Νέα | προβλήματα υγρασίας

Υγρασία στους τοίχους του μπάνιου: Η βασική αιτία

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η εμφάνιση υγρασίας και μούχλας μέσα και στην περιοχή γύρω από μπάνιο, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που ταλαιπωρεί πολλούς από εσάς, δημιουργεί αισθητικά προβλήματα, καταπονεί τους τοίχους του μπάνιου ή τοίχους γύρω από αυτό και απειλεί την υγεία σας. Οι επιφάνειες γύρω από τις μπανιέρες και τα ντους είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη υγρασίας και μυκήτων καθώς δέχονται μεγάλες ποσότητες νερού καθημερινά και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να στεγανοποιούνται με πολύ προσοχή.

1

Με το πέρασμα του χρόνου η στεγανοποίηση γύρω από τη μπανιέρα ή το ντους μπορεί να φθαρεί επιτρέποντας στην υγρασία να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας ή μυκήτων, τόσο περιμετρικά της μπανιέρας αλλά και εσωτερικά στους τοίχους γύρω από αυτήν. Η υγρασία αυτή μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιοδήποτε σημείο μέσα στο μπάνιο, με φούσκωμα στα πλακάκια ή φθορά στους τοίχους. Πολύ συνήθης είναι και η εμφάνιση μούχλας ή υγρασίας εξωτερικά του τοίχου που συνορεύει με την μπανιέρα και πιθανόν είναι μέσα σε κάποιο υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι.

2

Η υγρασία σ’ αυτό τον τοίχο έξω από WC οφείλεται στη ντουζιέρα που υπάρχει από πίσω και δεν είναι σωστά στεγανοποιημένη.

Στην περίπτωση λοιπόν που έχετε παρατηρήσει τέτοιου είδους φαινόμενα ή παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανωμαλία ή φθορά του σφραγιστικού υλικού (σιλικόνη) στους αρμούς των τοίχων με μπανιέρα/ντουζιέρα/νιπτήρα, θα πρέπεινα προβείτε άμεσα σε επισκευή ή ολική αντικατάσταση του, γιατί το νερό που πέφτει πάνω στον αρμό εύκολα μπορεί να βρει δίοδο προς την πίσω περιοχή. 

Προσέξτε, επίσης, την περίπτωση που δεν έχει προβλεφτεί η τοποθέτηση σφραγιστικού υλικού στους αρμούς. Όσο καλή και να είναι η κατάσταση των αρμών ένωσης, αν δεν υπάρχει η κατάλληλη στεγανοποίηση, δεν θα αποφύγετε τα προβλήματα υγρασίας. Ο απλός αρμόστοκος δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις διαστολές-συστολές που δημιουργούνται από την αυξομείωση της θερμοκρασίας και τις πιέσεις που υφίσταται η μπανιέρα/ντουζιέρα και ταυτόχρονα είναι πορώδες υλικό που επιτρέπει την απορρόφηση του νερού.

Η επιλογή του στεγανοποιητικού υλικού πρέπει να γίνει με προσοχή ώστε να έχει μεγάλη αντοχή στο χρόνο. Επιλέξτε ένα σφραγιστικό υλικό κατάλληλο για μόνιμη σφράγιση των αρμών το οποίο να περιέχει αντιμυκητιακά συστατικά.

Εκτός από τη σωστή επιλογή του υλικού, εξίσου σημαντική είναι και η σωστή εφαρμογή του. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, ώστε να πετύχετε μόνοι σας χωρίς να πληρώσετε κάποιο τεχνίτη το καλύτερο αποτέλεσμα.

 • Χρησιμοποιήστε ένα αιχμηρό αντικείμενο για να αφαιρέσετε το παλιό υλικό, προσέχοντας να μη χαράξετε την επιφάνεια (δοκιμάστε αρχικά σε μια άκρη της μπανιέρας).

3

 • Καθαρίστε καλά την επιφάνεια από υπολείμματα του παλιού σφραγιστικού υλικού ή μούχλας. Μπορείτε να βρείτε στην αγορά ειδικά καθαριστικά για αφαίρεση σιλικόνης.

4

 

 • Στεγνώστε καλά την επιφάνεια για να αποτρέψετε την εμφάνιση νέας μούχλας. Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα πανί και περιμένετε ένα βράδυ πριν τοποθετήσετε το σφραγιστικό υλικό.
 • Τοποθετήστε αυτοκόλλητη χαρτοταινία για να οριοθετήσετε το πλάτος που θα καλύψει το σφραγιστικό υλικό και για να πετύχετε μια ίσια και ομαλή γραμμή.

5

 • Για καλύτερη πρόσφυση του σφραγιστικού υλικού, περάστε την περιοχή με ένα Primer, το οποίο θα κλείσει τους πόρους, δημιουργώντας ένα είδος φιλμ.

6

 • Απλώνετε τη σιλικόνη σφράγισης σε όλο το μήκος του αρμού, με ομοιόμορφη, σταθερή πίεση. H κάλυψη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ευθύγραμμη και το υλικό πρέπει να σκεπάζει λίγο και την άκρη της χαρτοταινίας στα όρια του αρμού.

7

 

 • Στρώστε το υλικό με ένα εργαλείο διαμόρφωσης αρμών, το οποίο θα βρείτε σε κάποιο τεχνικό πολυκατάστημα.

8

 

 • Πριν στεγνώσει το υλικό, αφαιρέστε τις αυτοκόλλητες ταινίες με απότομο τράβηγμα και ξαναστρώστε την επιφάνεια του σφραγισμένου αρμού.

9

 

 • Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να καλύψετε το σφραγιστικό υλικό με ειδική σπαστή μονωτική ταινία.

10

 • Περιμένετε τουλάχιστον 24 ώρες πριν χρησιμοποιήσετε την μπανιέρα ή το ντους σας για να στεγνώσει το υλικό σφράγισης.
 •  Επισκευάστε τα προβλήματα υγρασίας που έχουν προκύψει.

 

Η σωστή στεγανοποίηση των αρμών σε πολλές περιπτώσεις λύνει άμεσα τα προβλήματα υγρασίας και μούχλας γύρω από τα είδη υγιεινής και στους τοίχους του μπάνιου σας.

Ωστόσο, αν ακολουθήσετε τη διαδικασία που σας περιγράφουμε και δε δείτε βελτίωση ή αν πιστεύετε ότι δεν είναι αυτή η λύση στο πρόβλημα σας, επικοινωνήστε με την energycert και ένας μηχανικός μας θα εντοπίσει την ακριβή αιτία του προβλήματος και θα αναλάβει την επίλυση του.  

energycert.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.