Νέα | Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Ενημέρωση για τη συλλογή δηλώσεων σε Ρέθυμνο & Κυκλάδες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στις 30 Ιουνίου 2022 έληξε η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Κυκλάδες και Ρέθυμνο, μετά την τελευταία παράταση που δόθηκε με απόφαση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Θεόδωρου Λιβάνιου.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται και μετά τη λήξη της συλλογής δηλώσεων. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκπρόθεσμη δήλωση ιδιοκτησίας.

Όσες και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές και δεν έχουν υποβάλει ακόμα δήλωση ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο, καλούνται να το πράξουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητό τους ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.

Στη συνέχεια, προβλέπεται η διαδικασία της προανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων για όσους δήλωσαν την ακίνητη περιουσία τους, κατά την οποία οι ιδιοκτήτες μπορούν να διορθώσουν εύκολα, γρήγορα και δωρεάν, τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Ακολουθεί η διαδικασία της ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων, που και πάλι οι πολίτες μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Αφού ολοκληρωθεί και η ανάρτηση, καθορίζεται, με απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, η προθεσμία μέχρι την οποία είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων (άρθρ. 2, παρ. 8 του ν.2308/1995).

Η δήλωση ιδιοκτησίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης ή ψηφιακά (με χρήση κωδικών TAXIS) στο www.ktimatologio.gr, επισυνάπτοντας τα σχετικά αρχεία και καταβάλλοντας το σχετικό τέλος μέσω κάρτας πληρωμών.

Λεπτομερείς οδηγίες για την υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας και στοιχεία επικοινωνίας με τα Γραφεία Κτηματογράφησης παρέχονται στο www.ktimatologio.gr (Πληροφοριακό υλικό, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, «Αναζήτηση περιοχής (Ο.Τ.Α.)» ).

Η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική από τους πολίτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, και (από το 2013) το Ελληνικό Δημόσιο.

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση ιδιοκτησίας, απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία (γονική παροχή, πώληση κ.λπ.) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δε δηλώθηκε, καθώς και η χορήγηση οικοδομικής άδειας. Σε κάθε επόμενο στάδιο (προανάρτηση, ανάρτηση, πρώτες εγγραφές) η αναγνώριση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος είναι περισσότερο πολύπλοκη, χρονοβόρα και κοστοβόρα, ενώ, εάν δεν έχει γίνει δήλωση για το ακίνητο, μετά από κάποια χρόνια (εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή), περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Δημοσίου. Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η βεβαίωση και η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου, διαδικασία η οποία δύναται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.