Νέα | αυθαίρετα

Οι νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 28 Ιουλίου του 2011 παρουσίασε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.

Ο υφυπουργός μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ και επεσήμανε ότι «μπορεί να εξελίσσεται το δικαίωμα της υπαγωγής και ρύθμισης, αλλά ο χρόνος αναφοράς δεν αλλάζει».

Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά «έχουμε εικόνα ανά πάσα στιγμή το τι υπάρχει, που υπάρχει, πόσο υπάρχει, πότε κατασκευάστηκε, διότι έχουμε και ακολούθως την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ψηφιακά ηλεκτρονικά με το αποτύπωμα της κάθε οικοδομής που χτίζεται. Έχουμε τα εργαλεία σήμερα λοιπόν, για πρώτη φορά σε σχέση με το παρελθόν, να ελέγξουμε τα αυθαίρετα τα οποία αναπτύσσονται».

Μιλώντας για την κατηγορία 5, δηλαδή τα κτίσματα τα οποία δεν έχουν οικοδομική άδεια ή οι υπερβάσεις πέραν της οικοδομικής αδείας είναι πάνω από το 20% ως προς το ύψος ή πάνω από το 40% στην κάλυψη και τη δόμηση, πριν το 2007.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο, από το ’11 και μετά είναι ή να είναι με άδεια ή αν έχει και πρόσθετες αυθαιρεσίες να είναι τακτοποιημένο, διαφορετικά δεν μεταβιβάζεται. Υπάρχουν πρόστιμα και κατεδάφιση».

Και όπως είπε, ένας λόγος που το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης είναι ότι πολλές φορές το κόστος κατεδάφισης είναι πιο σημαντικό από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, από το κόστος διατήρησης.

Δίνοντας παραδείγματα αυθαίρετων κτισμάτων αναφέρθηκε σε δήμο, δίχως να πει ποιος είναι, που έχει 14 αυθαίρετα δημόσια κτίρια κατηγορίας 5  εκ των οποίων τα 11 είναι σχολεία.

«Θέλει να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση και επειδή προϋπόθεση για να γίνει αυτό ειναι η νομιμότητα, δεν μπορεί να προβεί στις εργασίες ενεργειακής ανάθμισης. Και όταν το κάνεις για τα δημόσια δεν μπορεί να μην το κάνεις για τα ιδιωτικά», τόνισε ο ίδιος.

Βάζουμε για πρώτη φορά τάξη στο χώρο με τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα

«Δίνουμε χρόνο, λόγω δυσκολίας, για την τακτοποίηση, αλλά ο χρόνος αναφοράς δεν αλλάζει. Ερχόμαστε για πρώτη φορά και βάζουμε τάξη στο χώρο. Το αίτημα υπαγωγής θα υποβληθεί σε δύο φάσεις. Θα υπάρχει έλεγχος ακριβώς επειδή είναι μεγάλα αυθαίρετα. Όλα τα πρόστιμα τα οποία θα συλλεγούν, θα πάνε σε ένα κωδικό του Πράσινου Ταμείου ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο για να μπορούν οι δήμοι να αποζημιώσουν ακίνητα τα οποία δεσμεύονται λόγω ρυμοτομίας», διευκρίνισε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για το που εντοπίζονται οι περισσότερες αυθαιρεσίες πρόσθεσε ότι συνήθως αφορούν τις τουριστικές περιοχές.

«Το 50% των συνολικών τετραγωνικών των αυθαιρέτων αφορούσαν κατηγορία 5 και το 60% των συνολικών προστίμων των αυθαιρέτων αφορούσαν κατηγορία 5. Από τα 6,5 δισ. περίπου του συνολικού προϋπολογισμού των προστίμων, τα 4 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν στην κατηγορία 5. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα», δήλωσε ο υφυπουργός.

Και όπως διευκρίνισε,  απαγορεύεται η δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης σε ακίνητα και αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό. σε περιοχές Νatura 2000.

«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δικαίωμα ρύθμισης θα κινηθεί η διαδικασία καταγραφής των αυθαίρετων προστίμων και κατεδάφισης» συμπλήρωσε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα ρύθμισης είναι μέχρι τον Μάιο του 2026.

Δείτε το σχετικό video:

Πηγή: ertnews.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.