Νέα | εξοικονομώ αυτονομώ

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: “Όχι” Χατζηδάκη στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας – 1 δις το χρόνο για τους επόμενους κύκλους

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, στον Alpha 98,9 και τους Γ. Κακούση και Δ. Πετρόπουλο, υπεραμύνθηκε του τρόπου λειτουργίας και των κριτηρίων υπαγωγής του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», κλείνοντας την πόρτα σε σενάρια καταχώρησης όλων των αιτήσεων και αξιολόγησής τους στη συνέχεια, χωρίς χρονική σειρά προτεραιότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το πληροφοριακό σύστημα είναι αντικειμενικό, αδιάβλητο και δεν υπάρχει λόγος να καταχωρηθούν όλες οι αιτήσεις και στη συνέχεια να γίνει η επιλογή των ωφελούμενων με συγκεκριμένα κριτήρια, μιας και σύμφωνα με τον Υπουργό, τα υφιστάμενα κριτήρια είναι αντικειμενικά.

Διαβάστε παρακάτω το χαρακτηριστικό απόσπασμα της συνέντευξης:

– Πήραμε αρκετά μηνύματα τα οποία διαμαρτύρονται μηχανικοί ότι δεν προλάβανε όλοι, μπήκαν οι πιο τυχεροί μόνο

Κοιτάξτε, το σύστημα δεν είναι δικό μας, είναι ένα σύστημα που ισχύει από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η τρίτη χρονιά που εφαρμόζεται και εν πάση περιπτώσει το κρατήσαμε γιατί είναι αντικειμενικό, είναι αδιάβλητο, είναι ηλεκτρονικό, κανείς δε μπορεί να πει ότι έγινε ένα ρουσφέτι και μπήκε ο φίλος του τάδε και δεν μπήκε ο άλλος κλπ

– Καλά, το ότι το έκανε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ δε σημαίνει ότι δε μπορεί να αλλάξει αν υπάρχουν παρατηρήσεις ότι δε λειτουργεί

Όχι, αλλά έχει μια λογική ότι οι πρώτοι οι οποίοι μπαίνουν μέσα, κάποιο κριτήριο πρέπει να υπάρχει.

– Γιατί να μη μπουν όλοι και μετά να γίνει ξεσκαρτάρισμα ξεκινώντας με κάποια κριτήρια;

Μα υπάρχουν τα κριτήρια, τα οποία έχουν τεθεί εκ των προτέρων, που είναι: μπαίνει ο πήχης κάπου με βάση τον κανονισμό του προγράμματος, θέτει ο ίδιος ο κανονισμός κάποια κριτήρια, “εσύ μπαίνεις, εσύ δε μπαίνεις” με κάποια συγκεκριμένα σας είπα προαπαιτούμενα και από εκεί και πέρα, περνάνε αυτοί που περνάνε τα κριτήρια και μεταξύ αυτών πάλι πρέπει να γίνει μια επιλογή, και γίνεται μια αντικειμενική επιλογή με βάση αυτό το κριτήριο. Και ξαναλέω, δε χαλάει ο κόσμος τώρα αν υποβάλλονται πάλι αιτήσεις μέσα σε μερικούς μήνες, εκεί που είχαμε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν πολύ μικρό σε σχέση με το σημερινό, έχουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να καλυφθούν πολύ παραπάνω περιπτώσεις. Καταλαβαίνω, δεν απαιτούμε από κανέναν να μας πει -& ούτε θέλουμε- μπράβο για το ότι διευρύναμε το πρόγραμμα, υποχρέωσή μας ήταν, αλλά και αυτή η γκρίνια που ξεπερνάει ας πούμε και τα όρια καμιά φορά, εντάξει! Mεγάλωσε το πρόγραμμα, πενταπλασιάστηκε το πρόγραμμα, ξέραμε από την αρχή ότι δε χωράνε όλοι, ε, θα υπάρξει σε μερικούς μήνες και άλλο πρόγραμμα.

Σε ότι αφορά τη συνέχιση του προγράμματος τα επόμενα χρόνια, ο Υπουργός ανέφερε πως στόχος του ΥΠΕΝ είναι να καλύπτονται κάθε χρόνο 50-60 χιλιάδες περιπτώσεις. Επιπλέον τόνισε πως το κράτος έχει μεριμνήσει για 3 δισ. ευρώ μόνο για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα υπάρχει χρηματοδότηση και από το ΕΣΠΑ, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως από το 2021 και μετά, το πρόγραμμα θα ανοίγει κάθε χρόνο με ένα περίπου δισ. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό.

Πηγή: b2green.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

  1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
  2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
  3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
  4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
  5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.