Νέα | αδήλωτα τετραγωνικά

Τέσσερα νέα μέτρα για τα αδήλωτα τετραγωνικά στους δήμους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

-Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ θα ανακοινώσουν την ηλεκτρονική διεύθυνση και την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της εφαρμογής, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες αδήλωτων τετραγωνικών  θα μπορούν να δηλώσουν, με τους κωδικούς του ΤΑΧΙSΝΕΤ, τα ακριβή τετραγωνικά των ακινήτων τους.

– Παράταση  της προθεσμίας δήλωσης χωρίς πρόστιμα και αναδρομικά. Η ΠΟΜΙΔΑ προαναγγέλλει την παράταση της προθεσμίας, η οποία κανονικά λήγει τέλος Μαρτίου. Ήδη ο χρόνος που απομένει μέχρι την κανονική λήξη της θεωρείται ανεπαρκής σε σχέση με την έκταση του προβλήματος της αδήλωτης ιδιοκτησίας. Παράλληλα έχει αναγνωριστεί από όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων ως σοβαρή αστοχία του υπουργείου Εσωτερικών το γεγονός ότι η διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτων, ενώ είναι ουσιαστικά πρωθύστερη της τακτοποίησης των αδήλωτων τετραγωνικών, χρονικά έπεται λήγοντας τρεις μήνες μετά, τέλος Ιουνίου. «Έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο», σχολίαζε στο ecopress δήμαρχος που πιέζει να παραταθεί η προθεσμία για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

-Μεταβατικές διατάξεις για όσους ήδη ρύθμισαν ή και κατέβαλαν αναδρομικές οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ. Μεγάλος αριθμός πολιτών έχει ήδη σπεύσει να κάνει δήλωση πληρώνοντας ακριβά την σπουδή του καθώς πολλοί δήμοι με πρόσχημα ότι δεν είχε εκδοθεί εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, επέβαλαν αναδρομικά τέλη αρνούμενοι να εφαρμόσουν τη νέα ρύθμιση που προβλέπει ότι για τα διορθωμένα τετραγωνικά οι ιδιοκτήτες τους θα αρχίσουν να πληρώνουν από 1-1-2020.

 Θα προηγηθεί η αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας. Το μέτρο θεωρείται «απαράβατη προϋπόθεση» για την επιτυχία της ρύθμισης σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών.

Ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει:

«Χωρίς δικαιολογητικά, ουρές, αναδρομικά και πρόστιμα οι δηλώσεις για τα δημοτικά τέλη, θα διορθωθούν ή θα δηλωθούν αρχικά τα εμβαδά των ηλεκτροδοτούμενων ή μη ακινήτων στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα ανακοινωθεί άμεσα από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) !

Κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς του του TAXISNET να εισέρχεται σε μια νέα μόνιμη διαδικτυακή εφαρμογή της ΚΕΔΕ, στην οποία θα εμφανίζονται τα στοιχεία κάθε ακινήτου του που είναι καταχωρημένα στο Ε9 του,  και στη βάση χρέωσης δημοτικών τελών του ΔΕΔΔΗΕ, συσχετισμένα με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου, εφόσον υπάρχει.

Μέσω της εφαρμογής αυτής θα μπορεί να δηλώσει υπεύθυνα στον οικείο Δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του  που ηλεκτροδοτείται ή  και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη, το οποίο θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9, αλλά και τυχόν  αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στο Δήμο. Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει την 30.6.2020.

Αν χρειάζεται να γίνει διόρθωση και στο εμβαδόν του Ε9, αυτή δεν θα μπορεί να γίνει μέσω αυτής της εφαρμογής, αλλά ηλεκτρονικά μέσω του TaxisNet του Υπουργείου Οικονομικών. Καλό είναι η διόρθωση αυτή να έχει προηγηθεί. Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση εμβαδού στο Ε9 θα δημιουργήσει αναδρομική χρέωση ΕΝΦΙΑ πενταετίας, όμως οι διορθώσεις του Ε9 γίνονται πλέον χωρίς το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100€.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις παραπάνω βάσεις δεδομένων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβειά τους, κατά την υποβολή αυτών των δηλώσεων μέσων κωδικών TAXISNET:

  1. Δεν θα χρειάζεται η προσέλευση των πολιτών σε καμιά υπηρεσία και  
  2. Δεν θα χρειάζεται η συνυποβολή κανενός απολύτως δικαιολογητικού.

Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων Δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις ηλεκτρονικές αυτές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους αλλά και για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα και για οφειλόμενο δημοτικά τέλη από 1.1.2020 και μετά, τα οποία θα καταβληθούν είτε με αποστολή ειδοποίησης, είτε με συμπερίληψή τους στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ, η οποία πρότεινε τη νομοθέτηση της παραπάνω ρύθμισης, θεωρεί ότι κερδισμένοι θα είναι όλοι από την όσο γίνεται πιο γενικευμένη εφαρμογή της:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δηλώσουν τα ακριβή τετραγωνικά των ιδιοκτησιών τους, όλοι οι Δήμοι της χώρας, δεδομένου ότι σε κάποιες περιοχές της χώρας τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι πιο πολλά από τα δηλωμένα, αλλά και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες από τη μείωση τελών που θα ακολουθήσει! Γι΄ αυτό η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί απαράβατη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου αυτού την αποστολή ενημερωτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ προς όλους τους κατόχους ΑΦΜ της χώρας!». 

Από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο  και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου η ΠΟΜΙΔΑ προαναγγέλλει ότι θα ανακοινωθούν σύντομα:

*Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΥΤΗΣ,

*Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ,

*Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ & ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

*ΟΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΗΔΗ ΡΥΘΜΙΣΑΝ Η ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΔΗΜ.ΤΕΛΩΝ & ΤΑΠ

Πηγή: ecopress.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.