Νέα | αδήλωτα τετραγωνικά

Βήμα βήμα η δήλωση για τα ξεχασμένα τετραγωνικά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Εκατομμύρια πολίτες από όλη τη χώρα θα μπορούν σύντομα να δηλώσουν στους δήμους τους τις πραγματικές επιφάνειες των κτισμάτων και των οικοπέδων που τους ανήκουν και να γλιτώσουν από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και τελών κι από υπέρογκα πρόστιμα για την πενταετία 2015-2019, χωρίς καν να χρειαστεί να επισυνάψουν «σαρωμένα» αντίγραφα δικαιολογητικών εγγράφων για τα ακίνητα που κατέχουν!

Η δυνατότητα αυτή θα τους δοθεί πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα όταν θα τεθεί σε λειτουργία η πανελλήνιας εμβέλειας ηλεκτρονική εφαρμογή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στην οποία θα είναι δυνατό να υποβάλλονται στους δήμους όλης της χώρας οι διορθωτικές δηλώσεις για «ξεχασμένα» τετραγωνικά ακινήτων.

Mε την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ «οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α΄ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

Διαδικασία

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΠΟΜΙΔΑ αλλά και με βάση πληροφορίες που συνέλεξε ο «Ε.Τ.», η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά και καταβολής των οφειλόμενων ποσών στους δήμους θα είναι απλή και εύκολη για κάθε ιδιοκτήτη, καθώς θα διεκπεραιώνεται ως εξής:

1 Ο κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου θα μπορεί με τους κωδικούς του TAXISnet να εισέρχεται στη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρισμένα στο Ε9 του, και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ. Τα στοιχεία αυτά θα είναι συσχετισμένα με βάση τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

2 Μέσω της εφαρμογής αυτής ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Θα μπορεί επίσης να δηλώσεις και τυχόν αλλαγή της χρήσης.

3 Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν που έχει δηλωθεί στο Ε9, αυτή θα μπορεί να γίνει μέσω του TAXISnet, χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ.

4 Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις βάσεις δεδομένων του Ε9 και του ΔΕΔΔΗΕ, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISnet:

α) Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία.

β) Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

5 Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων θα ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες για την αποδοχή των δηλώσεων αλλά και για τον υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, καθώς και για τα οφειλόμενα δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους που προκύπτουν από την 1η-1-2020 και μετά. Τα ποσά αυτά οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να τα καταβάλουν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνιμη η πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν μέσω αυτής δηλώσεις στους δήμους τους για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους ή για την αποκάλυψη αδήλωτων ιδιοκτησιών τους και μετά την λήξη της προθεσμίας των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019. Στις περιπτώσεις αυτές όμως οι πολίτες θα χρεώνονται με όλα τα προβλεπόμενα ποσά δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ αναδρομικά για την προηγούμενη πενταετία, καθώς επίσης και με τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Από τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα:

*Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία θα λειτουργεί η εφαρμογή της ΚΕΔΕ.

*Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της.

*Πιθανή παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως τις 30-6-2020, ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία και όσοι θα τακτοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα την περίοδο από την 1η-4-2020 έως την 30ή-6-2020.

*Οι μεταβατικές διατάξεις για όσους ήδη ρύθμισαν ή και κατέβαλαν αναδρομικές οφειλές δημοτικών τελών, δημοτικών φόρων και ΤΑΠ. Για τις περιπτώσεις αυτές έχει προκύψει, πάντως, αντιδικία μεταξύ πολλών δήμων και του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι δήμοι έχουν ήδη εντάξει στους προϋπολογισμούς τους τα μελλοντικά έσοδα από τις πληρωμές και τις ρυθμίσεις των οφειλών αυτών σε δόσεις και αν οι οφειλές αυτές διαγραφούν εκτιμούν ότι θα πέσουν έξω στα οικονομικά τους.

Ο ρόλος της ΑΑΔΕ

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία είναι αρμόδια για τη λειτουργία των φορολογικών υπηρεσιών του κράτους, θα αναλάβει να αποστείλει σε όλους τους φορολογούμενους της χώρας, μέσω e-mail, ενημερωτικά μηνύματα και ειδοποιήσεις για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων διόρθωσης των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους στους δήμους, για τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και για το πότε λήγει η σχετική προθεσμία.

Πηγή:eleftherostypos.gr

Από την έντυπη έκδοση

 

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.