Νέα | ενεργειακή αναβάθμιση

“Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”: Τα βασικά σημεία του νέου προγράμματος

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα διαθέσει – με τη μορφή επιχορηγήσεων και επιστρεπτέων ενισχύσεων μέσα από το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» καθώς και με τη μορφή της συγχρηματοδότησης – κοντά στα 300 εκατ. € από το ΕΣΠΑ και θα κινητοποιηθούν συνολικά, με τη μόχλευση που θα επιτευχθεί, περισσότερα από 400 εκατ. € για την πραγματική οικονομία. Ο συνδυασμός επιχορήγησης και επιστρεπτέας ενίσχυσης κατά μέσο όρο θα κυμαίνεται στο 50:50. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι ωφελούμενοι αναμένεται να προσεγγίσουν τις 40.000 κατοικίες.

Η χρηματοδότηση θα προωθηθεί μέσω της σύστασης ειδικού ταμείου, που ήδη έγινε. Σκοπός της σύστασης του Ταμείου Χαρτοφυλακίου  είναι η στήριξη παρεμβάσεων που στοχεύουν στην ενεργειακή απόδοση και αναβάθμισηκατοικιών, στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην έξυπνη διαχείριση της ενέργειας κλπ ώστε να μειωθεί η κατανάλωση της πρωτογενούς ενέργειας

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου, αν το πρόγραμμα προχωρήσει καλά στην πρώτη του φάση , μπορεί να φέρει επιπλέον χρηματοδότηση. Έτσι έχει προβλεφθεί, κατά την πορεία υλοποίησης της πράξης, και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες χρηματοδότησης των ενεργειακών παρεμβάσεων στον οικιακό τομέα και το στόχο επίτευξης της μέγιστης δυνατής μόχλευσης των αρχικά διαθέσιμων πόρων, στο Ταμείο Χαρτοφυλακίου να μπορούν να επενδυθούν πόροι από άλλες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (ιδιωτικές, ευρωπαϊκές, εθνικές κ.α.).

Η προκήρυξη του προγράμματος, αναμένεται στις αρχές του 2017. Από το Υπουργείο δεν γίνονται ακόμη πιο συγκεκριμένοι, γιατί εκκρεμεί ακόμη η εκπλήρωση της αιρεσιμότητας του νέου ΕΣΠΑ για το νέο ΚΕΝΑΚ και τις σχετικές μελέτες, θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση στόχος παραμένει η προκήρυξη μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση διαδικασιών και στη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Έτσι, η διαδικασία της αίτησης θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν, διασφαλίζεται και η παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων από όλους τους εμπλεκόμενους συμπεριλαμβανομένων των πολιτών.

Αυτό είναι μόνο ένα από τα στοιχεία του νέου προγράμματος  που το διαφοροποιούν σημαντικά από την προηγούμενη εφαρμογή του. Υπάρχουν όμως και άλλα, μας λένε.

Για παράδειγμα στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» δεν θα είναι υποχρεωτική η δανειοδότηση από τράπεζες. Με αυτόν τον τρόπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο  ίδια κεφάλαια σε συνδυασμό με την επιχορήγηση προκειμένου να συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό των επιλέξιμων δαπανών.

Ακόμη, προβλέπονται περισσότερες εισοδηματικές κατηγορίες επιδότησης. Η νέα πρόταση υλοποίησης του «εξοικονομώ» λαμβάνει υπόψη και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, τονίζουν χαρακτηριστικά οι πηγές μας. Αν και το οικογενειακό και ατομικό εισόδημα παραμένει το βασικό κριτήριο για την κατάταξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιδότησης, προστίθεται η παράμετρος των προστατευόμενων μελών, δηλαδή όσο περισσότερα είναι τα προστατευόμενα μέλη τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσοστό επιχορήγησης με μέγιστο το 70%.

Σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται μέχρι στιγμής (πηγές του Υπουργείου αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο αλλαγών μέχρι την προκήρυξη) ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά κατοικία θα είναι 25.000 ευρώ και θα υπάρχει δυνατότητα για μόνο μία αίτηση ανά ενδιαφερόμενο, με εξαίρεση την περίπτωση αίτησης από το σύνολο των ιδιοκτητών πολυκατοικίας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να προσλάβουν «ενεργειακό σύμβουλο» για την προετοιμασία της αίτησης (το κόστος του οποίου θα ενισχύεται από το πρόγραμμα αλλά θα υπάρχει, χαμηλό σχετικά, πλαφόν) ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας και η διασφάλιση της υλοποίησης των επεμβάσεων θα πιστοποιείται από ενεργειακή επιθεώρηση πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Επίσης, πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ως καινοτομίες ότι θα τεθούν υψηλότεροι στόχοι εξοικονόμησης ενέργειας μέσω πιο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ενώ παράλληλα θα γίνει επικαιροποίηση των τρεχουσών τιμών για τα είδη που επιχορηγούνται (για το κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις), ώστε να αντανακλούν καλύτερα την αγορά και να αποφεύγονται φαινόμενα υπερτιμολογήσεων. Έτσι λοιπόν αναμένουμε τα επιλέξιμα προϊόντα καθώς και οι αντίστοιχες τιμές αυτών να επικαιροποιηθούν και θα αναλυθούν περαιτέρω, αλλά αυτό, με βάση την εμπειρία και τις πληροφορίες μας, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τελευταία στιγμή.

 

Πηγή: greenagenda.gr/

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.