Νέα | Κτηματολόγιο

Κτηματολόγιο: Αναμένονται έως 1.000.000 ενστάσεις

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Απεγκλωβίζονται άμεσα 200.000 ιδιοκτήτες που είχαν κάνει ενστάσεις στο Κτηματολόγιο την τελευταία πενταετία και οι φάκελοί τους «λιμνάζουν» στα συρτάρια των επιτροπών ενστάσεων.

Η συγκρότηση και η λειτουργία επιτροπών που ασχολούνται με τις ενστάσεις, αποτελούσε ένα από τα ζητήματα που καθυστερούσε το Κτηματολόγιο. Επίσης, η μη εξέταση των ενστάσεων σημαίνει μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις και τις αγοραπωλησίες ακινήτων – κυρίως στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου. Το πρόβλημα της μη εξέτασης των εντάσεων είναι πολύ σοβαρό, αφού, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, κατά μέσο όρο για μία στις 10 ιδιοκτησίες γίνεται αίτηση διόρθωσης ή ένστασης.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο από το καλοκαίρι του 2019 έως σήμερα, που τρέχει το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης, οι ενστάσεις ξεπέρασαν τις 60.000, ενώ η εκτίμηση είναι πως οι ενστάσεις στο Κτηματολόγιο μπορεί και να ξεπεράσουν το 1.000.000.

Μέσω τηλεδιάσκεψης οι ενστάσεις στο Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με πηγές από το Κτηματολόγιο, μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουν συγκροτηθεί και θα λειτουργούν οι τριμελείς Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων Κτηματογράφησης μέσω τηλεδιάσκεψης. Έτσι, δε θα υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός. Με αυξημένη αποζημίωση (54 ευρώ ανά συνεδρίαση και μέχρι 100 συνεδριάσεις) και διευρυμένες (με δικαστικούς, μηχανικούς με δικαίωμα υπογραφής τοπογραφικού διαγράμματος και δικηγόρους/συμβολαιογράφους) απ’ όλη την επικράτεια.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι κατά τη διάρκεια της προανάρτησης (είναι το στάδιο μετά τη συλλογή δηλώσεων) έχουν τη δυνατότητα για διάστημα 45 ημερών να προβούν σε απλές διορθώσεις. Για παράδειγμα, διόρθωση τυπογραφικών λαθών. Επίσης, μπορούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, υποβάλλοντας «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων». Οι σχετικές διορθώσεις γίνονται αμέσως. Στη συνέχεια, ακολουθεί η περίοδος της ανάρτησης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ένσταση ή αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής μπορεί να υποβάλει όποιος έχει έννομο συμφέρον. Σημειώνεται ότι μαζί με την αίτηση, πρέπει να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον του.

Είδη ενστάσεων

  1. Οι αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος. Δηλαδή λανθασμένη αντιγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, του είδους του καταχωρηθέντος δικαιώματος και της αναγραφής του τίτλου κτήσης.
  2. Οι διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων. Δηλαδή της σχέσης του σχήματος, των ορίων και του εμβαδού.
  3. Οι αιτήσεις δικαιούχου (εκτοπισμός). Για τα τελευταία δύο είδη αιτήσεων, οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός προθεσμίας δύο μηνών. Ή τεσσάρων μηνών για όσους ιδιοκτήτες μένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Έπειτα, εξετάζονται από την επιτροπή ενστάσεων.

Η ένσταση υποβάλλεται και εξετάζεται δωρεάν. Ενώ καταργήθηκε άλλη χρέωση για τα έγραφα. Δηλαδή πιστοποιητικά ή αντίγραφα αποσπασμάτων που εκδίδονται από τα Υποθηκοφυλακεία ή τα Κτηματολογικά Γραφεία, ώστε να υποβληθούν με την εξέταση εξέτασης πρόδηλου σφάλματος.

Συλλογή δηλώσεων

Στη 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο, η Κομισιόν διαπιστώνει πρόοδο στην Κτηματογράφηση και στη μετάβαση στην τελική περιφερειακή δομή του.

Η συλλογή των δηλώσεων έχει φθάσει στο 84% του συνολικού αριθμού δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, στο 35% της χώρας λειτουργεί ήδη κτηματολόγιο. Στο 19% πραγματοποιείται επανέλεγχος μέσω της ανάρτησης. Αυτό σημαίνει πως το 54% των συνολικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της χώρας βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής ή του επανελέγχου. Αναμένεται ότι σε δύο μήνες το ποσοστό αυτό θα είναι 60%. Τον ερχόμενο Οκτώβριο θα φθάσει στο 71%.

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.