Περίοδος εξελίξεων για τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» αναμένεται να είναι το επόμενο τετράμηνο. Μέχρι τον Ιούλιο πρόκειται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια «Ηλέκτρα». Ενώ μέχρι το φθινόπωρο το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την εξεύρεση πόρων για τον επόμενο κύκλο του «Εξοικονομώ» για κατοικίες.
Στόχος είναι τα νέα «Εξοικονομώ» να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παρεμβάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις. Οι εν λόγω δράσεις θα αποτελέσουν τονωτική ένεση για τον κατασκευαστικό κλάδο. Αλλά και όλους τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους τομείς.
Μέσα στο καλοκαίρι ξεκινά το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»
Μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» μέσω του οποίου θα αναβαθμιστούν ενεργειακά εκατοντάδες κτίρια του Δημοσίου. Το ποσοστό επιδότησης θα κυμαίνεται από 50%. Μπορεί, όμως, να ξεπεράσει και το 80%, ανάλογα με την περίπτωση. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. Μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ.
Τα 470 εκατ. ευρώ θα προέλθουν μέσω επενδυτικού δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν, μεταξύ άλλων, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δομές φροντίδας ηλικιωμένων, γραφεία, κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και χώροι μουσείων και θεάτρων.
Οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημοσίων κτιρίων κτιρίων αφορούν σε αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού. Συστήματα φωτισμού χώρων, συστήματα αυτοματισμού, συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κ.α.
Με την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο μήνα, εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν συνολικά κεφάλαια πάνω από 900 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη για το Δημόσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 95 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Συνολικά, θα αναβαθμιστούν ενεργειακά περίπου 500 δημόσια κτίρια συνολικού εμβαδού περίπου 2.500.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για κτίρια της γενικής κυβέρνησης, νοσοκομεία, σχολεία, δικαστήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων κλπ.
Το Σεπτέμβριο ξεκινά το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις»
Το «Εξοικονομώ» για Επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη ιδιωτικές εταιρείες για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων και παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας, αναμένεται να ξεκινήσει το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΥΠΕΝ.
Το πρόγραμμα θα διαφοροποιείται σε καίρια σημεία σε σχέση με το αρχικό πλάνο, καθώς θα περιλαμβάνει και φωτοβολταϊκά. Το συνολικό κόστος της επένδυσης υπολογίζεται στα 947,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 450 εκατ. ευρώ (558 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Τα υπόλοιπα 497,5 εκατ. ευρώ από συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Η φάση εφαρμογής θα διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, μετά την αξιολόγηση και την έγκριση των αιτήσεων.
Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές. Στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Μέσω του νέου προγράμματος θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη ιδιωτικές εταιρείες για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων και των διαδικασιών τους και στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται:
α) ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και
β) εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται αφορούν στην εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.). Στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων). Όπως εξήγγειλε πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, επιδότηση θα λάβει και η κατασκευή φωτοβολταϊκών με σκοπό την αυτοκατανάλωση και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Με την εφαρμογή του, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) από διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια. Μάλιστα, μια συντηρητική εκτίμηση προσδιορίζει την επιδότηση στο 45% για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις. Οι προοπτικές εξοικονόμησης ενέργειας μέσω των έργων του προγράμματος, αντιστοιχούν περίπου στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον βιομηχανικό τομέα. Οι επιχειρήσεις αναμένεται να περιορίσουν την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας κατά 380 GWh και τις ετήσιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 90 kt ισοδύναμου CO2.
Στα σκαριά οι προκηρύξεις του νέου κύκλου «Εξοικονομώ» για κατοικίες
Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται και ο νέος κύκλος «Εξοικονομώ» για κατοικίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητούνται πόροι από το νέο ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, μέσα στον Μάιο αναμένεται να σταλούν εκ νέου τα Επιχειρησιακά Προγράμματα για την περίοδο 2021- 2027 στις Βρυξέλλες με στόχο να εγκριθούν το ταχύτερο δυνατό και κατ’ επέκταση να είναι εφικτές προκηρύξεις από το 3ο τρίμηνο, αλλά και να υπάρξουν από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Επιτροπής (DG Regio) τα περιθώρια χρηματοδότησης ανάλογων δράσεων.
Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνολικά, την επόμενη πενταετία η κυβέρνηση σκοπεύει να κινητοποιήσει πάνω από 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. «Με τις νέες δράσεις, χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και ο δημόσιος τομέας, θα περιορίσουν σε σταθερή βάση το ενεργειακό τους κόστος για τη θέρμανση, ψύξη και τον φωτισμό των κτιρίων τους», έχει επισημάνει σχετικά ο κ. Σκρέκας.
Πηγή: insider.gr