Νέα | Βουλή

Στη Βουλή η παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα & μετά το 2022

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στη Βουλή κατατέθηκε το θέμα που αφορά την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών στα -κατά παρέκκλιση- οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022.

Η αναγκαιότητα να χορηγηθεί παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών επισημαίνεται και σε δελτίο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, «ως μία πολιτική οργάνωση με άμεσα αντανακλαστικά, δίπλα στις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας».

Η Ν.Ε. ζητά, λοιπόν, να απαλλαγούν οι πολίτες από τις πιεστικές προθεσμίες και οι κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης να μην έχουν επιβάρυνση με επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω της ασφυκτικής προθεσμίας που έχει τεθεί με το Ν. 4759/2020.

Το περιεχόμενο που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά την παράταση έκδοσης οικοδομικών αδειών:

«Θέμα: «Αναγκαία η παράταση έκδοσης Οικοδομικών Αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα και μετά το 2022».

Το Δεκέμβριο του 2020, ψηφίστηκε ο Ν. 4759/2020 που αφορούσε τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Οι διατάξεις του Νόμου θέτουν περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση με σκοπό τον περιορισμό της άναρχης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος για τις περιοχές όπου δεν υπάρχει πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου. Όσον αφορά τη δόμηση με χρήση κατοικίας ο Νόμος καταργεί τις παρεκκλίσεις για την εκτός σχεδίου για αγροτεμάχια των 750 τ.μ., 1.000 τ.μ. και 2.000 τ.μ. και θέτει πλέον ως οικοδομήσιμα τα αγροτεμάχια με ελάχιστη επιφάνεια τα 4.000 τ.μ.

Οι διατάξεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, από την μέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου και για διάστημα δύο ετών, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, να εκδώσουν οικοδομική άδεια στα ακίνητα αυτά τα οποία πρόκειται να θεωρηθούν μη οικοδομήσιμα τα επόμενα χρόνια.

Οι δε όροι δόμησης του αρ. 32, του αρ. 33 και του αρ. 34 για τις τουριστικές εγκαταστάσεις σε περιοχές εκτός σχεδίου αλλά και οι μεταβατικές – εξουσιοδοτικές διατάξεις του σχετικού αρ. 40 του Ν. 4759/2020, όπως είχε εγκαίρως επισημάνει το Κίνημα Αλλαγής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου, χρειάστηκε να διευκρινιστούν και να τροποποιηθούν στην συνέχεια με σειρά νόμων (Ν.4764/2020, Ν.4819/2021 και Ν.4872/2021).

Για τα Ιόνια Νησιά

Οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ακινήτων στην εκτός σχεδίου δόμηση. Η αλλαγή αυτή θα πλήξει κυρίως την μικρο-ιδιοκτησία. Και κατ’ επέκταση το τουριστικό προϊόν του, αφού τα τελευταία χρόνια τα νησιά μας έχουν ακολουθήσει το μοντέλο της ανεξάρτητης επιπλωμένης κατοικίας για την φιλοξενία τουριστών. Έτσι, περιόρισαν την ανέγερση μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων.

Παρά τις τροποποιήσεις του Νόμου που έχουν επέλθει και την ανάγκη σταδιακής κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης στην χώρα μας, η Κυβέρνηση δεν δείχνει να κατανοεί τις ιδιαιτερότητες ορισμένων περιοχών. Πόσο μάλλον όταν δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων σε όλη την Επικράτεια, προκειμένου η Πολιτεία – να αποδώσει τον απαιτούμενο σεβασμό στους πολίτες και στη προστασία της περιουσίας τους. Ειδικά για τα Ιόνια Νησιά τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν έχουν καν ανατεθεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες των περιοχών του Ιονίου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από τη στιγμή της ψήφισης του νόμου στις 9 Δεκεμβρίου του 2020 και μέχρι σήμερα, οι συνθήκες δεν ήταν και οι πιο ευνοϊκές για επενδύσεις στον τομέα της κατασκευής. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και η εκτόξευση του κατασκευαστικού κόστους, κάνουν πλέον απαγορευτικές τις όποιες σκέψεις σήμερα για τον σχεδιασμό και την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων. Όλοι περιμένουν την «κανονικότητα» ώστε να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις.

Το τεχνικό περιβάλλον

Όσον αφορά το τεχνικό περιβάλλον. Υπενθυμίζουμε ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί η τελική ανάρτηση των Δασικών χαρτών. Η διαδικασία της Κτηματογράφησης προχωρά με αργούς ρυθμούς. Βέβαια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη σύνταξη τοπικών πολεοδομικών σχεδίων από την Πολιτεία, ως οφείλει.

Παράλληλα, έρχονται να προστεθούν και τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης στις κατά τόπους περιοχές. Ο πολύ μεγάλος όγκος εργασίας που πρέπει να διεκπεραιωθεί, οδηγεί σε καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών γενικότερα. Αλλά και ειδικότερα για τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Σε αυτές τις συνθήκες και στο εναπομείναν διάστημα των 7 μηνών από σήμερα οι πολίτες καλούνται να εκδώσουν οικοδομικές άδειες στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητά τους. Έπειτα στα επόμενα 4 έτη θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση τους. Έτσι, θα κατοχυρώσουν το δικαίωμα της δόμησης και να μην καταλήξουν να είναι βοσκοτόπια.

Φαίνεται λοιπόν, ότι η παράταση ισχύος των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου, που περιορίζουν την εκτός σχεδίου δόμηση, αποτελεί μονόδρομο σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες.

Τι ζητάμε και για ποιο λόγο

Επειδή η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να μεριμνά για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Επειδή η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις. Οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Χωρίς οι διοικητικές δυσλειτουργίες του κράτους να τους επιβαρύνουν.

Επειδή οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και οι τελευταίες εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία, δυσχεραίνουν οικονομικά τους πολίτες.

Επειδή, ειδικά για τα Ιόνια Νησιά, τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια δεν έχουν καν ανατεθεί. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες των περιοχών του Ιονίου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Γίνονται συνεχώς τροποποιήσεις. Και οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων αποτελούν μεγάλο ποσοστό των ακινήτων στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Επειδή η πολιτεία πρέπει να λαμβάνει μέτρα για να μπορούν οι πολίτες να προγραμματίσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου σας η χορήγηση παράτασης εύλογου χρονικού διαστήματος για την έκδοση οικοδομικών αδειών στα κατά παρέκκλιση οικοδομήσιμα ακίνητα με σχετική νομοθετική ρύθμιση; Έτσι, οι πολίτες θα απαλλαγούν από τις πιεστικές προθεσμίες. Οι κατά τόπους Υπηρεσίες Δόμησης δε θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω της προθεσμίας που έχει τεθεί.
  2. Σε ποια φάση βρίσκεται η ανάθεση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων για τις περιοχές των Ιονίων Νήσων;».

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.