Νέα | Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης περνά η αρμοδιότητά του

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στα… δύο μοιράζει την αρμοδιότητα του Κτηματολογίου ο ανασχηματισμός αφού, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών περνά στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον νέο υφυπουργό αρμόδιο για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργο Στύλιο.

Ωστόσο, η χάραξη πολιτικής για το Κτηματολόγιο φαίνεται να παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αν και τα πολλά ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί ως προς τη λειτουργικότητα του νέου σχήματος μένει να απαντηθούν με την αναλυτική περιγραφή των αρμοδιοτήτων στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί το προσεχές εξάμηνο αναμένεται η σημαντική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση των προστίμων ύψους 300 έως 2.000 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο που θα αρχίσουν να επιβάλλονται από τον Ιούνιο, ενώ το μείζον κεφάλαιο της κτηματογράφησης της χώρας συνδέεται άμεσα με άλλες αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως οι δασικοί χάρτες.

Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί εκ νέου – αυτή τη φορά για το 2024. Όπως, πάντως, είχε πει και ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει προ ημερών, το 2021 θα είναι έτος ορόσημο για το Κτηματολόγιο με αιχμή τις ψηφιακές του υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα, το σύνολο σχεδόν των παλαιών υποθηκοφυλακείων θα μετεξελιχθούν σε σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα (μέχρι σήμερα έχουν μετεξελιχθεί 6 από τα 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 13 από τα 75 υποκαταστήματά τους). Όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες καθώς και αυτές που θα τεθούν σε λειτουργία αργότερα μέσα στο 2021, θα επεκταθούν σε όλα τα νέα Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα καλύπτοντας το σύνολο των συναλλαγών.

Θα υπάρξει σημαντική ωρίμανση όλων των φάσεων Κτηματογράφησης σε όλη την επικράτεια. Έως σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του φορέα, η συλλογή δηλώσεων έχει ξεπεράσει το 65%, καλύπτοντας το 93% της επικράτειας. Το επόμενο έτος θα ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων και στο υπόλοιπο 7% της χώρας (Κυκλάδες, μέρος της Κρήτης, Κέρκυρα και Θεσπρωτία).

Πηγή: ethnos.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.