Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Κλιματιστικά: ότι πρέπει να γνωρίζετε πριν την αγορά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, επιλέγουν να εγκαταστήσουν κλιματιστικά (κλιματιστικά διαιρεμένου τύπου – split units) για να αντιμετωπίσουν τη ζέστη του καλοκαιριού αλλά και το κρύο του χειμώνα.

Aντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά ενός κλιματιστικού είναι μία από τις επενδύσεις που κάνουμε οι περισσότεροι για το χώρο μας. Προκειμένου, όμως, να καλύπτει τις ανάγκες μας με το μικρότερο δυνατό κόστος θα πρέπει να εξετάσουμε αρκετές πληροφορίες πριν την αγορά και να επιλέξουμε το κατάλληλο τύπο για το χώρο μας.

Παραθέτουμε τις κατηγορίες κλιματιστικών διαιρεμένου τύπου που διατίθενται σήμερα και τα βασικά τους χαρακτηριστικά, ώστε να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστότερη επιλογή.

Τα κλιματιστικά διαιρεμένου τύπου αποτελούνται από την εσωτερική και εξωτερική μονάδα. Η εσωτερική μονάδα είναι το μέρος του συστήματος που βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο και δέχεται τις εντολές που του δίνουμε για ρύθμιση της θερμοκρασίας, διαχέει τον αέρα και επικοινωνεί με την εξωτερική μονάδα που είναι τοποθετημένη σε εξωτερικό χώρο (π.χ. μπαλκόνι, αυλή).

Κλιματιστικά τοίχου:

images (1)

Είναι τα πιο διαδεδομένα από τα κλιματιστικά διαιρεμένου τύπου και υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά μεγάλη ποικιλία. Έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες διαφόρων χώρων από πλευράς διαστάσεων και δωματίων. Μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν καταλαμβάνουν ωφέλιμο χώρο. Λόγω του ύψους τοποθέτησης ψύχουν καλύτερα το χώρο σε σχέση με τους άλλους τύπους διαιρεμένων κλιματιστικών. Η τοποθέτηση τους είναι οικονομική και εύκολη, ενώ η συντήρηση τους μπορεί να γίνει ακόμα και από τον ίδιο τον καταναλωτή.

Κλιματιστικά δαπέδου:

download

Ονομάζονται έτσι γιατί η εσωτερική μονάδα τους είναι τοποθετημένη στο δάπεδο, γεγονός που δημιουργεί δύο βασικά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι απαιτούν την ύπαρξη ελεύθερου χώρου στο έδαφος και δεύτερον είναι η ροή του αέρα (ο ζεστός αέρας είναι πιο ελαφρύς και πηγαίνει προς τα πάνω). Ωστόσο, σε μεγάλους και ψηλοτάβανους χώρους συστήνεται να συνδυάζονται κλιματιστικά τοίχου και οροφής  για καλύτερη διακίνηση της ψύξης και της θερμότητας. Έχουν χαμηλότερη απόδοση και υψηλότερο κόστος από τα κλιματιστικά τοίχου.

Στα κλιματιστικά δαπέδου μπορούν να συμπεριληφθούν και τα κλιματιστικά ντουλάπες. Πρόκειται για ογκώδη μηχανήματα που τοποθετούνται στο δάπεδο και επιλέγονται για ψύξη μεγάλων επαγγελματικών χώρων.

Κλιματιστικά οροφής:

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα εμφανούς και κρυφού τύπου. Τα πρώτα τοποθετούνται σε μια άκρη της οροφής του δωματίου ώστε να ψύχουν / θερμαίνουν όλο το χώρο. Ένας συνδυασμός των κλιματιστικών δαπέδου και των κλιματιστικών οροφής είναι τα κλιματιστικά πολλαπλής τοποθέτησης (κλιματιστικά δαπέδου/οροφής) τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν τόσο στο δάπεδο όσο και στην οροφή.

Τα κλιματιστικά κρυφού τύπου τοποθετούνται στην οροφή αλλά είναι κρυμμένα μέσα σε ψευδοροφή από γυψοσανίδα (κλιματιστικά τύπου «καναλάτο»).  Σε αυτή την περίπτωση ο ψυχρός αέρας διαχέεται στο χώρο μέσω κατάλληλων σωληνώσεων που υπάρχουν μέσα στην ψευδοροφή και καταλήγουν σε περσίδες. Προτιμάται σε περιπτώσεις μεγάλων χώρων ώστε η εξαγωγή του αέρα στο χώρο να γίνεται από περισσότερα του ενός σημεία.

