Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Οι εξαγγελίες για επιδοτήσεις «παγώνουν» τα έργα

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Τα έργα για τα «φωτοβολταϊκά στις στέγες»… πάγωσαν μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι θα δώσει επιδοτήσεις σε νοικοκυριά, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να εγκαταστήσουν μικρά ηλιακά συστήματα για net-metering (αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό).

Σύμφωνα με στέλεχος του κλάδου που μιλάει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», οι πελάτες ζητούν να σταματήσουν προσωρινά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, για να τα προχωρήσουν αργότερα. Όταν, δηλαδή, ξεκινήσουν και οι επιδοτήσεις.

Η αντίδραση των μικρο-επενδυτών ήταν αναμενόμενη και δικαιολογημένη, με δεδομένο ότι οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει προσδιορίζουν την κρατική επιδότηση για εγκατάσταση μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος (έως 10kW) στο 40% με 60% του κόστους. Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προ δεκαημέρου στη ΔΕΘ, θα δοθούν επιδοτήσεις για 250.000 φωτοβολταϊκά συστήματα, προκειμένου να εγκατασταθούν σε στέγες κατοικιών, σε επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις ώστε να μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο.

Προς αναζήτηση διεξόδου

Τα στελέχη των Υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης δεν έχουν ακόμη καταλήξει στη διαμόρφωση του τελικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί εντός του επόμενου μήνα. Ωστόσο, καθώς ήδη έχει φτάσει στα αυτιά τους η ανησυχία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά φωτοβολταϊκών για το «πάγωμα» των έργων, αναζητούν διέξοδο από το πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις προτάσεις είναι να δοθούν οι επιδοτήσεις αναδρομικά και για όλα τα έργα τα οποία ηλεκτρίστηκαν από μια συγκεκριμένη ημερομηνία και έπειτα π.χ. από την ημερομηνία εξαγγελίας του προγράμματος.

Το πρόγραμμα θα αφορά συστήματα net-metering, τα οποία επιτρέπουν στον καταναλωτή να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ παράλληλα τού δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το ηλεκτρικό δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας που τού περισσεύει. Τα έργα που αναμένεται να αναπτυχθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα αφορούν συνολικά περίπου 2,5 γιγαβάτ, όσος δηλαδή είναι ο ηλεκτρικός χώρος που εξασφαλίστηκε στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ με την αύξηση της χωρητικότητας των υποσταθμών.

Για τα νοικοκυριά και τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPowerEU ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Οι άλλοι δρόμοι για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ειδικά για τους αγρότες, τα μικρά φωτοβολταϊκά εκτιμάται ότι μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες για την άδρευση (δηλαδή για το ρεύμα που χρειάζονται οι πομόνες). Για μεγαλύτερες ανάγκες (π.χ. σε θερμοκήπια, κτηνοτροφικές μονάδες κλπ.) οι Έλληνες παραγωγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στα περίφημα Σχέδια Βελτίωσης, δηλαδή στη χρηματοδοτική δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Β΄Πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής). Σε αυτά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινούν την υλοποίηση του έργου αμέσως μετά την οριστική κατάθεση του φακέλου αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να περάσει ακόμη και μια τριετία έως την ολοκλήρωσή της επένδυσης. Όμως ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, από τη στιγμή που θα πάρει όρους σύνδεσης έχει περιθώριο μόλις 12 μήνες για να κατασκευαστεί.

Όσο για την ένταξη των αγροτικών φωτοβολταϊκών στον αναπτυξιακό νόμο που έχει πολλάκις εξαγγελθεί η επιδότηση θα διαμορφώνεται από 30% έως 50%. Οι διαδικασίες για όσα έργα υπαχθούν σε αυτόν αναμένεται να είναι fast track, με την αξιολόγηση των φακέλων να ολοκληρώνεται σε 30 με 45 ημέρες.

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.