Νέα | Εξοικονομώ κατ' οίκον

Αλ. Χαρίτσης: Έναρξη του Εξοικονομώ κατ’ οίκον μέχρι το τέλος του 2016

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα “θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 9 δισ. ευρώ”, εξέφρασε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μέσω του ΕΣΠΑ το θετικό momentum που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία.

“Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 κράτησε την οικονομία το 2015 και το τέταρτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 5 δισ. ευρώ, αφού είχαν εξυγιανθεί τα προγράμματα και είχαμε διαπραγματευθεί την αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων” σημείωσε και πρόσθεσε ότι, πέρα από το ΕΣΠΑ, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να κινητοποιήσει κι άλλους χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ “είναι βεβαίως σημαντικοί αλλά πεπερασμένοι και δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού”.

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιούνται πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκ των οποίων τα τρία θα μπουν στην αφετηρία μέχρι τέλους του 2016 και τα υπόλοιπα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα ταμεία Συμμετοχών (Fund of Funds) κι Επιχειρηματικότητας, καθώς και το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ”. Ακολούθως, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν τα νέα ταμεία Υποδομών και Μικροπιστώσεων.

Αναφερόμενος ειδικά στο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), επανέλαβε ότι τη διαχείρισή του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Σημαντικό ρόλο θα έχει ωστόσο -όπως είπε- κι ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας (που θα προκύψει από την αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ). Το Ταμείο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια από δημόσιους πόρους, από το EIF, άλλες επενδυτικές τράπεζες κι εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Θα ξεκινήσει δε με 200 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), το οποίο θα μπει στην αφετηρία με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους), διευκρίνισε ότι αυτό θα αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη συμμετοχή και των τραπεζών τα κεφάλαιά του θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” επισήμανε ότι θα διατεθούν συνολικά πόροι 292 εκατ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το μισό δισ. Ευρώ. Το νέο Ταμείο Υποδομών, τέλος, που θα αποτελέσει τη συνέχεια του JESSICA, θα κινηθεί στους άξονες (α) του περιβάλλοντος, (β) της ενέργειας, (γ) της αστικής ανάπτυξης, με παρεμβάσεις ενδεικτικά για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια, την ανάπτυξη επιχειρηματικών/τεχνολογικών πάρκων, καθώς και τουριστικών/λιμενικών υποδομών.

 

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.