Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Στη Βουλή οι καθυστερήσεις στις ειδικές περιπτώσεις για το Εξοικονομώ κατ’οίκον ΙΙ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ερώτηση για τις καθυστερήσεις των ειδικών περιπτώσεων και όχι μόνο του προγράμματος ”Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ”, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος.

Αναλυτικά, στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει:

Εμπόδια και καθυστερήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζει το πολύπαθο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II», παρά τους πανηγυρισμούς των στελεχών της Κυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το αρμόδιο Υπουργείο διέρρεε ότι τα πρώτα χρήματα θα δοθούν τον Μάιο, μόλις στα μέσα Ιουλίου εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις. Επιπλέον, φαίνεται πως το Υπουργείο δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει πόσες πραγματικά αιτήσεις μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς συνεχώς αναφέρεται σε έναν αριθμό «στο περίπου», δηλαδή πάνω από 50.000.

Αυτό γίνεται, διότι ένα από τα σημαντικά σημεία του προγράμματος, έχει μείνει εξαιρετικά πίσω. Πρόκειται για την εξέταση και ένταξη (με απόφαση υπαγωγής) των λεγόμενων «ειδικών περιπτώσεων». Οι ειδικές περιπτώσεις περιλαμβάνουν, κυρίως, τις εξής περιπτώσεις, όπως αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος: την ενοικιαζόμενη κατοικία, τα πρόσφατα αποκτηθέντα ακίνητα, τις περιπτώσεις μη υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης, τους ενδιαφερόμενους ή συζύγους που είναι κάτοικοι εξωτερικού κ.α.

Στις περιπτώσεις αυτές, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνει έλεγχος των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών για την κατάταξη του ενδιαφερόμενου σε εισοδηματική κατηγορία του πίνακα 2.2.1 και την έκδοση της απόφασης υπαγωγής.

Ο έλεγχος των ειδικών περιπτώσεων φαίνεται να ξεκίνησε στις 2 Ιουλίου και μάλιστα διενεργείται από το ΕΤΕΑΝ, έναν φορέα που δεν έχει καμία σχέση και καμία εξειδίκευση για κάτι τέτοιο και μάλιστα, χρειάστηκε γι’ αυτό, να επιστρατεύσει εξωτερικούς συνεργάτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Όσοι ενδιαφερόμενοι εντάχθηκαν στις ειδικές περιπτώσεις βρίσκονται εδώ και μήνες, μέχρι σήμερα, σε «διαδικασία ελέγχου» και δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την αίτησή τους.

Εν ολίγοις, πέρασε το καλοκαίρι, κοντεύουμε να μπούμε στη χειμερινή περίοδο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα, ενώ αν κανείς συνυπολογίσει και τον χρόνο αίτησης και αξιολόγησης δανείου, τον χρόνο υπαγωγής της αίτησης έως την έκδοση απόφασης υπαγωγής στη Διαύγεια και μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων θα φτάσουμε πιθανότατα στον επόμενο χειμώνα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια είναι η εξέλιξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον II»; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί;
Τι γίνεται με τις ειδικές περιπτώσεις; Πόσες αιτήσεις ειδικών περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί και πόσες εκκρεμούν ανά περιφέρεια; Ποιος είναι ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αυτών;
Για ποιο λόγο δεν γίνεται η ηλεκτρονική διασταύρωση των συγκεκριμένων στοιχείων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες;
Με ποια κριτήρια επελέγη ο ΕΤΕΑΝ ως δικαιούχος φορέας που πραγματοποιεί τον έλεγχο;
Μπορεί να δεσμευτεί η κυβέρνηση για το πότε θα πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται όσοι ενδιαφερόμενοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες; Θα προλάβουν να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες πριν τον χειμώνα ή θα χαθεί ακόμη μία χρονιά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει χάσει τρία ολόκληρα χρόνια;»

 

Πηγή:b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.