Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και πως προέκυψε? Τι συνέβη και ξαφνικά τα σπίτια μας παρουσιάζουν πιο έντονα φαινόμενα υγρασίας? Και τελικά χρησιμοποιώντας αφύγρανση, μήπως λύνουμε από την μια μεριά ένα πρόβλημα αλλά δημιουργούμε απο την άλλη ένα άλλο?

Οι αιτίες είναι πολλές και το φαινόμενο συνθετο. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Πρώτα πρώτα υγρασία και μουχλα στην εσωτερική επιφάνεια δομικών στοιχείων και κατ επέκταση αύξηση της υγρασίας στον εσωτερικό αέρα του σπιτιού παρατηρείται σε μεγάλες διαφορές εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και όταν η θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας του δομικου στοιχείου πέφτει γύρω στους 12 βαθμους Κελσίου.

Για να συμβεί αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι :

  • δεν θερμαίνουμε καλά το σπίτι. το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τώρα λόγω της κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας. Πολλά κτίρια δεν ανάβουν καλοριφέρ το χειμώνα ή το ανάβουν λίγο και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
  • δεν αεριζουμε καλά το σπίτι. Η υγρασία που συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι δεν βρίσκει διεξοδο προς το εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να επικάθεται στις κρύες εσωτερικές επιφάνειες των δομικών στοιχείων.
  • δεν έχουμε καλά μονωμένο σπίτι. Λόγω της ύπαρξης θερμογεφυρών η θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας δομικών στοιχείων πέφτει δραματικά σε τοπικά σημεία με αποτέλεσμα μούχλα και υγροποιήσεις.
  • αντικαταστήσαμε τα κουφώματα μας με καλύτερα, κάναμε και κάποιες μονώσεις, αλλά δεν αντιμετωπίσαμε ολιστικά το πρόβλημα του κτιρίου. Αποτέλεσμα : περισσότερες και έντονες θερμογέφυρες, ελλειπής αερισμός του κτιρίου, ανάγκη για άνοιγμα των κουφωμάτων και επομένως πτώση της θερμοκρασίας και αυξηση της σχετικής υγρασίας.

Και όλα αυτά θα τα λύσουμε με … έναν αφυγραντήρα? Όχι φυσικά, απλά θα “κρύψουμε το πρόβλημα κάτω απο το χαλί” και φυσικά θα καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια. Αυτήν που νομίζαμε πως γλυτώσαμε καταβάζοντας 2 και 3 βαθμους τον θερμοστάτη του καλοριφέρ.

Θα πρέπει και εδώ να αντιληφθούμε πως τα προβλήματα που δημιουργούμε στο κτίριο, δεν λύνονται με τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα δημιουργήσαμε.

Αν θέλουμε να θωρακίσουμε το κτίριο μας μια και καλή από τέτοια προβλήματα και παράλληλα να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση, πρέπει απλά να ακολουθήσουμε σωστή μεθοδολογία και σειρά ενεργειών, βασισμένη στη φυσική του κτιρίου. Επομένως θα πρέπει :

  • να φροντίσουμε για την πλήρη και χωρίς διακοπές μόνωση του κτιρίου
  • να μηδενίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμογέφυρες
  • να επιλέξουμε κουφώματα με βελτιστο ενεργειακό ισοζύγιο
  • να φροντίσουμε να ενισχύσουμε τον αερισμό του χώρου χωρίς απώλειες ενέργειας.
  • να ελαχιστοποιήσουμε την ανάγκη θέρμανσης και δροσισμού του κτιρίου

Πηγή: b2green.gr