Νέα | Εξοικονομώ

Οι μεγάλες προσδοκίες των τραπεζών με το νέο Εξοικονομώ-Αυτονομώ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τονωτική “ένεση” 900 εκατ. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν τα νέα δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», το οποίο κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2020.

Στη μάχη της διεκδίκησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μεριδίου έχουν μπει οι τράπεζες εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς θεωρούνται “σίγουρα” δάνεια αφού συγχρηματοδοτούνται και επιδοτούνται μέχρι το 100% των τόκων. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσουν τα “πράσινα” ή χαμηλού κινδύνου δάνεια στους ισολογισμούς τους με άμεση θετική επίπτωση στην κερδοφορία και την ποιότητα των κεφαλαίων τους. Η επιτυχία του προγράμματος θεωρείται ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των τραπεζών, ειδικά την περίοδο αυτή που προσπαθούν να μειώσουν τα “κόκκινα δάνεια” και να βελτιώσουν την ποιότητα των κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, η απαίτηση για μικρότερες προβλέψεις σε δάνεια χαμηλότερου ρίσκου βοηθά στην κερδοφορία τους.

Οι τράπεζες έχουν επενδύσει σε καμπάνιες και χρόνο σε σχεδιασμό ούτως ώστε να προσελκύσουν πελατεία, δηλαδή δανειολήπτες, σε μια περίοδο που τα περισσότερα νοικοκυριά εμφανίζονται αρκετά διστακτικά να αναλάβουν νέες υποχρεώσεις. Για τον λόγο αυτό έχουν προχωρήσει σε μεγάλες εκστρατείες ενημέρωσης, έχουν δημιουργήσει ξεχωριστά τμήματα και εργαλεία τόσο εντός καταστημάτων όσο και ηλεκτρονικά μέσω των ιστοσελίδων τους και των υπηρεσιών e-banking. Ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει σε online εργαλεία για να υπολογίσει ο ενδιαφερόμενος από τον υπολογιστή του το ποσό του δανείου που μπορεί να λάβει, να δει αν δικαιούται και αν ναι το πως θα το πληρώνει.

Ακόμη, έχουν δημιουργήσει εσωτερικές δομές ώστε να γίνονται πιο απλά τα βήματα από γραφειοκρατικής άποψης για τον δανειολήπτη, καθώς αν διαβάσει κάποιος την όλη διαδικασία μπορεί να υποχωρήσει. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες παρουσιάζουν με παραδείγματα και συγκεκριμένους υπολογισμούς την εξοικονόμηση των νοικοκυριών από λογαριασμούς θέρμανσης και ηλεκτρικό.

Ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης

Τα δάνεια αυτά αποσκοπούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, διαμερίσματα), ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι του προγράμματος που χρηματοδοτεί την ενεργειακή αυτονομία και τις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Σημειώνεται ότι η ηλεκτροκίνηση παρουσιάζει άνοδο σε μια περίοδο που αγορά συμβατικών αυτοκινήτων φαίνεται σχεδόν στάσιμη.

Η επιχορήγηση του κεφαλαίου μπορεί να φτάσει το 90% και των τόκων μέχρι το 100%. Επίσης, τα προγράμματα αυτά καλύπτουν την αμοιβή συμβούλου έργου έως 250 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά διαμέρισμα και έως 800 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για πολυκατοικία. Επιπλέον συνοδεύονται με μπόνους επιδότησης 10% λόγω της πανδημίας, ενώ τα ποσοστά επιχορήγησης αυξάνονται στις περιπτώσεις διαμερισμάτων σε λιγνιτικές περιοχές.

Η επιχορήγηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 80.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Η επιδότηση εξαρτάται από το εισόδημα (ατομικό και οικογενειακό). Περιλαμβάνονται επτά κατηγορίες κινήτρων στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται ανάλογα με το εισόδημα επιβολής εισφοράς με βάση το εκκαθαριστικό της φορολογίας εισοδήματος έτους 2018 (υποβολή 2019). Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιο νοικοκυριό να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ εάν είχε κάνει χρήση του προηγούμενου.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με την τράπεζά τους, η οποία θα τους καθοδηγήσει και μπορεί να τους συστήσει τεχνικό σύμβουλο. Ωστόσο, οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά από τους υποψηφίους και υποχρεωτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Προγράμματος στη διεύθυνση https://exoikonomo2020.gov.gr

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.