Νέα | Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ

Πότε αναμένεται η προκήρυξη του νέου «Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Εντός του καλοκαιριού σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, να προκηρύξει νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» για 60.000 ακίνητα. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά, ο κατασκευαστικός κλάδος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μέσω των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, για τα οποία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης – όπως έχει αποτυπωθεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και  το Κλίμα (ΕΣΕΚ) – είναι να καλύπτουν περίπου 60.000 ανακαινίσεις ακινήτων ετησίως, έως το 2030.

Όπως έχει επισημάνει ο υφυπουργός, θα δοθούν ειδικά κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και άλλων κτιρίων,  ιδίως εκείνων που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980, τα οποία είναι υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης και αφορούν στο 55% του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Επίσης, στους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η άμεση προκήρυξη του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα καθώς και ο σχεδιασμός νέων προγραμμάτων για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός για την προκήρυξη των νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ για τις ανάγκες της πανδημίας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς, το ύψος των διαθεσίμων κεφαλαίων για τα προγράμματα εξοικονόμησης θα εξαρτηθεί από το πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο ΕΣΠΑ από τη διαχείριση της κρίσης του COVID-19.

Όσον αφορά στη χρηματοδοτική δομή του νέου προγράμματος ο υφυπουργός τόνισε ότι θα εξειδικευθεί όταν θα γίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης ο επαναπρογραμματισμός των πόρων του ΕΣΠΑ, με κύρια στόχευση την αύξηση του πλήθους των υπαγωγών, τη βελτίωση στις διαδικασίες υποβολής αίτησης και την επιτάχυνση στην ολοκλήρωση των προτεινόμενων παρεμβάσεων, αλλά και την κινητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ρυθμίσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνονται επίσης στο πολυνομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή. Τροποποιούνται οι Τεχνικές Οδηγίες στο πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ),τόσο για την εναρμόνιση με τα ισχύοντα υψηλότερα πρότυπα, όσο και για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο ΕΣΕΚ. Τα νέα και τα ριζικά ανακαινιζόμενα κτίρια οφείλουν να είναι ακόμα πιο αποδοτικά και να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Γι΄ αυτό τίθενται νέα αυστηρότερα κριτήρια και απαιτήσεις για όλα τα κτίρια. Ωστόσο, η κυβέρνηση μεταθέτει για το 2021 την υποχρέωση δόμησης κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης. 

Πηγή: insider.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.