Νέα | Ανακαίνιση

Η ανακαίνιση των κτηρίων «κλειδί» για την εξοικονόμηση ενέργειας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τεράστια οφέλη για το περιβάλλον και πολύ μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιφέρει η ριζική ανακαίνιση των κτηρίων πάσης φύσεως στην Ευρώπη, δυνάμενη να προκαλέσει έως και 75% μείωση στην συνολική ενεργειακή κατανάλωση μέχρι το έτος 2050, σε σχέση με το 2010.

Σύμφωνα με σχετική καταγραφή του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, τα κτήρια στην ΕΕ είναι «υπεύθυνα» για το 40% της ενεργειακής κατανάλωσης, για το 36% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και για το 55% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, επί της ουσίας ο περιορισμός των εκπομπών CO2 και η εξοικονόμηση ενέργειας από το κτηριακό απόθεμα της Ένωσης αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ.

Το κτηριακό στοκ της ΕΕ είναι σχετικά μεγάλης ηλικίας και πάνω από το 40% αυτού έχει ανεγερθεί πριν από το 1960 και το 90% πριν το 1990.

Ο δε ρυθμός με τον οποίο καινούργια κτήρια είτε αντικαθιστούν το παλαιό απόθεμα είτε το μεγαλώνουν, είναι χαμηλός, δηλαδή περίπου 1% ετησίως.

Επομένως, για να περιοριστεί το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων χρειάζονται εκτεταμένες ανακαινίσεις, οι οποίες υλοποιούνται μέχρι στιγμής με αργούς ρυθμούς μόλις 1-2% επί του συνολικού κτιριακού στοκ σε ετήσια βάση. Ο τομέας της ανακαίνισης παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικός για την κατασκευαστική δραστηριότητα της ΕΕ, καθώς αντιπροσωπεύει το 57% αυτής.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη σχετική έρευνα, το μέγεθος σε αξία της αγοράς ανακαινίσεων στην Ευρώπη ήταν 109 δις. Ευρώ το 2015 και ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτήν 882.900.

Στο πλαίσιο αυτό έχει υπολογιστεί πως η ετήσια επένδυση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων θα χρειαστεί να αυξηθεί από τα 12 δις. Ευρώ το 2014, σε 60 δις. Ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας στην ΕΕ κατά 20% μέχρι το έτος 2020.

Την ίδια στιγμή, οι ανακαινίσεις θα βάλουν ένα «φρένο» και στο φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας, το οποίο αυξάνεται στην ΕΕ, καθώς το ποσοστό του πληθυσμού, που αδυνατεί λόγω οικονομικής στενότητας, να θερμάνει το σπίτι του, προσέγγισε το 10,2% το 2014, έναντι 9,5% το 2010.

Η ανακαίνιση μπορεί να συρρικνώσει τα ποσά, που απαιτούνται για την θέρμανση των οικιών, εξαιτίας της καλύτερης μόνωσης τους και να ελαφρύνει τον σχετικό λογαριασμό των νοικοκυριών. Να σημειωθεί πως τα περισσότερα νοικοκυριά σε κατάσταση ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται στην Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ουγγαρία.

 

Πηγή:greenagenda.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.