Νέα | δάνειο

Έρχεται «Εξοικονομώ» για νέους με άτοκα δάνεια για αγορά ή επισκευή σπιτιού

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ένα νέο πρόγραμμα στα πρότυπα του «Εξοικονομώ», το οποίο θα αφορά νέους, έχει στα σκαριά της η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εύρεσης στέγης για τη νέα γενιά.

Αυτό το εγχείρημα πρόκειται να υλοποιηθεί μέσω της παροχής άτοκων δανείων για αγορά ή επισκευή σπιτιού. Όμως το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, έχει κι άλλες πτυχές.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, 2 στους 3 Έλληνες ηλικίας 18-34 ετών συνεχίζουν να ζουν με τους γονείς τους. Το ποσοστό αγγίζει το 70%. Κάποιοι ζουν ακόμα με την οικογένειά τους από επιλογή και άλλοι επειδή τα ενοικία ή το κόστος αγοράς/κατασκευής είναι τόσο υψηλά, που δε θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Μία εβδοµάδα µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει µια αναφορά σε τηλεοπτική του συνέντευξη, που είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητη. Αναφέρθηκε στο πρόβληµα της στέγης, όπως το χαρακτήρισε, συµπληρώνοντας:

«Ακούω συχνά από νέα παιδιά ότι “δεν βρίσκω να νοικιάσω. Θέλω να νοικιάσω ένα µικρό διαµέρισµα, µου ζητάνε…”. Αυτό είναι πραγµατικό πρόβληµα, το οποίο η κυβέρνηση θα το αντιµετωπίσει και θα καταθέσουµε ένα συγκεκριµένο σχέδιο».

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το… «Εξοικονομώ» για νέους

Την περασµένη Τρίτη, µιλώντας στο φόρουµ που διοργάνωσε ο «Οικονοµικός Ταχυδρόµος», ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πρώτη φορά για µια «πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια», βάζοντάς τη µάλιστα από τώρα στην ατζέντα των επόµενων εθνικών εκλογών. «Για εµένα αυτό θα είναι πολύ σηµαντικός πυλώνας της πολιτικής µας για τη δεύτερη τετραετία. Εφόσον µε το καλό µάς εµπιστευτεί ο ελληνικός λαός», είπε χαρακτηριστικά.

Ενα από τα προγράµµατα που σχεδιάζονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής είναι ένα είδος «Εξοικονοµώ» αποκλειστικά για νέους. Η βασική λογική πίσω από τον κυβερνητικό σχεδιασµό είναι να διευρυνθεί το γνωστό αυτό πρόγραµµα. Να µην αφορά µόνο την ενεργειακή αναβάθµιση της κατοικίας, αλλά να περιλαµβάνει και άλλες δαπάνες επισκευής κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο, ένας νέος θα έχει στα χέρια του ένα «όπλο». Ενα χρηµατοδοτικό εργαλείο από το κράτος για να αγοράσει ένα παλιό σπίτι ή διαµέρισµα, που θα το βρει σε οικονοµική τιµή δηλαδή. Ή αν του µεταβιβάσουν οι γονείς ή ο παππούς ή η γιαγιά του ένα δικό τους, παλιό σπίτι, που χρήζει ωστόσο σηµαντικών επισκευών, να µπορεί να πληρώσει τη σχετική δαπάνη και να αποκτήσει έτσι τη δική του στέγη.

Κοινωνική στέγη

Ακόµα ένα σκέλος στον ίδιο τοµέα πολιτικής αφορά τη λεγόµενη κοινωνική στέγη. Κτίρια της ΕΤΑ∆ προς αξιοποίηση, αλλά και οικόπεδα όπου θα µπορούσαν να ανεγερθούν κτίρια αναζητούνται σε όλη την επικράτεια. Έτσι, στη συνέχεια θα δηµιουργηθούν κατοικίες που θα δίνονται στους νέους έναντι χαµηλού αντιτίµου.

«Να σας δώσω ένα παράδειγµα», τόνισε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. «Εχουµε πάρα πολλά άδεια διαµερίσµατα και παραµεληµένα. Για να σκεφτούµε λίγο τι µπορούµε να κάνουµε και τι κίνητρα µπορούµε να δώσουµε, ώστε τα διαµερίσµατα αυτά να ξαναµπούν στην αγορά. Πολλά εκ των οποίων µάλιστα είναι και στην ευρύτερη περιοχή στο κέντρο της Αθήνας».

Στην ίδια ευρύτερη περιοχή είναι ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο για την αναµόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡ.ΚΑΛ. στον ∆ήµο ∆άφνης-Υµηττού, µε τη µετατροπή του σε πάρκο, το οποίο παράλληλα θα φιλοξενήσει τις συγκεντρωµένες υπηρεσίες εννέα υπουργείων και άλλων οργανισµών. Συνολικά, τα υπουργεία και οι οργανισµοί που πρόκειται να µετεγκατασταθούν καταλαµβάνουν σήµερα 127 κτίρια, µε συνολική δοµηµένη επιφάνεια 353.380 τετραγωνικών µέτρων. Μέσα στο 2022 αναµένεται να δηµιουργηθεί ένας φορέας για την αξιοποίηση αυτών των κτιρίων που θα απελευθερωθούν. Θα προωθηθούν νέες χρήσεις, µε έµφαση στην κοινωνική κατοικία, ένα σηµαντικό κοµµάτι της οποίας θα αφορά τους νέους.

Πηγή: parapolitika.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.