Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει παράδειγμα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει χώρα-παράδειγμα τόσο στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής όσο και στην αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που αφορούν στην ενέργεια, επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζοντας ότι η ορμή των αλλαγών στον τομέα είναι αντίστοιχη εκείνων που σημειώθηκαν στις τηλεπικοινωνίες, πριν από δύο δεκαετίες.

Ο υπουργός τονίζει ακόμη:

• Για τον ενεργειακό σχεδιασμό: «Ενεργοποιήσαμε, προ λίγων μηνών, την Εθνική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα, με αποστολή την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε έναν ευρύ διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Έναν οδικό χάρτη που με σαφήνεια θα περιγράφει το μετασχηματισμό του ενεργειακού μείγματος και της αποδοτικότητας, ποσοτικά και ποιοτικά».

• Για τα δίκτυα: «Υλοποιούμε σχέδια δεκαετιών, ώστε τα νησιά να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και να μην εξαρτώνται πλέον από ρυπογόνες πηγές. Ολοκληρώνουμε την αναδιάρθρωση των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και υπάρχει συμμετοχή του Δημοσίου (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ). Αξιοποιούμε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, προωθώντας μεγάλα έργα υποδομής σε συνεργασία με γειτονικές χώρες».

• Για την εξοικονόμηση ενέργειας: «Προωθούμε προγράμματα ενεργειακής απόδοσης κατοικιών και δημόσιων κτηρίων, με επενδύσεις που αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ. Επίσης, σύντομα θα παρουσιαστεί δέσμη πρωτοβουλιών για την εξοικονόμηση ενέργειας στις μεταφορές (οχήματα, πλοία) με την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις, πρωτίστως σε υποδομές».

• Για το ενεργειακό κόστος: «Τα στοιχεία της Eurostat για το 2017 έδειξαν ότι όχι μόνο δεν υπήρξαν αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπως αναμασούν στην αντιπολίτευση, αντίθετα μειώθηκαν, μολονότι ήταν ήδη σημαντικά χαμηλότερες του μέσου όρου της Ευρωζώνης».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «αποτρέπουμε οποιαδήποτε μελλοντική επιβάρυνση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Αερίων Ρύπων, δημιουργώντας πλεόνασμα ασφαλείας 70 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Περιορίζουμε, ακόμη, την επιβάρυνση των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ), η οποία θα μειωθεί στο μισό έως το 2020 και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από σύστημα “πράσινων πιστοποιητικών”».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα μη κυβερνητικού φορέα CAN Climate Action Network Europe με έδρα τις Βρυξέλλες, που δημοσίευσε αναλυτικά η Greenagenda.gr, η χώρα μας κάθε… άλλο παρά παράδειγμα στην αναχαίτιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αποτελεί, καθώς οι επιδόσεις της σε αυτόν τον τομέα είναι φτωχές, ούσα μόλις 22η στην ΕΕ.

Πηγή:greenagenda.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.