Νέα | εξοικονομώ αυτονομώ

ΚΑΠΕ-ΞΕΕ: Μνημόνιο για «Εξοικονομώ Αυτονομώ» στα ξενοδοχεία

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Προτάσεις για εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας και εγκατάσταση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στα ξενοδοχεία υποβάλλουν από κοινού το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης (ΚΑΠΕ) και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης και ο Πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας που αποσκοπεί:

-Στην ανάδειξη των κατάλληλων μέτρων και δράσεων πολιτικής, που θα προταθούν στην Ελληνική Πολιτεία ώστε να αποτελέσουν κίνητρο για την ταυτόχρονη ανάπτυξη της Ελληνικής Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

-Στην επιτάχυνση της πορείας ενσωμάτωσης τεχνολογιών ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε έναν μεγάλο αριθμό Ξενοδοχειακών Μονάδων της χώρας μας, στο πλαίσιο σχετικών Επενδυτικών Προγραμμάτων χρηματοδότησης που θα ανακοινωθούν μελλοντικά από την Ελληνική Πολιτεία.

Επισημαίνεται ότι ο τουρισμός αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα στις βασικές προτεραιότητες πολιτικής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που προβλέπει την αξιοποίηση του δυναμικού για μείωση εκπομπών, προώθηση ΑΠΕ και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις τουριστικές μονάδες.

Το ΞΕΕ ήδη επεξεργάζεται σειρά μέτρων και δράσεων πολιτικής στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου το ΚΑΠΕ μπορεί να παρέχει συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη, στους τομείς εξειδίκευσής του, όπως:

 • Ενημέρωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε θέματα τεχνολογιών των ΑΠΕ.
 • Κατάρτιση των ξενοδόχων στην ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΠΕ και του βιοκλιματικού σχεδιασμού στις επιχειρήσεις τους.
 • Σύνταξη των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών για την κατηγορία των «πράσινων ξενοδοχείων».
 • Ανάπτυξη της νέας μορφής καταλύματος “glamping”
 • Χωροταξικό σχεδιασμό και φέρουσα ικανότητα των τουριστικών προορισμών.
 • Αξιολόγηση των συστημάτων οικολογικής πιστοποίησης στα ξενοδοχεία.
 • Ανάδειξη των κτηρίων των ξενοδοχειακών μονάδων σε “energy positive buildings”.

Ο Πρόεδρος του ΞΕΕ δήλωσε σχετικά:

«Για την ελληνική ξενοδοχία, η βιωσιμότητα είναι προτεραιότητα. Το ξενοδοχείο, αξιοποιώντας και τις προγραμματικές στοχεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή της πράσινης μετάβασης, που θα υπηρετεί το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, το ΞΕΕ έχει διαμορφώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσεων και η παρούσα συμφωνία συνεργασίας με το ΚΑΠΕ έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια για την επίσπευση του μετασχηματισμού της τουριστικής οικονομίας με όρους αειφορίας.»

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης πρόσθεσε:

«Ο τουρισμός συνιστά έναν νευραλγικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας και η ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών ΑΠΕ και ενεργειακής αποδοτικότητας στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο όρο, οικονομικά και περιβαλλοντικά, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, βελτιώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμά τους και τις συνθήκες ποιότητας των υπηρεσιών τους, με σημαντική μόχλευση για το σύνολο της οικονομίας.»

Πηγή: ecopress.gr

Φόρμα ενημέρωσης

Για περισσότερες πληροφορίες για

 1. Κατασκευή - Ανακαίνιση κτιρίων
 2. Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
 3. Ενεργειακό πιστοποιητικό
 4. Ενεργειακό έλεγχο κτιρίου με θερμική κάμερα
 5. Τακτοποίηση αυθαιρέτων

επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 300 33 55, στο email [email protected] ή συμπληρώστε τη φόρμα

Energycert footer image

Εγγυημένη Ποιότητα

Energycert footer image

Επιστημονική Εξειδίκευση

Energycert footer image

Πολυετής Εμπειρία

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

Μάθε πρώτος τις προσφορές, τα νέα προϊόντα και όλα τα νέα μας.