Νέα | e-μεταβιβάσεις

e-μεταβιβάσεις από το Κτηματολόγιο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται από τον Απρίλιο στο Κτηματολόγιο όλες οι εγγραπτέες πράξεις, όπως μεταξύ άλλων οι μεταβιβάσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του φορέα να σταματήσει η ταλαιπωρία των συναλλασσόμενων.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες το Κτηματολόγιο αποτελεί μία από τις αιτίες που καθυστερούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση από το καθεστώς των υποθηκοφυλακείων στα κτηματολογικά γραφεία.

Όπως επισημαίνει στη «Ναυτεμπορική» ο Γενικός Διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης:

«σε σχέση με το τετράμηνο Νοέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020, το τετράμηνο Νοέμβριος  2021 – Φεβρουάριος 2022 οι πράξεις μεταβίβασης ακινήτων αυξήθηκαν 72%. Οι λόγοι είναι γνωστοί και οφείλονται σε καταληκτικές προθεσμίες, όπως οι γονικές παροχές χωρίς φορολογία, οι νέες αντικειμενικές και ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου. Αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη μετάβαση που επιχειρούμε από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία και δημιουργεί ταλαιπωρία και μεγάλες αναμονές στους συναλλασσόμενους».

Η υπόθεση Κτηματολόγιο στη χώρα μας δείχνει να έχει περάσει σε νέα φάση με τις e-μεταβιβάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, «εντός του 2022 θα έχει συλλεγεί περίπου το 90% των δικαιωμάτων σε ιδιοκτησία, ενώ πάνω από το 70% θα βρίσκεται σε λειτουργία ή ανάρτηση».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «δεδομένου ότι η κτηματογράφηση έχει εισέλθει σε πορεία ολοκλήρωσης, με την ανάθεση στους μελετητές όλων των περιοχών που δεν υπάρχει κτηματολόγιο, τα κρίσιμα ζητήματα πλέον για το κτηματολόγιο είναι δύο:

  • Το πρώτο είναι πώς τα κτηματολογικά γραφεία θα παρέχουν υπηρεσίες προς τον πολίτη και τον επαγγελματία χωρίς αυτός να ταλαιπωρείται. Αυτό πρωτίστως θα γίνει με την επικράτηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ψηφιοποίηση των αρχείων.
  • Το δεύτερο είναι να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς γρήγορης διόρθωσης λαθών και επίλυσης των κτηματολογικών διαφορών, όπως τον θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού και του διαμεσολαβητή».

«Για να λειτουργήσουν τα παραπάνω», προσθέτει ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, «και να αντεπεξέλθει το Κτηματολόγιο στις νέες συνθήκες συνεργαζόμαστε, μέσω προγραμματικών συμφωνιών, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Θεσσαλονίκης (και έπονται και οι υπόλοιποι), οι οποίοι θα υποστηρίζουν, με 100 και 40 δικηγόρους αντίστοιχα, τους προϊσταμένους των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων για τη νομική αρτιότητα των υποβαλλόμενων εγγράφων και την καταχώρησή τους.

Επίσης,

με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ εξασφαλίσαμε 22 τοπογράφους. Μέχρι την ενεργοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, θα βοηθήσουν τον φορέα στις γεωχωρικές μεταβολές – διορθώσεις. Να σημειώσω ότι σήμερα τη δουλειά αυτή με αντικείμενο όλη την επικράτεια την κάνουν δύο τοπογράφοι υπάλληλοι του φορέα».

Επιπλέον, η μετάβαση από το σύστημα των υποθηκοφυλακείων στα κτηματολογικά γραφεία είχε ως συνέπεια να μείνουν χωρίς προϊστάμενο 27 κτηματολογικά γραφεία. Δεν δέχθηκαν όλοι οι υποθηκοφύλακες να εργαστούν υπό τις νέες συνθήκες και τις χαμηλότερες απολαβές που συνεπάγεται ο δημόσιος τομέας.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που φρενάρει την ανάπτυξη των κτηματολογικών γραφείων. Δρομολογούμε εντός του μήνα την προκήρυξη για την πρόσληψη αυτών των 27 προϊσταμένων. Ελπίζω το θέμα να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου».

Εκτός από την προαναφερόμενη υπηρεσία που αφορά τις εγγραπτέες πράξεις, το Κτηματολόγιο διαθέτει ηλεκτρονικά τις αεροφωτογραφίες που είναι αναγκαίες κυρίως για τη δήλωση των αυθαιρέτων. Από τον επόμενο μήνα επεκτείνεται σε όλα τα γραφεία του κτηματολογίου και των κτηματογραφήσεων η ηλεκτρονική πλατφόρμα myKtimatologioLive. Μέσω αυτής οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για θέματα γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες των ακινήτων τους.

Πορεία κτηματογράφησης

Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε όλη την επικράτεια. Εξαίρεση η μελέτη που αφορά Κέρκυρα και Θεσπρωτία. Περιοχές στις οποίες η συλλογή θα αρχίσει αρχές 2023.

Αύριο 15 Μαρτίου λήγουν οι τελευταίες παρατάσεις για τη συλλογή σε Κυκλάδες, Ρέθυμνο. Στις 8 Απριλίου η παράταση στο Ηράκλειο και 18 Απριλίου στα Χανιά.

Προανάρτηση δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε Χαλκιδική, Βοιωτία, Φωκίδα (μέχρι 21 Απριλίου). Αναμένεται το επόμενο διάστημα σε Μαγνησία και Αχαΐα.

Ανάρτηση δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε Έβρο (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Σουφλί) μέχρι 11 Απριλίου. Σε Δυτική Αττική (Οινόη και Μέγαρα) μέχρι 12 Μαΐου. Αναμένεται σε Καρδίτσα, Λάρισα, Θεσπρωτία και Ιωάννινα.

Ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη

Τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη είναι περίπου 185.000 σε όλη τη χώρα. Περίπου 15.000 από αυτά, ήδη από το 2018 έχουν περιέλθει στο Δημόσιο σε διάφορες περιοχές. Μέχρι τώρα (μία τετραετία μετά) δεν υφίσταται ένδειξη απώλειας ιδιωτικής περιουσίας.

Για τα υπόλοιπα σχεδόν 170.000 υπάρχει περιθώριο μέχρι 31/12/22 να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Διαφορετικά θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Εκτιμάται ότι 8 στις 10 ιδιοκτησίες ανήκουν στο Δημόσιο και δεν έχουν δηλωθεί και οι υπόλοιπες είναι μικρής έκτασης ή αξίας και δεν έχουν δηλωθεί συνειδητά από τους ιδιοκτήτες τους (αποποίηση).

Κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα

Ο σχεδιασμός είναι τα 390 υποθηκοφυλακεία θα μετεξελιχθούν σε 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών. Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία 10 κτηματολογικά γραφεία και 43 υποκαταστήματα.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.