Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Νέα κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Κίνητρα προκειμένου όλο και περισσότεροι πολίτες να επιλέξουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας για τις κατοικίες τους, δίνει η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο πλαίσιο του REPowerEU.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει νέα προγράμματα «Εξοικονομώ». Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις οροφές κατοικιών. Αντλίες θερμότητας και ηλιακά θερμικά συστήματα. Αυτά θα «πέσουν στη μάχη» της εξοικονόμησης ενέργειας.

H κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τέλος Ιουνίου προκειμένου να καταθέσει την αναθεωρημένη πρόταση. Αυτή πρέπει να είναι πλήρως κοστολογημένη και αιτιολογημένη. Αλλά και να έχει αποφασίσει το ύψος των κονδυλίων που θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει -εφόσον το επιθυμεί- ποσό έως 7,5 δισ. ευρώ δανείων. Μάλιστα, πλέον διαθέτει την τεχνογνωσία για να εντάξει ταχύτατα τα δάνεια στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Στο μικροσκόπιο των στελεχών που θα συντάξουν το σχετικό αίτημα προς την Κομισιόν εξετάζεται να υπάρξουν κάποια κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για την επέκταση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες σπιτιών αλλά και κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να στραφούν από τη θέρμανση με βάση τα ορυκτά καύσιμα (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) σε ανανεώσιμες πηγές θέρμανσης, τηλεθέρμανση με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και χρήση βιομηχανικών αποβλήτων ως μέσα παροχής θέρμανσης και ψύξης. Σύμφωνα με το Repower EU, στην ΕΕ-27, μέχρι το 2030, αναμένεται η εγκατάσταση περίπου 30.000.000 αντλιών θερμότητας και ηλιοθερμικών, που θα εξοικονομούν 35 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) ανά έτος.

Παράλληλα, στην κυβέρνηση θα εξετάσουν εάν και ποιες υποδομές φυσικού αερίου μπορούν να ενταχθούν στο νέο εθνικό σχέδιο, ενώ σχεδόν βέβαιη θεωρείται η ένταξη έργων που έχουν σχέση με το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά είναι τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας που έχει στα σκαριά της η κυβέρνηση, μέσω της Κομισιόν.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Η αυτοκατανάλωση ενέργειας βρίσκεται στην «καρδιά» του ευρωπαϊκού σχεδίου για τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Στο αναθεωρημένο Σχέδιο Ανάκαμψης θα έχει ιδιαίτερη θέση.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πολλοί θα είναι οι καταναλωτές που θα στραφούν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη που παράγει ρεύμα. Αυτό θα συμψηφίζεται με την ενεργειακή κατανάλωση του σπιτιού. Εφόσον δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα. Σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU, τα φωτοβολταϊκά μπορεί να δώσουν ακόμη και το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ.

Με το λεγόμενο net metering, ο καταναλωτής μπορεί να επιτύχει σημαντική μείωση του κόστους ρεύματος για μια περίοδο 25 ετών. Η απόσβεση του κόστους απόκτησης του συστήματος γίνεται, κατά κανόνα, μέσα σε οκτώ χρόνια. Μέσα στο 2020 και στο 10μηνο του 2021 εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά στις στέγες με ισχύ που αντιστοιχεί στο 62% του συνόλου από το 2015. Mάλιστα, σύμφωνα με τα στoιχεία το 2021, σημειώθηκε μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων συνδέσεων net metering. Το ποσοστό φτάνει στο 37,4% συγκριτικά με το 2020. Σε επίπεδο διετίας αγγίζει το 56%.

Στο REPowerEU προβλέπονται φιλόδοξοι στόχοι για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες. Στόχος είναι να υπάρχουν από 31 Δεκεμβρίου 2027 σε όλα τα δημόσια και επαγγελματικά κτίρια με επιφάνεια οροφής άνω των 250 τετραγωνικών μέτρων και από 31 Δεκεμβρίου 2029 σε όλες τις νεόδμητες κατοικίες. Η Κομισιόν θέλει να εγκαθίστανται από φέτος μέχρι το 2030 περίπου 45 GW νέων φωτοβολταϊκών ετησίως.

Πηγή: imerisia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.