη επιστολή με βελτιώσεις.

Σχετικά με την επικείμενη τροποποίηση του Κανονισμού Ενεργειακής απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ο Πρόεδρος ζήτησε από τον Υπουργό να μην υπόκεινται σε εξετάσεις οι ενεργειακοί επιθεωρητές. Ο Υπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει ότι πολλοί επιθεωρητές δεν ασκούν σωστά το ρόλο τους και παρέχουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, χωρίς καν να επισκέπτονται τα ελεγχόμενα κτίρια. Αυτό πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί, καθώς εκτελείται σχετικός έλεγχος από φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο Πρόεδρος ζήτησε να δοθούν κίνητρα για την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων μονάδων, ώστε να αποφευχθούν οι φαραωνικές εγκαταστάσεις σε δάση και περιοχές φυσικού κάλους, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Περιβάλλοντος. Ο Υπουργός εξήγησε την ανάγκη ύπαρξης και μεγάλων μονάδων, καθώς βοηθούν στην ταχύτερη επίτευξη του εθνικού στόχου για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης ο Υπουργός τόνισε την στόχευση του, ώστε να προετοιμαστεί σύντομα ένας νέος βελτιωμένος και ευρύτερης βάσης κύκλος του προγράμματος Εξοικονομώ.

Ο Πρόεδρος επίσης κάλεσε τον Υπουργό να είναι βασικός εισηγητής σε προγραμματιζόμενο συνέδριο των επιμελητηρίων της Ανατολικής Κρήτης με θέμα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξόρυξης πετρελαίου νότια της Κρήτης.

Ο Υπουργός επίσης ενημερώθηκε για ένα μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τις ακτές και τον ιχθυολογικό πλούτο των θαλασσών μας που αφορά στο ραγδαίο πολλαπλασιασμό του λαγοκέφαλου.

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος ενημέρωσε για ένα σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με ανακλήσεις οικοδομικών αδειών από το ΣΤΕ σε περιπτώσεις όπου δεν υφίστανται αναγνωρισμένοι κοινόχρηστοι δρόμοι. Ενώ οι Υπηρεσίες Δόμησης εκδίδουν νόμιμα οικοδομικές άδειες, το ΣΤΕ τις ανακαλεί, ζητώντας να ψηφιστεί προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση των κοινόχρηστων οδών σε όλη την επικράτεια.

Σχετικά με την αιτούμενη παράταση των προθεσμιών για τις δηλώσεις αυθαίρετων και τις δηλώσεις τετραγωνικών σε Δήμους, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για ολιγόμηνη παράταση.

Ένα τελευταίο πρόβλημα καθημερινότητας που έθεσε ο Πρόεδρος ήταν η τελείως παράλογη απαίτηση φυσικής παρουσίας του Μηχανικού ή του πολίτη στον γκισέ της Δ.Ο.Υ. για πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικής άδειας . Ο Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη επίλυσης και δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.