Νέα | εξοικονομώ

«Εξοικονομώ 2021»: Το πρόβλημα με την επιχορήγηση & τα 3 βήματα μετά την αίτηση

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Ένα σημαντικό ζήτημα που υπάρχει στο «Εξοικονομώ 2021» επισημαίνουν πολλοί ενεργειακοί επιθεωρητές και ο λόγος για την επιχορήγηση του προγράμματος που είναι εμφανώς μικρότεροι σε σύγκριση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Ενώ, δηλαδή, από το 2020 και μετά στα προγράμματα «Εξοικονομώ» απαιτείται να αναβαθμιστεί ενεργειακά η κατοικία κατά 3 κατηγορίες τουλάχιστον στο ενεργειακό πιστοποιητικό, μείωσε αρκετά το μέγιστο ποσό του έργου που μπορεί να «μπει» η επιχορήγηση.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής Γ’ Τάξης Ευάγγελος Πάνος, μιλώντας στην «Ημερησία», τόνισε ότι:

«Το φετινό πρόγραμμα ενώ διόρθωσε τις… αδικίες που δημιούργησε η πιο γρήγορη καταχώρηση της αίτησης που ίσχυσε στα “Εξοικονομώ” 2018 – 2020, με την εφαρμογή της μοριοδότησης, δυστυχώς έκανε το ακριβώς αντίθετο με την επιχορήγηση και το μέγιστο ποσό του έργου που δύναται να εφαρμοσθεί η επιχορήγηση.

Ενώ δηλαδή από το 2020 και μετά στα προγράμματα “Εξοικονομώ” απαιτείται να αναβαθμιστεί ενεργειακά η κατοικία τουλάχιστον 3 κατηγορίες (στο ενεργειακό πιστοποιητικό), το οποίο είναι απολύτως ορθό, μείωσε αρκετά το μέγιστο ποσό του έργου που μπορεί να “μπει” η επιχορήγηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν αρκετές παρεμβάσεις για να πετύχουν την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου κατά τουλάχιστον 3 κατηγορίες. Αλλά το μέγιστο επιχορηγούμενο ποσό να είναι μικρότερο από το συνολικό ποσό του έργου που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους μέγιστων ποσών ανά παρέμβαση».

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι τιμές των υλικών την τελευταία χρονική περίοδο έχουν αυξηθεί σημαντικά, προκύπτει ότι όταν έρθει η ώρα που θα εγκριθούν οι αιτήσεις με την καλύτερη μοριοδότηση, οι ωφελούμενοι θα βρεθούν στην δύσκολη θέση να καλύψουν την ανωτέρω διαφορά που θα έχει προκύψει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που περιγράφεται παραπάνω θα το συναντήσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών διαμερισμάτων. Ειδικά στις μονοκατοικίες.

Μία πρόταση για το επόμενο «Εξοικονομώ» είναι ότι διατηρώντας την χρήση της μοριοδότησης, με διάφορες μικρές βελτιώσεις, να διορθώσει το «πλαφόν» στον μέγιστο επιχορηγούμενο προϋπολογισμό. Στόχος να μπορεί να καλύψει το κόστος των απαιτούμενων παρεμβάσεων για την ζητούμενη ενεργειακή αναβάθμιση. Ιδιαίτερη προσοχή στα μικρά διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι κατέθεσαν αίτηση

Επιστρέφοντας στο υφιστάμενο πρόγραμμα του 2021, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν κάνει αίτηση και είναι σε αναμονή των αποτελεσμάτων, θα πρέπει στο χρονικό διάστημα αυτό να κάνουν μία συγκεκριμένη προετοιμασία. Αυτή είναι απαραίτητη για τη συνέχεια.

Αναλυτικά:

  1. Θα πρέπει να συγκεντρώσουν όλα τα σχέδια – έγγραφα από τον φάκελο του κτιρίου στην πολεοδομία. Και να έχουν ηλεκτρονικό αντίγραφο του φακέλου. Έτσι, όταν ανακοινωθεί από το πρόγραμμα να υποβληθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, θα έχουν όλο το φάκελο της πολεοδομίας διαθέσιμο. Δε θα χάσουν χρόνο για την συλλογή του, καθώς θα υπάρξει αρκετός φόρτος εργασίας τότε στις πολεοδομίες. Σίγουρα θα δημιουργηθούν σημαντικές καθυστερήσεις για τέτοιες διαδικασίες.
  2. Οι δυνητικοί «ωφελούμενοι» θα πρέπει να μελετήσουν προσεκτικά τι έχει δηλωθεί στις παρεμβάσεις που περιγράφονται στο έντυπο «ΕΚΟ» Με ιδιαίτερη προσοχή στα ποσά.
  3. Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλωθεί τα μέγιστα ποσά του προγράμματος, θα πρέπει να δουν με τους μηχανικούς τους, ή τους τεχνικούς που θα αναλάβουν τις εργασίες, ποιο είναι το πραγματικό κόστος των εργασιών και τι ποσά δεν θα καλυφθούν με επιχορήγηση από το πρόγραμμα.

Είναι πολύ βασικό, όσοι θέλουν να είναι σωστά προετοιμασμένοι για την συνέχεια του προγράμματος, να εφαρμόσουν τις ανωτέρω οδηγίες, Έτσι δε θα χάσουν χρόνο. Ούτε θα βρεθούν προ-εκπλήξεων.

Τι ισχύει με τις πολυκατοικίες

Τέλος σε ότι αφορά τις αιτήσεις των πολυκατοικιών, το υπουργείο για την ώρα έχει την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η προβλεπόμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας για τις 21/3/2022 μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία, σύμφωνα με τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του προγράμματος που θα δημοσιευτεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μέχρι τις 4 Απριλίου».

Πηγή: imerisia.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.