Νέα | εξοικονομώ αυτονομώ

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Το ‘μπαλάκι’ στο ΥΠΕΝ για την απόφαση αναβολής

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Είναι κάποιοι φορείς της αγοράς, όπως η ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες ακινήτων) ή το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) οι οποίοι όταν οι υπουργοί βρίσκονται σε αδιέξοδο ως προς τις προθεσμίες που έχουν θέσει προκειμένου οι πολίτες να εκπληρώσουν υποχρεώσεις τους (π.χ. αυθαίρετα, αδήλωτα τετραγωνικά) ή ως προς την εκκίνηση προγραμμάτων ενίσχυσης (π.χ. Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον) εμφανίζονται ως «μάννα εξ ουρανού»

Τι εννοούμε; Όπως υπενθυμίζει και το euro2day, η ΠΟΜΙΔΑ στο πρόσφατο παρελθόν όταν διαπιστωνόταν στο ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν ανταποκρίνονταν στις προθεσμίες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων ή για να διορθώσουν τα τετραγωνικά στην πλατφόρμα των δήμων με ανακοινώσεις της ζητούσε παρατάσεις. Και οι υπουργοί, διαπιστώνοντας κι εκείνοι το αδιέξοδο, έσπευδαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της Ομοσπονδίας. Λύνονταν και τα χέρια των κυβερνητικών στελεχών.

Κάτι τέτοιο, μάλλον, θα συμβεί και με το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών το “Εξοικονομώ-Αυτονομώ για ένα Έξυπνο Σπίτι”. Το καλοκαίρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ανήγγειλε ότι η πλατφόρμα για την υποβολή των προτάσεων συμμετοχής στις επιδοτήσεις θα ανοίξει σταδιακά ανά Περιφέρεια στις 2 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες και το πρόγραμμα δεν θα είναι έτοιμο να τρέξει στις αρχές του επόμενου μήνα. Ο οδηγός εφαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και οι διάφορες διοικητικές και τεχνικές αποφάσεις τώρα οριστικοποιούνται. Ο Κωστής Χατζηδάκης, αν και τοποθέτησε χρονικά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος στην τρέχουσα εβδομάδα, απέφυγε να αναφερθεί στο αν η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει σταδιακά από τις 2 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινώσει το καλοκαίρι, πιθανότατα γιατί γνωρίζει πως πλέον κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Ο ίδιος αιτιολογεί το αίτημα της αναβολής και με το γεγονός πως δεν έχει εκδοθεί ο οδηγός του προγράμματος και θα απαιτηθεί χρόνος για την προετοιμασία των μηχανικών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, η έκδοση του οδηγού του προγράμματος αποτελεί κρίσιμο σημείο για την ορθή προετοιμασία όλων για την έναρξη του προγράμματος. Δεδομένου ότι τόσο ο οδηγός όσο και οι σχετικές αλλαγές στο υπόλοιπο θεσμικό και τεχνικό πλαίσιο τώρα οριστικοποιούνται, είναι αναγκαίο να υπάρξει επαρκής χρόνος προετοιμασίας από όλους προ της έναρξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων. «Αυτό θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη μελέτη των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης, στην αποτελεσματικότερη υλοποίηση του προγράμματος και στην ορθότερη απορρόφηση των πόρων», καταλήγει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.