Νέα | Εξοικονόμηση Ενέργειας

Παρέμβαση για το ζήτημα του ΦΠΑ στα προγράμματα «Εξοικονομώ»

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Παρέμβαση για το πρόβλημα υπολογισμού του ΦΠΑ στα έργα του «Εξοικονομώ» προς το ΥΠΕΝ, τον Συνήγορο του Πολίτη και του Καταναλωτή έκανε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Βορείου Αιγαίου.

Το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το b2green.gr, οι ελεγκτές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ζητούν από ωφελούμενους κατοίκους της Λέσβου και άλλων νησιών που βρίσκονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ, την επιστροφή των χρημάτων από τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που υλοποιήθηκαν τα έτη 2017, 2018 και 2019 λόγω ισχύος μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί εγγράφως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σε απάντησή της σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Στα ανώτατα όρια των επιλέξιμων δαπανών συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ με ποσοστό 24%.

Στις περιπτώσεις εκείνες που οι προμηθευτές απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου ή υποβάλλουν μειωμένο ΦΠΑ, τότε τα ανώτατα όρια επιλέξιμων δαπανών θα πρέπει να μειώνονται κατά το αναλογούν ποσοστό (%) ΦΠΑ.

Αυτό σημαίνει ότι σε όσες περιπτώσεις αιτήσεων υπάρχουν παραστατικά δαπανών με μηδενικό ή μειωμένο ΦΠΑ, οι προμηθευτές και οι ενεργειακοί επιθεωρητές, σύμβουλοι και μελετητές θα πρέπει να επιστρέψουν το υπερβάλλον ποσό της επιχορήγησης. Και αυτό λόγω του μειωμένου ή μηδενικού του ΦΠΑ».

Υπενθυμίζουμε πως το ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά συνεχίζεται και στο «Εξοικονομώ 2021». Το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου παρεμβαίνει εκ νέου στις αρμόδιες αρχές.

Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί συμπολίτες μας, από τα νησιά της Περιφέρειάς μας, έχουν επικοινωνήσει με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Επιθυμούν να καταθέσουν παράπονα. Αλλά και να ρωτήσουν σχετικά, αναφορικά με την απαίτηση -εκ μέρους των υπευθύνων του προγράμματος “Εξοικονομώ”, στο οποίο εντάχθηκαν πριν 3-4 χρόνια- επιστροφής χρηματικού ποσού. Αυτό κυμαίνεται από λίγες δεκάδες έως αρκετές εκατοντάδες Ευρώ, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ειδικότερα, αρμόδιοι του προγράμματος “Εξοικονομώ” διατείνονται ότι, η απαίτηση αυτή αφορά στην απόδοση του Φ.Π.Α. επί του προγράμματος. Όμως, σε συγκεκριμένα νησιά της χώρας μας ισχύει χαμηλότερο ποσοστό Φ.Π.Α. σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια. Ενώ εκείνοι ζητούν την απόδοση μεγαλύτερου ποσοστού.

Συνεπώς, οι κρατήσεις υπέρ Φ.Π.Α. θα πρέπει να είναι ανάλογα με το ισχύον ποσοστό Φ.Π.Α. ανά περιοχή. Όχι ενιαία.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται διά του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γνωρίζουμε ότι, για το ίδιο θέμα, εδώ και καιρό, έχει εκφράσει την αντίθεση του και το Περιφερειακό Τμήμα Βορείου Αιγαίου του ΤΕΕ.

Με την παρούσα, ζητούμε την νομοθετική ρύθμιση του όλου ζητήματος. Ή τακτοποίηση μέσω εγκυκλίου. Στόχος να μη συνεχιστεί η διαδικασία της επιστροφής των ζητούμενων ποσών. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, το ίδιο το πρόγραμμα όφειλε να έχει διευκρινίσει εξ αρχής ότι ο Φ.Π.Α. που αναλογεί σε κάθε ωφελούμενο πολίτη είναι αυτός που ισχύει στην περιοχή διαμονής και δραστηριοποίησης του. Δηλαδή στην περιοχή υλοποίησης του προγράμματος “Εξοικονομώ”».

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.