Νέα | Ανακαίνιση

Ενεργοποιείται το φορολογικό μπόνους για δαπάνες ανακαίνισης κτιρίων

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ένας νέος κωδικός έρχεται να προστεθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής φορολογικής δήλωσης. Ένας κωδικός που οδηγεί σε μείωση φόρου την οποία θα δουν μόνο όσοι προχώρησαν το 2020 σε επισκευή ή ανακαίνισης του σπιτιού τους. Και διαθέτουν τα τιμολόγια για τις εργασίες που έγιναν και θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι φορολογούμενοι που θα συμπληρώσουν φέτος το συγκεκριμένο κωδικό θα κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει έως 1.600 ευρώ. Το φορομπόνους 40% για τις εργασίες ανακαίνισης, επισκευής ή ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων είναι ένα μέτρο που ισχύει από πέρυσι. Ουσιαστικά ενεργοποιείται φέτος με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

‘Εκπτωση φόρου

Η έκπτωση φόρου υπολογίζεται στο 40% επί του ύψους της δαπάνης που έγινε για επισκευή ή ανακαίνιση του ακινήτου. Mοιράζεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια.  Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2020 για ανακαίνιση του του σπιτιού του μέσα στο 2020, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 1.200 ευρώ. Tο ποσό επιμερίζεται σε 4 χρόνια:  500 ευρώ αφαιρούνται  από το εκκαθαριστικό του 2021, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2023 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2024.

Οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ ωφελούνται περισσότερο από το φορομπόνους. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση φόρου των 6.400 ευρώ, που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια. Αφορά μόνο στη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν  για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους. Βέβαια για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα έπρεπε να είχε ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες. Και να τους έχει πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται  η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του διοικητή της ΑΑΔΕ. Όπου θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής του φορομπόνους  ώστε οι λογιστές να γνωρίζουν πως θα συμπληρώσουν τον καινούργιο κωδικό που θα προστεθεί στο έντυπο Ε1.

Η απόφαση για την ανακαίνιση

Με βάση τις νέες διατάξεις οι οποίες θα εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση:

 • Οι δαπάνες που πραγματοποιούν από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους. Θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους τον φόρο εισοδήματός τους για τα επόμενα τέσσερα έτη.
 • Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών ανακαίνισης θα κατανέμεται ισόποσα στα τέσσερα επόμενα έτη. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.
 • Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη. Το ανώτατο ποσό έκπτωσης για κάθε ιδιοκτήτη ανέρχεται σε 6.400 ευρώ,  στο 40% των 16.000 ευρώ.
 • Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ καθώς για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.
 •  Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών.  Δηλαδή, το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών.

Οι τρεις προϋποθέσεις

Υπάρχουν απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών ανακαίνισης. Αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμιση κτιρίων. από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:

 1. Τα κτήρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
 2. Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά, δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες.
 3. Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες, ή μέσω e-banking, ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Πηγή: 2bgreen.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.