Νέα | Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Δεύτερη ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων • Όλες οι ημερομηνίες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Δεύτερη ευκαιρία δίνει ο Φορέας “Ελληνικό Κτηματολόγιο” σε όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν περιουσία στον Δήμο Αθηναίων και δεν έχουν ελέγξει τα στοιχεία τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΆ”, επί της ουσίας θα επαναληφθεί η φάση της προανάρτησης (η οποία τυπικά έληξε στις 23 Αυγούστου 2019) έως ότου αρχίσει η ανάρτηση , επειδή μόλις ένας στους πέντε ιδιοκτήτες έλεγξε και επικαιροποίησε τα στοιχεία που δήλωσε το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

Η διαδικασία θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Στο μεταξύ 100 ημέρες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τους στο Κτηματολόγιο χωρίς να κινδυνεύουν να πληρώσουν πρόστιμο. Και αυτό διότι όπως εξηγούν πηγές από Κτηματολόγιο στην εφημερίδα των Νέων ,στην πράξη έχει δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για τη συλλογή δηλώσεων έως ότου αρχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα.

Τα νέα πρόστιμα

Τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Απρίλιο. Ωστόσο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Ιούνιο και μετά, ενώ συζητιέται και το ενδεχόμενο (δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα) να εφαρμοστούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως με το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, τα πρόστιμα θα υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης .

Οι καθυστερήσεις

Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι ιδιοκτήτες που θα καθυστερήσουν να δηλώσουν την περιουσία τους ( από την ώρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα νέα πρόστιμα) θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να αξιοποιήσουν όσο εύκολα νομίζουν την περιουσία τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα ταλαιπωρούνται κάθε φορά που θα θέλουν να μεταβιβάσουν ή να αλλάξουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων τους.

Οι ημερομηνίες

  • 28 Φεβρουαρίου

Την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου , Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λήμνου και Λέσβου.

  • 31 Μαρτίου

Στις 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων (σε ένα τμήμα) των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

  • Εντός Απριλίου

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του Κτηματολογίου εντός του Απριλίου ξεκινούν οι αναρτήσεις σε Αθήνα , στις Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς και Ημαθίας καθώς και Ελασσόνας Τεμπών και Τυρνάβου της Περιφερειακής Ενότητας Λαρίσης.

  • Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο
  • Από τον Μάιο έως τον Ιούλιο σε Καρδίτσα, Ακράτα , Αλεξανδρούπολη –Σαμοθράκη , Ορεστιάδα , Διδυμότειχο , Κοζάνη – Πιερία. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο ξεκινά η προανάρτηση σε Λαμία και Λειβαδιά.

Δήμος Αθηναίων: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάρτηση

Ο Δήμος των Αθηναίων είναι ο πρώτος δήμος της χώρας όπου θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος εξέτασης των εντάσεων.Σημειώνεται πως με το νέο σύστημα εξετάσεων των ενστάσεων τα Γραφεία Κτηματογράφησης αναλαμβάνουν ρόλο “διαμεσολαβητή κτηματογράφησης ” σε μια προσπάθεια να κερδηθεί χρήμα και χρόνος. Στην περίπτωση που ο θιγόμενος διαφωνεί τεκμηριωμένα εντός 30 ημερών με τη γνωμάτευση του “διαμεσολαβητή κτηματογράφησης ” τότε η υπόθεση του θα παραπέμπεται στην Επιτροπή Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης.

Σε ότι αφορά την ανάρτηση στο Δήμο Αθηναίων που αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν από το Πάσχα , οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους θα τους αποσταλούν τόσο email όσο και αντίγραφα κτηματολογικών αποσπασμάτων (τελικά θα γίνει και ταχυδρομική αποστολή όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο).

Στο διάστημα που θα διαρκέσει η ανάρτηση (2 μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και 4 για όσους ιδιοκτήτες κατοικούν στο εξωτερικό) οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους ή στη γραφική απεικόνιση του ακινήτου τους στα κτηματολογικά διαγράμματα. Σημειώνεται πως μέσω της ανάρτησης αναδεικνύονται ζητήματα για πρώτη φορά τα οποία δεν τα γνώριζε κανείς ακόμη κι αν υπήρχε συμβόλαιο ή άδεια οικοδομής , καθώς για πρώτη φορά συναντιούνται όλες οι διοικητικές πράξεις στον ίδιο χάρτη.

Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα στον Δήμο Αθηναίων θα πρέπει να μπουν στην ανάλογη εφαρμογή του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr ) στο portal “e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ” χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxisnet για να δουν αποσπάσματα από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα. Διευκρινίζεται πως μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης η οποία περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης /ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, παράγονται τα τελικά κτηματολογικά στοιχεία , οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου και ξεκινά να λειτουργεί το Κτηματολογικό Γραφείο στη συγκεκριμένη περιοχή , στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Πηγή: enikonomia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.