Νέα | Ανακαίνιση

Οικοδομή: Αύξηση κατά 40% στο κόστος κατασκευής

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Αλλάζει το κλίμα στην οικοδομική δραστηριότητα, καθώς το κόστος κατασκευής αυξήθηκε κατά 40% με αποτέλεσμα η ανοδική πορεία που είχε η οικοδομή, να… αλλάζει «ταχύτητες».

Το κόστος κατασκευής, λοιπόν, έχει αυξηθεί κατά 35% – 40% τον τελευταίο χρόνο. Αυτό έχει ως συνέπεια να διαφαίνεται ο κίνδυνος «παγώματος» έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν. Το «ράλι» των τιμών στα οικοδομικά υλικά έχει ανεβάσει το κόστος κατασκευής. Παράλληλα, πιέζει προς τα πάνω τις τιμές πώλησης στα νεόδμητα ακίνητα. Σημαντικός είναι ο αντίκτυπος και στις ανακαινίσεις κατοικίων. Πρόκειται για έναν τομέα στον οποίο παρατηρείται αύξηση τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση στο κόστος κατασκευής, τέλος, βλάπτει και την αντιπαροχή. Αυτή έχει αρχίσει να «ζεσταίνεται» μετά από πολλά χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση στα οικοδομικά υλικά τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 9%. Και αυτό σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.Οι ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες.

Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν ως εξής:

Ηλεκτρική ενέργεια (71,4%). Πετρέλαιο κίνησης (26,1%). Σίδηρος οπλισμού (19,1%). Αγωγοί χάλκινοι (17%). Τούβλα (14,2%). Σωλήνες χαλκού (12,9%). πλαστικοί σωλήνες (9,6%). Θερμαντικά σώματα (8,7%). Ξυλεία oικοδομών (8,4%). Κουφώματα αλουμινίου (7%). Πόρτες εσωτερικές (6,6%). Παρκέτα (6,6%). Έτοιμο σκυρόδεμα (5,9%). Παράθυρα ξύλινα (5,8%). Τσιμέντο (4,9%).

Η άνοδος των τιμών των υλικών έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2020. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες λόγω του κύματος ανατιμήσεων στην ενέργεια αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση έχει ξεφύγει και στην αγορά δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα. Οι φορείς του real estate εκφράζουν φόβους πως αν συνεχιστεί το κύμα των αυξήσεων, ίσως επιβραδυνθεί ο ρυθμός ανόδου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, τουλάχιστον μέχρι να εξασθενήσουν οι πιέσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών.

Η αύξηση των υλικών αυξάνει και το κόστος κατασκευής των δημοσίων έργων, όλων των κατηγοριών, που μεταφράζεται σε δημοσιονομικό βάρος, καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού των έργων και την ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους των οικοδομικών υλικών.

Οι φορείς της αγοράς χτυπούν καμπανάκι για τις τιμές των οικοδομικών υλικών, καθώς απειλούν να ανακόψουν τους ρυθμούς της οικοδομικής δραστηριότητας και να περιορίσουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων.  

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.