Νέα | Εξοικονομώ

«Εξοικονομώ» & εκπρόθεσμη ΕΕΔΜΚ: Η διαδικασία που απαιτείται

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» Α’ & Β’ Κύκλος και «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και στις περιπτώσεις που απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας (ΕΕΔΜΚ) για την εκτέλεση των εργασιών (σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρ. 29 του Ν. 4495/2017), η έκδοση της ΕΕΔΜΚ γίνεται πριν την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Αυτό διευκρινίζει με σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σε περίπτωση που εκδοθεί εκπρόθεσμη ΕΕΔΜΚ (αναφορικά και με κάποιο «Εξοικονομώ», σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (παρ. 3 του άρθρου 81 του Ν.4495/2017 για την οποία προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 94 του ίδιου νόμου όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), απαιτείται να ακολουθηθεί η κατωτέρω διαδικασία νομιμοποίησης των εργασιών. Έτσι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος της αίτησης και εν συνεχεία η εκταμίευσή της.

Η διαδικασία που ακολουθείται  έχει ως εξής:

 1. Ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) για τη λανθασμένη έκδοση της ΕΕΔΜΚ. Έπειτα εκδίδει απόφαση επιβολής προστίμου και χρηματικό κατάλογο για το πρόστιμο, ο οποίος βεβαιώνεται στη ΔΟΥ (το τελικό ποσό προστίμου για τη νομιμοποίηση ανέρχεται σε 200 €).
 2. Α. Σε περίπτωση που η ΥΔΟΜ προβεί σε ανάκληση της εκδοθείσας ΕΕΔΜΚ, εκδίδεται από το e-Άδειες, κατόπιν υποβολής από τον μηχανικό, Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας. Ο μηχανικός, στη στήλη «Επιμέρους περιπτώσεις» επιλέγει «Νομιμοποίηση». Ζητείται η επισύναψη του αρχείου «Απόφαση επιβολής προστίμου, Χρηματικός κατάλογος βεβ. σε ΔΟΥ». Επιπλέον, ο τίτλος της πράξης αναφέρει «Νομιμοποίηση εργασιών….».
  ….Β. Σε περίπτωση που η ΥΔΟΜ δεν προβεί σε ανάκληση της εκδοθείσας ΕΕΔΜΚ, εκδίδεται από το e-Άδειες, κατόπιν υποβολής από τον μηχανικό, Αναθεώρηση Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας, σε συνέχεια της εκδοθείσας ΕΕΔΜΚ. Ο μηχανικός, στη στήλη «Επιμέρους περιπτώσεις» επιλέγει «Νομιμοποίηση». Ζητείται η επισύναψη του αρχείου «Απόφαση επιβολής προστίμου, Χρηματικός κατάλογος βεβ. σε ΔΟΥ». Επιπλέον, ο τίτλος της πράξης αναφέρει «Νομιμοποίηση εργασιών….».
 3. Ενημερώνεται η ΥΔΟΜ για να βεβαιωθεί στην εφορία το τελικό πρόστιμο προς πληρωμή.
 4. Αναρτώνται στην πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος του προγράμματος η εκδοθείσα ΕΕΔΜΚ για την αίτηση. Επιπλέον ο χρηματικός κατάλογος που έχει εκδοθεί και το αποδεικτικό πληρωμής του προστίμου.

Πηγή: ΥΠΕΝ

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.