Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ» & παράταση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας: Οι 3 βασικές επιλογές του ΥΠΕΝ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Δύο είναι τα βασικά αιτήματα που φτάνουν στο ΥΠΕΝ και είναι, πέρα από την παράταση προθεσμίας των έργων του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», και η λήξη προθεσμίας Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για τις προσωρινά επιλέξιμες αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021».

Τα αιτήματα των μηχανικών ακολούθησαν οι επίσημες παρεμβάσεις περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ προς το ΥΠΕΝ, όπως του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Ηπείρου, του ΤΕΕ Πελοποννήσου, του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας κλπ. Τα τμήματα παρέθεσαν στο ΥΠΕΝ μία σειρά από επιχειρήματα για τα οποία πρέπει να δοθεί η παράταση για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, δηλαδή όχι μόνο για τα έργα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Τα βασικότερα εξ αυτών είναι:

 • Προβληματική διαλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων.
 • Υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης.
 • Απαιτούμενες διορθώσεις Συμβολαιογραφικών πράξεων και Κτηματολογίου.
 • Εγκρίσεις Υπηρεσιών για την οριστική υπαγωγή αυθαιρέτων στο Ν.4495/17 & ανάγκη χρονοβόρας εκπόνησης μελετών και σχεδίων αντίστοιχα.
 • Δυσλειτουργίες διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών.
 • Περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει διηρημένη ιδιοκτησία και απαιτείται να εκδοθεί Π.Ε.Α. για τα λοιπά τμήματα του ακινήτου τα οποία δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», αλλά εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.ΕΝ.Α.Κ.
 • Αναμονή εγκρίσεων από ΚΕΣΑ κλπ.

Ταυτόχρονα και ανάμεσα στις παρεμβάσεις των Περιφερειακών Τμημάτων, το Κεντρικό ΤΕΕ εξέδωσε ενημέρωση με την οποία χτύπησε το «καμπανάκι» για την επερχόμενη λήξη υποβολής της ΗΤΚ τη 19η Ιουλίου. Προειδοποίησε για απεντάξεις. Ταυτόχρονα προχώρησε στη συγκρότηση τριών επιτροπών εξέτασης ενστάσεων αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», για τις οποίες αξίζει να σημειώσουμε πως για να υποβληθούν θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει κατατεθεί Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου!

Οι επιλογές του ΥΠΕΝ

Το πρώτο που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι πως η απόφαση ή μη της παράτασης στη διαδικασία υποβολής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, αποτελεί ευθύνη του ΥΠΕΝ και όχι του ΤΕΕ.

Αναφορικά με την προθεσμία υποβολής της ΗΤΚ, στον οδηγό του προγράμματος (κεφάλαιο 5.7), επισημαίνεται πως:

«Ακολούθως, μόνον οι «καταρχήν επιλέξιμες» αιτήσεις καλούνται να υποβάλουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα της κατοικίας τους, εντός αποκλειστικής προθεσμίας εξήντα (60) ημερών. Αν παρέλθει άπρακτο το άνω χρονικό διάστημα, η αίτηση θα οδηγείται σε απόρριψη».

Προφανέστατα λοιπόν, η πρώτη επιλογή που έχει το ΥΠΕΝ είναι η τήρηση των όσων αναφέρονται στον οδηγό του προγράμματος. Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα βρεθεί αντιμέτωπο με χιλιάδες μηχανικούς, σύμβουλους έργου και ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για λόγους που βαρύνουν και το ίδιο το κράτος (π.χ. αδυναμία εξυπηρέτησης από τις Υπηρεσίες Δόμησης λόγω υποστελέχωσης, προβλήματα διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων κλπ).

Εξάλλου, το ζήτημα της υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ το αναγνώρισε έμπρακτα και το ίδιο το κράτος, με την πρόσφατη απόφασή του για την πρόσληψη 150 μηχανικών από τις Υπηρεσίες Δόμησης. Επιπλέον, εν μέσω ενεργειακής κρίσης (και μιας παραδοσιακά μακράς προεκλογικής περιόδου), μόνο εύκολη δε θα είναι η απόφαση απένταξης χιλιάδων ιδιοκτητών από το «Εξοικονομώ 2021», στερώντας τους τη δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους, και μάλιστα με ευθύνη της πολιτείας. Τέλος, η απόρριψη χιλιάδων αιτήσεων και η αντικατάστασή τους με επιλαχούσες οι οποίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν χαμηλότερη βαθμολογία, αναμένεται να αποφέρει συνολικά χαμηλότερο ενεργειακό κέρδος στο πρόγραμμα.

Ο τεχνικός κλάδος και οι ωφελούμενοι ζητούν παράταση, η οποία είναι και η επόμενη επιλογή που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΝ. Μια ενδεχόμενη (και σωστά υπολογισμένη σε διάρκεια) παράταση, θα μπορούσε να δώσει λύση στα ανωτέρω προβλήματα, μέρος εκ των οποίων οφείλονται στο ίδιο το κράτος. Αντίστοιχα όμως, μια οριζόντια παράταση θα αδικούσε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που κατάφεραν και εξέδωσαν Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου και περιμένουν πλέον να τρέξουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας με την ελπίδα να προλάβουν να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους ενόψει ενός ενεργειακά δύσκολου χειμώνα.

Η τελευταία επιλογή του ΥΠΕΝ βρίσκεται κάπου στη μέση των δύο που προηγήθηκαν. Το ιδανικότερο σενάριο για όλες τις πλευρές (μηχανικούς, ιδιοκτήτες & ΥΠΕΝ) θα ήταν η έκδοση προσωρινών πινάκων επιλέξιμων αιτήσεων για όλους όσους κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα ΗΤΚ και η σωστά υπολογισμένη παράταση για τους υπόλοιπους με ταυτόχρονη επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στο ίδιο το κράτος, έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί επιτυχώς από όλους η διαδικασία. Θα πρέπει όμως να σημειώσουμε το εξής:

Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει υποχρεωτικά να εκκινήσει ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του Εξοικονομώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο «Εξοικονομώ 2022» θα πρέπει να έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες εγκεκριμένων αιτήσεων από το ΤΕΕ και να έχουν εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο και για τις επιλαχούσες αιτήσεις, σε περίπτωση μη κάλυψης ή αύξησης των Πόρων του Προγράμματος ανά Περιφερειακή Ενότητα, την οποία έχει προαναγγείλει ο Υπουργός ΥΠΕΝ. Έτσι, το ενδεχόμενο παράτασης της ΗΤΚ (το οποίο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων του ΥΠΕΝ), είναι μεν ορατό αλλά οι πιθανότητες για παράταση μεγάλης διάρκειας μοιάζουν περιορισμένες.

Αναμένεται, λοιπόν, επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ τόσο για την παράταση στα έργα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όσο και στην προθεσμία της ΗΤΚ.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.