Νέα | Βουλή

Κατατίθεται τροπολογία για τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Το προσεχές διάστημα κατατίθεται η τροπολογία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά και πώς αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί, αφού οι επιπτώσεις φαίνονται ήδη στα δημόσια έργα.

Προωθείται ένα διπλό πακέτο παρεμβάσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου: Τέσσερις θεσμικές για τη συνέχιση των έργων και μία τεχνικής φύσεως, με επιμήκυνση προθεσμιών.

Ειδικότερα, οι τέσσερις θεσμικές παρεμβάσεις είναι:

  • Έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για το Δ’ τρίμηνο του 2021 εντός Μαΐου.
  • Τιμολόγηση ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με απολογιστικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι οι εργολήπτες θα αποζημιωθούν με βάση τα τιμολόγιά τους. Σε όποια τιμή και αν έχουν αγοραστεί τα εν λόγω υλικά.
  • Θέσπιση πριμ ολοκλήρωσης έργων. Αφορά όσους ολοκληρώσουν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους. Χωρίς τη χρήση παρατάσεων.
  • Ενεργοποίηση επιτροπής διαπίστωσης τιμών δημοσίων έργων.

Επίσης, επιμηκύνεται η προθεσμία εκτέλεσης των έργων έως έξι μήνες. Με τις κινήσεις αυτές, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κινητοδοτεί τους αναδόχους να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τα έργα. Το πριμ θα δίνεται μόνο σε ολοκληρωμένα και χωρίς καθυστερήσεις έργα. Παράλληλα με τις πέντε παρεμβάσεις, παρέχεται η αναγκαία ανάσα στην αγορά. Επιμηκύνονται τα έργα, χωρίς τον κίνδυνο δικαστικών εμπλοκών.

Εν αναμονή, λοιπόν, ώστε να κατατεθεί η σχετική τροπολογία στη Βουλή που αφορά τις αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, ένα ζήτημα που απασχολεί τους τελευταίους μήνες σύσσωμο τον κατασκευαστικό κλάδο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, μάλιστα, που πολλές οικοδομικές εργασίες έχουν «παγώσει» κι αυτό διότι οι τιμές των υλικών είναι κατά πολύ αυξημένες. Κάτι τέτοιο φαίνεται και από τα νούμερα που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.

Το σύνολο των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας έχουν χτυπήσει καμπανάκι για την ομαλή συνέχιση των έργων. Παράλληλα, πολλά στελέχη κατασκευαστικών Ομίλων έχουν εκφράσει ανοιχτά την ανησυχία τους για το θέμα αυτό. Τονίζουν ότι η αύξηση των πρώτων υλών επηρεάζει εκτός από την ομαλή πορεία υλοποίησης των έργων, και τα περιθώρια κέρδους τους.

«Το κόστος που καλείται να διαχειριστεί ο εργοληπτικός κόσμος είναι μεγάλος, με τα περισσότερες κατηγορίες υλικών να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πηγή: capital.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.