Νέα | Ευρωπαϊκή Ένωση

Κτηματολόγιο: Έρχονται πρόστιμα από τον Σεπτέμβριο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Γκάζι πατάνε από το Κτηματολόγιο σε μια προσπάθεια να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επομένους 45 μήνες όλες οι διαδικασίες που θέτει η Κομισιόν. Αυτες σηζητήθηκαν στην 9η Εκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, μεταξύ άλλων, στο Eurogroup της 14ης Μαρτίου.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει αλλαγή σκηνικού με τερματισμό των συνεχών αναβολών. Tόσο στη συλλογή δηλώσεων όσο και στην προανάρτηση, την ανάρτηση αλλά και την επιβολή των προστίμων.

Τα Νέα,  παρουσιάζουν τον νέο σχεδιασμό του Κτηματολογίου με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες. Με στόχο να γνωρίζουν τι περιθώρια και τι επιλογές έχουν.

Ο προγραμματισμός έχει ως εξής:

  • 1ον) Συλλογή δηλώσεων: Απρίλιος (Ρέθυμνο), Μάιος (Κυκλάδες), Σεπτέμβριος (Ηράκλειο, Χανιά)
  • 2ον) Προανάρτηση: ξεκίνησε 29 Μαρτίου (Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα), Απρίλιος (τμήμα Ηρακελίου Κρήτης και Θεσσαλονίκης), Ιούνιος (Καστοριά, Φλώρινα, Αιτωλοακαρνανία, Γρεβενά, Ευρυτανία, Φθιώτιδα), Ιούλιος (Λασίθι,Κως,Ρόδος, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Μεσσηνία, Αρκαδία, Ιωάννινα, Πιερία, Δράμα, Ξάνθη), Αύγουστος (Ροδόπη, Θάσος, Χαλκιδική).
  • 3ον) Ανάρτηση: ήδη ξεκίνησε σε Αχαϊα, Ανατολική Αττική, (έως τέλη Μαϊου), Απρίλιος (Λαμία, Λιβαδειά, Κάτω Αχαϊα, Μαγνησία), Ιούνιος(Μέγαρα, Οινόη, Αίγιο), Ιούλιος (Κορινθία, Αγρίνιο, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα).
  • 4ον) Πρόστιμα: ο σχεδιασμός προβλέπει να αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα είναι κλιμακωτά και θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ.

Ερχονται πρόστιμα μετά το καλοκαίρι

Την ίδια ώρα, ωστόσο, που το Κτηματολόγιο υπενθυμίζει στους ιδιοκτήτες πως μετά το καλοκαίρι θα εφαρμοστούν τα πρόστιμα. Η δήλωση της περιουσιακής τους κατάστασης είναι υποχρεωτική. Δεν συμβαίνει το ίδιο με το Δημόσιο που είναι υποχρεωμένο να δηλώσει την περιουσία του.

Η παράταση στο Κτηματολόγιο

Σημειώνεται πως για τα παλιά πρόγράμματα κτηματογράφησης (1997-1999) ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται αγνώστου ιδιοκτήτη αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Για τα νέα (από 2008 και μετά) αν δεν έχει δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου που διαδέχτηκε το αντίστοιχο Υποθηκοφυλάκειο.

Διευκρινίζεται πως μετά την παράταση που δόθηκε οι ιδιοκτήτες σε 298 περιοχές σε όλη τη χώρα έχουν περιθώριο έως τα τέλη του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Προκειμένου να διεκδικήσουν όσα ακίνητα δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο.

Να καταθέσουν, δηλαδή, στα δικαστήρια αγωγή διόρθωσης, των λανθασμένων αρχικά εγγραφών προκειμένου η περιουσία τουες να μην πέσει στα χέρια του Δημοσίου.

Διαφορετικά, από τις 2 Ιανουαρίου του 2022 χάνουν οριστικά κάθε δικαίωμα οι ιδιοκτήτες να προσφύγουν στα δικαστήρια. Μπορούν μόνο για να διεκδικήσουν την αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.