Νέα | Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙ

Εξοικονομώ κατ’οίκον: Παρεμβάσεις σε 40.000 κατοικίες – Αναμένονται παρεμβάσεις σε 20.000 κατοικίες

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει μέχρι στιγμής το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στην πρώτη μόνο φάση του προγράμματος εγκρίθηκαν 48.000 αιτήσεις, ενώ έχουν εκδοθεί οι οριστικές πράξεις υπαγωγής για 37.666 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμό περί τα 640 εκατ. ευρώ, με την δημόσια δαπάνη να ξεπερνά τα 425 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται την επόμενη εβδομάδα η προκήρυξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος. Ωστόσο, η έναρξη του θα γίνει μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με πηγές του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης από την αρχή του προγράμματος εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον, κάτι που αποτυπώνεται και στα αναλυτικά στοιχεία από την πρώτη φάση του προγράμματος. «Πρωταθλήτριες» σε ό,τι αφορά τον όγκο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν και εγκρίθηκαν κατόπιν είναι η περιφέρεια της Αττικής με 7,390 που αντιστοιχούν στο 19,6% του συνόλου των 37,666 αιτήσεων και η Κεντρική Μακεδονία με 7,590 που αντιστοιχεί στο 20,2 του συνόλου. Αντιθέτως, λιγότερες αιτήσεις παρατηρούνται στα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, με τα ποσοστά σε αυτή την περίπτωση να είναι 1,4% και 1,5%, αντίστοιχα επί του συνόλου. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία σε σχέση με τις εισοδηματικές κατηγορίες, καθώς το 66,2% των νοικοκυριών που υπάχθηκαν στην πρώτη φάση του προγράμματος ανήκουν στις πολύ χαμηλές κατηγορίες (ατομικό εισόδημα 0 -10.000, οικογενειακό εισόδημα 0-20.000).

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα πρέπει να συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια, διατηρώντας έναν ρυθμό αναβάθμισης 50.000 κατοικιών ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες η δεύτερη φάση του προγράμματος. Το πρόγραμμα θα αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση για 20.000 κατοικίες με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ. Οι όροι και οι προϋποθέσεις συµµετοχής στη Β΄ φάση θα είναι ίδιοι με το πρόγραμμα «Εξοικονόµηση κατ’ Οίκον ΙΙ». Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ εγκρίθηκαν ακόμα 16.000 εντάξεις από το Εξοικονόμω κατ’ Οίκον Ι, ενώ υπενθυμίζουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος ενέκρινε 50.000 αιτήσεις νοικοκυριών μετά από 18 μήνες διαδικασίας.

Να σημειωθεί πως το ύψος της επιχορήγησης των συνολικών δαπανών φθάνει μέχρι το ποσοστό του 70%, ανάλογα µε τα εισοδήματα του αιτούντος, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό καλύπτεται είτε µε ίδια κεφάλαια είτε µε τη σύναψη δανείου. Τέλος, σε συνέντευξή του στον Άλφα 9,89 ο γ.γ. του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος ξεκαθάρισε ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι βελτιώσεις, ούτως ώστε να μην επαναληφθούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της υποβολής των αιτήσεων.

Δημήτρης Αβαρλής

Πηγή:energia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.