Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Πρωτοπόρα υβριδική μονάδα για παραγωγή πράσινης ενέργειας από ερευνητές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Υιοθετώντας μία καινοτόμο προσέγγιση, ερευνητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) σχεδίασαν και υλοποίησαν μια πιλοτική υβριδική ηλιακή-γεωθερμική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στον Δήμο Τοπείρου (Νομός Ξάνθης) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η μονάδα, η οποία αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ENERGEIA, ενισχύει την προοπτική παραγωγής πράσινης ενέργειας από υβριδοποιημένα συστήματα ΑΠΕ (ηλιακή, βιοαέριο, γεωθερμία), στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, και ελέγχοντας μηχανισμούς μείωσης του κόστους ενέργειας.

Το υβριδικό σύστημα συνδυάζει την ηλιακή -μέσω ηλιακών παραβολικών κατόπτρων- και τη γεωθερμική ενέργεια για τη συνδυασμένη παραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω γεννήτριας οργανικού κύκλου Rankine (ORC). Η ενέργεια που παράγεται από την υβριδική πιλοτική μονάδα τροφοδοτεί διάφορους καταναλωτές, όπως ένα δημοτικό σχολείο, μια θερμοκηπιακή εγκατάσταση, έναν κομποστοποιητή παραγωγής βιοαερίου.

Πέρα από τις δράσεις για τη σχεδίαση και την υλοποίηση της μονάδας, στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο “Η συμβολή των υβριδικών συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ηλιακή, βιοαέριο και γεωθερμία) στην πράσινη επιχειρηματικότητα” στις 16 Οκτωβρίου 2015 στις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ. Στη διάρκεια του επιμορφωτικού σεμιναρίου παρουσιάστηκαν η πιλοτική δράση της κατασκευής και λειτουργίας της υβριδικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στον Δ. Τοπείρου, τα πλεονεκτήματα της γεωθερμικής ενέργειας, η πιλοτική δράση ενεργειακής αναβάθμισης υδροθεραπευτηρίου στη Σαμοθράκη, καθώς και το σύστημα γεωθερμικού βιοδιυλιστηρίου για την παραγωγή βιοαερίου από αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα.

Ο Αναπλ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Αναπληρωτής Καθηγητής Παντελής Ν. Μπότσαρης, δήλωσε ότι το έργο ENERGEIA είναι μοναδικό στην Ελλάδα, καθώς εστιάζει τόσο στην ενίσχυση της έρευνας και της ανάλυσης γεωθερμικών συστημάτων μέσω πιλοτικών εφαρμογών, όσο και στην ανάπτυξη κατευθυντηρίων γραμμών λειτουργικής εφαρμογής και αποδοτικών τεχνοοικονομικών μοντέλων χρήσης πράσινης ενέργειας τόσο σε δημόσιο όσο και σε εμπορικό επίπεδο.

Οι πιλοτικές δράσεις και το επιμορφωτικό πρόγραμμα διοργανώθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο “Προώθηση της χρήσης γεωθερμικών πηγών μέσω της ανάπτυξης οδηγιών για την προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας” με ακρωνύμιο ENERGEIA, του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας “Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013” με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Οι εταίροι του έργου είναι: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης-Διεύθυνση Υδάτων Αν. Μακεδονίας και Θράκης (Επικεφαλής Εταίρος), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Σαμοθράκης, το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας, ο Δήμος Σιμιτλί, καθώς και ο Δήμος Μινεράλνι Μπάνι.

Πηγή: www.ekt.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.