Μια ακόμα κατηγορία είναι τα κλιματιστικά κασέτες , τοποθετούνται μέσα σε ψευδοροφή με τέτοιο τρόπο ώστε η επιφάνεια τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με την οροφή και το υπόλοιπο μέρος τους βρίσκεται μέσα σε αυτή. Διαχέουν αέρα προς όλες τις κατευθύνσεις.

images (2)

Φορητά Κλιματιστικά:

portableΜεγάλο πλεονέκτημα αυτής της κατηγορίας είναι ότι μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και να ψύξουν/θερμάνουν διαφορετικά δωμάτια ή ακόμα να μεταφερθούν και σε άλλο κτίριο (π.χ. στο εξοχικό) ανάλογα με τις ανάγκες μας. Έχουν και αυτά την ανάγκη επικοινωνίας με το εξωτερικό περιβάλλον και για αυτό απαιτούν να υπάρχει ανοιχτό παράθυρο ή να ανοιχτεί μια οπή στο τοίχο. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν ενεργειακές απώλειες και στη δεύτερη χάνεται το προνόμιο της φορητότητας.  Είναι πιο φθηνά από τις άλλες κατηγορίες κλιματιστικών αλλά δεν έχουν και εφάμιλλες επιδόσεις.

Συστήματα multi split:

Αυτά τα συστήματα αν και είναι παρόμοια με τα κλιματιστικά τοίχου διαφέρουν στο ότι η εξωτερική κεντρική μονάδα μπορεί να συνδεθεί με παραπάνω από μία εσωτερικές μονάδες (συνήθως μέχρι 8). Ο αριθμός των εσωτερικών μονάδων που θα συνδεθούν, καθώς και η συνολική ισχύς τους (kw) στην ταυτόχρονη λειτουργία τους δεν πρέπει να ξεπερνά τη δυνατότητα της εξωτερικής μονάδας. Οι εσωτερικές μονάδες μπορούν να είναι ίδιο ή διαφορετικού τύπου. Με αυτά τα συστήματα μπορούμε να κλιματίσουμε περισσότερα από ένα δωμάτια εγκαθιστώντας μία μόνο εξωτερική μονάδα. Έτσι εξοικονομούμε όχι μόνο χρήματα αλλά και αισθητικά είναι προτιμότερο καθώς δεν καλύπτουμε τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου με τις εξωτερικές μονάδες. Το κόστος αγοράς και συντήρησης των συστημάτων multi split είναι μικρότερο καθώς ο τεχνικός έχει να εγκαταστήσει και να συντηρήσει αντίστοιχα μόνο μία εξωτερική μονάδα. images

 

Γιατί να αντικαταστήσετε το συμβατικό σας κλιματιστικό με ένα κλιματιστικό inverter?

Τα συμβατικά κλιματιστικά (on/off) λειτουργούν σε δύο καταστάσεις την on  (αποδίδει την ονομαστική του ισχύ) και την off (δεν λειτουργεί). Το κλιματιστικό λειτουργεί μέχρι να φτάσει τη θερμοκρασία που έχετε ρυθμίσει και σταματάει μέχρι η θερμοκρασία του χώρου να μεταβληθεί 1-2 βαθμούς.

Αντίθετα ένα κλιματιστικό inverter λειτουργεί χωρίς διακοπές, αρχικά με μεγίστη ισχύ μέχρι να αποκτήσει ο χώρος την επιθυμητή θερμοκρασία και στη συνέχεια με χαμηλότερη ισχύ.

Η λειτουργία ενός κλιματιστικού inverter είναι πολύ πιο οικονομική από ένα σύστημα on/off. Για αυτόν το λόγο άλλωστε έχει απαγορευτεί με νόμο από τις 01/01/2015 η εισαγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματιστικών on/off.

Συγκεκριμένα ένα συμβατικό σύστημα καταναλώνει 2-3 φορές περισσότερη ενέργεια. Αυτό σημαίνει ότι ένα το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός κλιματιστικού inverter είναι 400euro, τότε το κόστος λειτουργίας ενός συμβατικού συστήματος θα είναι 800euro.

Συνεπώς αν θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα από το λογαριασμό ρεύματος τότε πρέπει να σκεφτείτε την αντικατάσταση ενός κλιματιστικού on/off με ένα κλιματιστικό inverter.

Αν όμως η χρήση του κλιματιστικού περιορίζεται σε λίγες μέρες το χρόνο τότε η αγορά ενός καινούργιου κλιματιστικού δεν είναι συμφέρουσα για εσάς.

Πώς να επιλέξω την ισχύ του κλιματιστικού;

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο μας άρθρο η επιλογή της ισχύος του κλιματιστικού μπορεί να γίνει εμπειρικά με βάση τα τ.μ του χώρου που θέλετε να κλιματίσετε.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τις ανάγκες ενός χώρου για θέρμανση/ψύξη. Αυτοί είναι:

  • Η μόνωση του κτιρίου
  • Η κατάσταση των κουφωμάτων
  • Ο προσανατολισμός του χώρου και αν έρχεται σε επαφή με άλλα κτίρια
  • Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται συνήθως μέσα στο χώρο
  • Η ύπαρξη συσκευών που εκλύουν θερμότητα (π.χ κουζίνα)

Για αυτό το λόγο, συνίσταται να πάρετε τη γνώμη εξειδικευμένου μηχανικού που μετά από αυτοψία του χώρου σας θα προσδιορίσει τις ανάγκες του.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι πολύ σημαντικός παράγοντας στην αγορά του κλιματιστικού είναι η ενεργειακή του ετικέτα.  Για υψηλή απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας επιλέξτε ένα κλιματιστικό τουλάχιστον ενεργειακής κλάσης Α.

 

energycert.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.