Νέα | ΑΠΕ

Π. Σκουρλέτης: Το νέο “εξοικονομώ κατ’ οίκον” – ο ρόλος της ΔΕΗ & των ΑΠΕ στη νέα εποχή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι “η πραγματική φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και ανάμεσα στις χώρες, είναι μια ανεκτίμητη αξία με παρελθόν, παρόν και σίγουρα με μέλλον” εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, στη διάρκεια ομιλίας του στο “Ελληνο-ρωσικό φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας”, που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα αποτελούν στρατηγικής σημασίας τομείς, οι οποίοι- όπως είπε- δίνουν στην Ελλάδα την ευκαιρία να συνδυάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ενεργειακούς πόρους της, προς όφελος της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

Αναφέρθηκε δε, στο πολιτικό εγχείρημα που αναμένεται να εφαρμόσουν Έλληνες και Ρώσοι επιστήμονες σε ρωσικό δημόσιο κτήριο, στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου θα επιτυγχάνεται η μέγιστη ενεργειακή αναβάθμιση. “Μπορούμε έτσι να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να δούμε χειροπιαστά αποτελέσματα της συνεργασίας, που αναπτύσσουν το ΚΑΠΕ από την πλευρά μας και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας”, τόνισε.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η υπό δημόσιο έλεγχο ΔΕΗ θα έχει καθοριστική συνεισφορά στις επόμενες φάσεις της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, διατηρώντας τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη νέα ενεργειακή εποχή, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που αμφισβητούν ως και την επιβίωσή της.

Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είπε πως θα δημιουργηθούν νέες προοπτικές για τη διασυνοριακή συνεργασία έτσι ώστε να ξεπεραστούν παλαιότεροι περιορισμοί.

Οι νέες τεχνολογίες, η τοπική κλίμακα, οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι βασικά συστατικά της πολιτικής για τις ΑΠΕ η οπία εμπλουτίζεται συνεχώς, ενώ σύντομα θα παρουσιαστούν νέες ρυθμίσεις για τη γεωθερμία, τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. Σημείωσε δε, ότι “αναλόγως θα κινηθούμε στον τομέα της βιομάζας και θεωρώ ότι στο μέλλον θα αυξηθεί το ενδιαφέρον στην Ελλάδα για αγροτικές εφαρμογές βιοαερίου”.

Σύντομα διαθέσιμο το νέο “Εξοικονομώ κατ΄οίκον”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε ότι το νέο σύστημα αμοιβών των παρόχων θα εξορθολογήσει το σύστημα αμοιβών και πέραν του 2020 που είναι χρονιά ορόσημο για την κοινοτική πολιτική στις ΑΠΕ, ενώ μίλησε και για την προσαρμογή – ως το 2021 – των οικοδομών στον στόχο της μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Σύντομα, εξάλλου, σημείωσε, “θα έχουμε στη διάθεσή μας το νέο “Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον” το οποίο θα είναι ακόμη πιο εύχρηστο από το προηγούμενο”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ (Alexander Novak), υπογράμμισε πως η Ελλάδα με την εμπειρία που διαθέτει στην ανάπτυξη και προώθηση των ΑΠΕ, θα μπορούσε να συμμετάσχει στην υλοποίηση κοινών projects, επενδύσεων που θα αφορούν και την ανάπτυξη τεχνολογιών αλλά και αυτή καθεαυτήν την αγορά ενέργειας.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σημαντική προτεραιότητα για τη Ρωσία αποτελεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς μέχρι το 2050 θα πρέπει να μειωθούν κατά 60% οι εκπομπές από την καύση του άνθρακα (αέρια του θερμοκηπίου). Έτσι, πρόσθεσε, σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία στρέφει το “βλέμμα” της σε συνεργασίες που στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.Ο κ. Νόβακ τόνισε, επίσης, ότι θα υπάρξει “κύμα” αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των αγορών στη χονδρική και τη λιανική.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ανατόλι Τικχόνοφ (Anatoly Tikhonov) υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στόχος της Ρωσίας είναι η αντικατάσταση των εισαγωγών στα προϊόντα ενεργειακής τεχνολογίας από εγχώρια παραγόμενα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει – όπως ξεκαθάρισε – ότι η Ρωσία κλείνει την πόρτα σε διεθνείς συνεργασίες. Κι αυτό, διότι, όπως είπε, η Ρωσία διανύει μια περίοδο ανάπτυξης των διεθνών συνεργασιών της.

Ο ίδιος σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα της Ρωσίας είναι η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών – με έμφαση στην περιβαλλοντική προστασία και την ενεργειακή ασφάλεια – και η διασφάλιση σταθερών συνθηκών στον ενεργειακό τομέα.

 

Πηγή: www.imerisia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.