Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Το φθινόπωρο ξεκινά το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον” – Τα κριτήρια

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ’ οίκον επανασχεδιάζεται με νέα κριτήρια και όρους και θα εκκινήσει το φθινόπωρο, όπως είπε σήμερα ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημοσθένης Παπασταμόπουλος, κατά την ομιλία του στο Ενεργειακό Συνέδριο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και την Γερμανία – Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπασταμόπουλος, ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων (ΚΕΝΑΚ) τροποποιείται με την επιστημονική συμβολή της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ. Επίσης, υπενθύμισε ότι ήδη το ΥΠΕΝ τροποποίησε την Κοινή Υπουργική Απόφαση σύστασης του Ταμείου «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», ώστε πόροι από τις επιστροφές των δανείων σε συνδυασμό με πόρους που θα διατεθούν από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και πόρους από τους τόκους των κεφαλαίων του Ταμείου να διατεθούν για την κάλυψη περίπου 8.000 εκ των εκκρεμουσών αιτήσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα.

Στις αιτήσεις που εκκρεμούν είχε αναφερθεί νωρίτερα κατά την παρέμβαση του στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είπε ότι από τις αρχές αυτού του μήνα θα τακτοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το χρηματοδοτικό σχήμα του νέου προγράμματος προβλέπει Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (292 εκατ: 248 ΕΠΑΝΕΚ + 44 ΠΕΠ), Επιχορήγηση, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (πριν και μετά), Ενεργειακός Σύμβουλος, Τράπεζες (130 εκατ. ευρώ περίπου, τα 2/3 Δανείου).

Νέα στοιχεία του προγράμματος εξοικονόμησης αποτελούν, σημείωσε ο κ. Παπασταμόπουλος, ο κομβικός ρόλος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης, αντί των τραπεζών, η ολοκληρωμένη πληροφοριακή πλατφόρμα για υποβολή στοιχείων και δικαιολογητικών, η ενιαία παρακολούθηση του προγράμματος από τράπεζες, ΕΤΕΑΝ ΑΕ, ΥΠΕΝ κ.λπ., καθώς και η παρακολούθηση της πορείας της αίτησης από τους πολίτες.

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους – Ως 25.000 ευρώ ο ανώτατος προϋπολογισμός

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει κλιμακούμενο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος και μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης.

Επίσης, προσέθεσε, σχεδιάζεται νέα περιφερειακή κατανομή με κριτήρια:
α) πλήθους κατοικούμενων κατοικιών
β) μέσης κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατοικιών
γ) κατά κεφαλήν εισοδήματος

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ, θα υπάρξει επικαιροποίηση του καταλόγου και της τιμολόγησης των προϊόντων, θα χρειάζονται λιγότερα δικαιολογητικά, θα καταργηθεί η τιμή ζώνης, ενώ ο ενεργειακός στόχος θα είναι αυστηρότερος.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα αφορούν:

1) Κέλυφος
– θερμομόνωση
– συστήματα σκίασης
– κουφώματα,
– υαλοπίνακες,

2) Η/Μ στοιχεία
– κεντρικό σύστημα θέρμανσης
– ατομικά συστήματα θέρμανσης
– αντλίες θερμότητας
– συστήματα αυτοματισμών
– Φ/Β συστήματα (για αυτοκατανάλωση)
– ηλιοθερμικά συστήματα

Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μια απόπειρα διαμόρφωσης ενός νέου υποδείγματος ανασυγκρότησης του κατασκευαστικού κλάδου, αλλά, προσέθεσε, «απαιτεί την αντίστοιχη ανασύνταξη του κοινωνικού ρόλου του τραπεζικού τομέα ώστε να χρηματοδοτήσει -αυτή τη φορά- με όρους κοινωνικών αναγκών την ιδιωτική δραστηριότητα».

Η αναζωογόνηση του κατασκευαστικού κλάδου με στόχο την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος δεν μπορεί να υποκατασταθεί από μία νέα αγοροκεντρική προσήλωση σε εφαρμογές μηχανολογικού εξοπλισμού, υποστήριξε ο κ. Παπασταμόπουλος και κατέληξε:

«Εφόσον προκύπτει η τεκμηριωμένη προτεραιότητα θερμικής ενίσχυσης του κελύφους των κτηρίων, οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις οφείλουν πλέον να εμπεριέχουν την αποφασιστική εμπλοκή του κόσμου της εργασίας -μελετητών μηχανικών και εργατοτεχνικού προσωπικού- και την αξιοποίηση των προϊόντων υλικών της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής».

Πηγή: Greenagenda.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.