Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Τσίπρας: Πολύ σύντομα η έναρξη του Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις τοπικές, αλλά και γενικότερες εξελίξεις στα ενεργειακά έδωσε στη χθεσινή ομιλία του στην Πάτρα, στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Ελλάδας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το σημαντικό ρόλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο πεδίο των ερευνών και της αξιοποίησης υδρογονανθράκων, υπενθυμίζοντας τις τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης που έχουν ήδη υπογραφεί, δύο στις χερσαίες περιοχές της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας και δύο στις θαλάσσιες περιοχές στα δυτικά του Πατραϊκού Κόλπου και του δυτικού Κατάκολου.

«Πιστεύω ότι οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να δώσουν μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, δεδομένου ότι προβλέπεται να αποδίδεται στις Περιφέρειες της χώρας όπου γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες ειδικός περιφερειακός φόρος 5% από τα έσοδα που θα προκύψουν στη φάση της παραγωγής», σημείωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ώθηση που αναμένεται να δοθεί στην απασχόληση από τις επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. «Ανοίγουν δυνατότητες σημαντικές επιπλέον ενίσχυσης των θέσεων απασχόλησης, λόγω των άμεσων ή έμμεσων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν από τη δραστηριότητα», δήλωσε.

Κλείνοντας το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα ισχύσουν, κατά την διεξαγωγή των ερευνών, τα αυστηρότερα πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα βρίσκονται «σε διαρκή διάλογο» με την τοπική κοινωνία.

Το φυσικό αέριο σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο.

Αναφερόμενος στην επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πολύ σύντομα η Δημόσια Εταιρία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος θα καταθέσει σχέδιο για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής στο οποίο θα περιλαμβάνονται η Πάτρα, το Αγρίνιο και ο Πύργος.

«Μέσα στην πενταετία 2019-2023, προβλέπεται η κατασκευή 468 χλμ δικτύου φυσικού αερίου που θα καλύπτουν όλον τον αστικό ιστό των τριών αυτών πόλεων. Σχεδιάζεται να κατασκευαστούν 4.700 συνδέσεις έως το 2023 και 13.500 έως το 2029, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα εξυπηρετούν κατοικίες. Προβλέπεται επίσης να συνδεθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου με αρκετά δημόσια και δημοτικά κτήρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο, δημοτικά γυμναστήρια, κολυμβητήρια», ανέφερε.

Η χρηματοδότηση του σχεδίου αυτού υπολογίζεται σε € 52 περίπου εκατ. και θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ (2014-2020), από πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, ενώ ως έτος έναρξης των κατασκευών στην περιοχή έχει προσδιοριστεί το 2020.

Ο κ. Τσίπρας έκανε διαίτερη αναφορά και στην τροφοδοσία των τριών αυτών πόλεων με LNG, σημειώνοντας ότι η εναλλακτική αυτή βοηθά στο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της μεγάλης απόστασης από τα υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Συνολικότερα, η παροχή φυσικού αερίου θα επιτρέψει μια πολύ σοβαρή μείωση του κόστους ενέργειας για κάθε νοικοκυριό και αυτό είναι το σημαντικότερο. Βεβαίως, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι κλειδί για την επιτυχία είναι η στενή συνεργασία και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.

Ιδιαίτερα υψηλό το δυναμικό των ΑΠΕ στη Δυτική Ελλάδα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εμφανίζει ένα υψηλό και εξαιρετικά αξιοποιήσιμο δυναμικό στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά στα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο «νόμος – τομή», όπως τον χαρακτήρισε, για τις Ενεργειακές Κοινότητες θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη και θα δώσει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να γίνουν συμπαραγωγοί.

«Για πρώτη φορά, πολίτες, ΟΤΑ και μικρές τοπικές επιχειρήσεις, εμπλέκονται στον ενεργειακό σχεδιασμό, μέσω της δικής τους δυναμικής συμμετοχής σε αυτά τα εγχειρήματα. Ο θεσμός αυτός έχει ως κεντρικό άξονα τη δημιουργία συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ φορέων και συνεπώς τη δημιουργία ευρύτερων κοινωνικών συναινέσεων», ανέφερε.

Εξοικονομώ κατ’ Οίκον

Κλείνοντας την αναφορά του στα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας και των σχετικών πρακτικών, οι οποίες, όπως υποστήριξε, έχουν «ξεχωριστή θέση στο νέο ενεργειακό μίγμα που σχεδιάζουμε».

«Το νέο πρόγραμμα ‘Εξοικονομώ κατ’ Οίκον’, το οποίο θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, με ιδιαίτερη μέριμνα στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών.

Παράλληλα, τα 13 σχολικά κτήρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πάτρας θα ενταχθούν στο ειδικό πρόγραμμα για τη λειτουργική αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, σημαντικός τομέας της οποίας είναι η ενεργειακή τους απόδοση.

Οι πόροι από το πρόγραμμα αυτό έχουν ήδη εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η υλοποίησή του αναμένεται να έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τόνωση και στον κατασκευαστικό κλάδο. Σημαντική τόνωση και στην οικοδομή, αλλά και γενικότερα της τοπικής οικονομίας, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας», κατέληξε.

 

Πηγή: b2green.gr

Σχολιασμός Energycert: Για την ενημέρωση  των ενδιαφερομένων δημοσιεύουμε το άρθρο, με κάθε επιφύλαξη καθώς  αντίστοιχες εξαγγελίες έχουν επαναληφτεί αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Ελπίζουμε πως σύντομα θα σας ενημερώσουμε για την επίσημη έναρξη του προγράμματος.

 

 

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.