Νέα | Εξοικονομώ κατ' οίκον

Εξοικονομώ: Την πόρτα της εξόδου στις εκκρεμείς αιτήσεις δείχνει το ΥΠΕΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στην αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή απευθυνόμενη στον Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη σχετικά με το μέλλον των εκκρεμών αιτήσεων του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II» απάντησε το ΥΠΕΝ.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το B2Green, στο κείμενο που κατατέθηκε από τους Βουλευτές ν. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Βαρδάκη, Ηγουμενίδη και Μαμουλάκη, το οποίο αφορά σε επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ, σημειώνεται πως λόγω της μεγάλης συμμετοχής ενδιαφερομένων και της άμεσης εξάντλησης των διατιθέμενων πόρωνχιλιάδες αιτήσεις πανελλαδικά βρέθηκαν σε εκκρεμή κατάσταση έχοντας υποβάλλει όλα τα δικαιολογητικά αλλά χωρίς να έχουν δεσμευτεί οι απαραίτητοι πόροι ώστε να προχωρήσουν. Με δεδομένα τα ανωτέρω και σε συνδυασμό με την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόσθετη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων αιτήσεων, το ΤΕΕ/ΤΑΚ υποστήριξε πως η υπαγωγή των αιτήσεων αυτών στον καινούργιο κύκλο του προγράμματος, ο οποίος προγραμματίζεται για το προσεχές φθινόπωρο, θα επιφέρει επιπλέον κόστος για τους ιδιοκτήτες, αφού θα πρέπει να γίνει η ίδια διαδικασία από την αρχή και να ετοιμαστεί εκ νέου φάκελος (δικαιολογητικά, αιτήσεις, προϋπολογισμοί κλπ.) με βάση τον οδηγό του νέου προγράμματος, εντείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και το αίσθημα αδικίας πολιτών και μηχανικών. Καταλήγοντας βάσει όλων των παραπάνω, το Περιφερειακό Τμήμα ζήτησε τη διευθέτηση του ζητήματος από το ΥΠΕΝ.

Στην απάντησή του το ΥΠΕΝ, αφού αρχικά παρέπεμψε τους βουλευτές στην ανακοίνωση του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα στο οποίο “κλείνει την πόρτα” του νέου προγράμματος στις εκκρεμείς αιτήσεις του “Εξοικονομώ”, υπογραμμίζοντας πως έχουν αλλάξει σημαντικά οι όροι του προγράμματος και συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ανεξάρτητα αν είχαν καταχωρήσει στοιχεία αίτησης στην πλατφόρμα του Προγράμματος κατά τον Β’ Κύκλο και δεν υπέβαλλαν τελικά λόγω εξάντλησης των πόρων.

Διαβάστε παρακάτω το κείμενο του Ενημερωτικού Σημειώματος του ΥΠΕΝ:

Σε απάντηση της ανωτέρω αναφοράς, και σε ότι αφορά σε αρμοδιότητες της Υπηρεσίας μας, ενημερώνουμε ότι:

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει και προωθεί την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, με στόχο την αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και την αξιοποίηση των πόρων με τη χρήση κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να υλοποιηθούν έργα που θα συμβάλλουν στους στόχους της χώρας για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Μετά την ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων για το Β’ Κύκλο του Προγράμματος και στοχεύοντας:

 • στην αναβάθμιση/ ενίσχυση των ενεργειακών κριτηρίων του Προγράμματος δίνοντας μεγαλύτερο ποσοστό επιχορήγησης στα παλαιότερα και περισσότερο ενεργοβόρα κτίρια,  και αυξάνοντας τους ελάχιστους ενεργειακούς στόχους του Προγράμματος για όλες τις κατηγορίες ακινήτων.
 • την ανάγκη για μεγιστοποίηση του πλήθους των ωφελουμένων που μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτό,

σχεδιάστηκε το νέο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» που αποτελεί συνέχεια του Γ’ Κύκλου του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στις 3 Αυγούστου 2020 με συνολικό προϋπολογισμό 850 εκ. €. Οι βασικές αλλαγές του προγράμματος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

 • διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων,
 • αύξηση του βασικού ποσοστού επιχορήγησης,
 • αλλαγή του ανώτατου επιλέξιμου Π/Υ με μέγιστο τις 50.000 € και ανώτατο ποσό ανά εξοικονομούμενη KWh ανά επιλέξιμη κατοικία,
 • εισαγωγή νέων κατηγοριών επιλέξιμων παρεμβάσεων

Το νέο Πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο για όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, και δεδομένου  ότι  έχουν αλλάξει σημαντικά οι όροι του προγράμματος, το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ανεξάρτητα αν είχαν καταχωρήσει στοιχεία αίτησης στην πλατφόρμα του Προγράμματος κατά τον Β’ Κύκλο και δεν υπέβαλλαν τελικά λόγω εξάντλησης των πόρων.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.