Νέα | βεβαίωση μηχανικού

Αίτημα προς το ΥΠΕΝ για παράταση στη βεβαίωση μηχανικού

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Την παράταση στη βεβαίωση μηχανικού έως 31/12/2022 ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων από το ΥΠΕΝ.

Με αυτό τον τρόπο, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, θα διευκολυνθούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους και δε θα παραλύσει η Κτηματαγορά. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης εντός της ίδιας προθεσμίας των αυθαιρέτων κατηγορίας 5, μέσω αποκλειστικά της υποβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Με την προϋπόθεση ότι είχε ήδη εκδοθεί γι’ αυτά εμπρόθεσμη βεβαίωση μηχανικού.

Η επιστολή προς το ΥΠΕΝ για την παράταση στη βεβαίωση μηχανικού:

«Αξιότιμοι κοι Υπουργοί, κε Γενικέ, κε Πρόεδρε

Αν κάποιος από εσάς χρειάστηκε κατά το τελευταίο διάστημα να εμπλακεί με οποιαδήποτε ιδιότητα σε συμβολαιογραφική μεταβίβαση ακινήτου, ασφαλώς θα διαπίστωσε τον «Γολγοθά» που βιώνουν όλοι οι συμβαλλόμενοι και κυρίως οι πωλητές. Αλλά και οι γονείς ή δωρητές με βάση το νέο αφορολόγητο των 800.000€. Ταλαιπωρία από την ατελείωτη σωρεία των δικαιολογητικών και βεβαιώσεων που απαιτούνται για την υπογραφή και του πλέον απλού συμβολαίου. Αλλά και των χρονοβόρων διαδικασιών που πρέπει να προηγηθούν και να ακολουθήσουν για την ολοκλήρωσή της.

Είναι γεγονός ότι κατά το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης της κατάστασης σε επί μέρους τομείς. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ΦΜΑ και δωρεών. Η ηλεκτρονική λήψη των κτηματολογικών αποσπασμάτων. Η ηλεκτρονική ασφαλιστική ενημερότητα. Η πλατφόρμα για αδήλωτα εμβαδά κλπ..

Όμως πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση μεταγραφής των συμβολαίων. Η έκδοση ΤΑΠ και άλλων βεβαιώσεων. Η απαίτηση βεβαιώσεων δασαρχείου ακόμη και όπου το Δημόσιο δεν έχει ούτε διεκδικεί ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Η επισύναψη δαπανηρών τοπογραφικών κλπ., με αποτέλεσμα ο χρόνος που απαιτείται για τη προετοιμασία οποιουδήποτε συμβολαίου να κυμαίνεται από 3-6 μήνες.

Εξάλλου, ακόμα και πολλά από τα πιστοποιητικά που υποτίθεται ότι «εκδίδονται ηλεκτρονικά», στην πραγματικότητα απλά χρεώνονται ηλεκτρονικά σε υπαλλήλους. Αυτοί αδυνατούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στον όγκο των αιτημάτων. Αποτέλεσμα αυτού, τα πιστοποιητικά να εκδίδονται τελικά πολλές εβδομάδες μετά.

Συνεπώς είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι καθυστέρηση και χάος, αναστολή των συναλλαγών και καταστροφή της κτηματαγοράς, σε βάρος όχι μόνον των πολιτών, αλλά και του ίδιου του Δημοσίου θα επικρατήσει, αν από την 1η Απριλίου προστεθεί ως υποχρεωτικό προαπαιτούμενο και η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, η οποία απαιτεί περισσότερα δικαιολογητικά, (άδειες, σχέδια, κατόψεις, συμβόλαια, πιστοποιητικά κλπ.) αλλά και χρόνο, από όλα τα μέχρι σήμερα προαπαιτούμενα για υπογραφή συμβολαίου.

Για τους λόγους αυτούς ζητούμε:

  • Να παραταθεί η δυνατότητα σύνταξης μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων βάσει βεβαιώσεων μηχανικού μέχρι την 31.12.2022, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες στις συναλλαγές τους και να μην παραλύσει η Κτηματαγορά.
  • Να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης εντός της ανωτέρω προθεσμίας των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 μέσω αποκλειστικά της υποβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, εκτός αν είχε ήδη εκδοθεί γι΄αυτά εμπρόθεσμη βεβαίωση μηχανικού.            

Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία!».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.