Νέα | 4495/2017

Τακτοποίηση Αυθαιρέτων: 50% μέιωση προστίμου για αντισεισμική θωράκιση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του 50% του οφειλόμενου προστίμου νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης των κτισμάτων αυτής της κατηγορίας, τα οποία κατασκευάστηκαν παράνομα και κατά κανόνα δεν τηρούν τις προδιαγραφές αντισεισμικής αντοχής.

Η δυνατότητα θεσπίστηκε για πρώτη φορά με τον πρόσφατο νόμο 4495/2017, αλλά μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, με την οποία θα δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τις εργασίες που εντάσσονται σε αυτή τη ρύθμιση, τον τρόπο κοστολόγησης και κυρίως για την πιστοποίηση από τον μηχανικό του ιδιοκτήτη σε σχέση με την πραγματική στατική αναβάθμιση του αυθαιρέτου.

Πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.», επιβεβαίωσε χθεσινά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία προωθείται τροπολογία για την αντιμετώπιση θεμάτων που ανέκυψαν από το πρώτο διάστημα εφαρμογής του νόμου 4495/2017, μαζί με κάποιες τυπικές διορθώσεις.

Οι ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, που αναμένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο.

Οι σημαντικότερες αλλαγές προβλέπουν τα εξής:

• Παρατείνεται, πιθανότατα για δύο μήνες, η προθεσμία μέσα στην οποία οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την εφαρμογή του νόμου δικαιούνται έκπτωση 20% στο οφειλόμενο πρόστιμο. Η μείωση ισχύει ώς τις 8 Απριλίου και η πρόθεση του υπουργείου είναι να εξασφαλιστεί ένα «καθαρό» εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ (8 Νοεμβρίου 2017) και κυρίως την έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων, για να επωφεληθούν οι ενδιαφερόμενοι. Ανάλογη παράταση αναμένεται να δοθεί και για το δεύτερο ορόσημο, την 8η Οκτωβρίου 2018, όπου η προβλεπόμενη έκπτωση στο πρόστιμο είναι 10%.

• Προστίθεται διάταξη που παρέχει μείωση 50% στο πρόστιμο για αποθήκες ισογείου, η οποία υπήρχε στους προηγούμενους νόμους για τα αυθαίρετα.

• Προβλέπεται ειδική διάταξη για αυθαίρετα που καλύπτουν τις προϋποθέσεις έκδοσης νόμιμης οικοδομικής άδειας, αλλά οι ιδιοκτήτες του δεν το έκαναν για διάφορους λόγους. Με τον ισχύοντα νόμο, καταβάλλεται το ανάλογο παράβολο και ο ενδιαφερόμενος έχει περιθώριο δύο ετών για να αποκτήσει νόμιμη άδεια. Η εμπλοκή παρουσιάστηκε σε κτίσματα που έχουν υπέρβαση στη δόμηση, π.χ. έχουν δικαίωμα να χτίσουν 200 τετραγωνικά, αλλά έφτιαξαν 250 και δεν μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Με τη νέα ρύθμιση, εφόσον η οικοδομή είναι ενιαία και τα επιπλέον τετραγωνικά έχουν στατική σύνδεση με το νόμιμο κομμάτι, ο ιδιοκτήτης ξεκινά τη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας γι’ αυτό και πληρώνει πρόστιμο αυθαιρέτου μόνο για τα τετραγωνικά που δεν καλύπτονται από τους όρους δόμησης της περιοχής.

Χαρά Τζαναβάρα

Πηγή: efsyn.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.